Ten Dam en Dekker finishen gruwelijke graveltocht in Zuid-Amerika: 'Heb dit nooit eerder gezien' Mountainbiken
Mountainbiken

Ten Dam en Dekker finishen gruwelijke graveltocht in Zuid-Amerika: 'Heb dit nooit eerder gezien'

Ten Dam en Dekker finishen gruwelijke graveltocht in Zuid-Amerika: 'Heb dit nooit eerder gezien'

Laurens ten Dam en Thomas Dekker hebben elkaar helemaal gevonden als het om gravelkoersen gaat. De twee beleefden in binnen- en buitenland al allerlei avonturen in diverse wedstrijden en daar werd recent in de Zuid-Amerikaanse koers Transcordilleras weer een hoofdstuk aan toegevoegd.

De achtdaagse gravelwedstrijd - over in totaal 1.100 kilometer en 25.000 hoogtemeters - was voor Ten Dam en Dekker reden om naar Colombia af te reizen. Ten Dam trainde er zelfs nog even met Tom Dumoulin, die er met Koen Bouwman op de weg aan het trainen waren. De tweede editie van de gravelkoers werd verreden van 20 tot en met 27 februari, van het oosten van het Andesgebergte naar het westen. 'Ik heb dit nooit eerder gezien. We hebben soms wel honderd kilometer op gravel gereden, met 5.000 hoogtemeters. Dat is gemiddeld een stijgingspercentage van vijf procent per kilometer', zo vertelt Ten Dam aan Cyclingnews.

Tekst gaat verder onder de foto

Ten Dam moest naar eigen zeggen wel een paar keer van de fiets, zo steil was het. 'Ik ben zelfs bergop een keer gevallen, omdat ik niet op tijd uit m'n pedaal kwam. Dat is lijden tot de max.' Toch heeft de Nederlander van iedere meter genoten, daar hij de afgelopen maanden vooral bezig was met revalideren, na een vervelende hoofdblessure na een mountainbike-crash. In Zuid-Amerika voelde hij zich weer helemaal de oude. 'Ik heb, op uitnodiging van Tom Dumoulin, eerst tien dagen getraind in Colombia. Ik was blij dat ik hem en Koen (Bouwman, red.) nog kon volgen.'

Na de tiendaagse trainingsweek ging Ten Dam nog even naar zijn vrouw en kinderen in Nederland, alvorens hij zich opmaakte voor acht zware dagen. Hij vocht bijna dagelijks een gevecht uit met oud-prof Peter Stetina. De 34-jarige Amerikaan won de eerste etappe, Ten Dam won de tweede. 'De voorste groep stopte in die tweede etappe allemaal op in dezelfde winkel voor wat water en een snack. Het was echt old-skool, zoals de Tour de France van vroeger.' Stetina won de derde etappe, met Ten Dam nu weer als tweede. Stetina won de achtdaagse koers uiteindelijk, al mocht dat de pret niet drukken.

Hoe het verder is verlopen, weten we pas als Ten Dam en de zijnen later een video uploaden. We kunnen niet wachten!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws