Parijs-Nice

Parijs-Nice is een van de meest bekende rittenkoersen van Frankrijk. De koers staat al sinds 1933 op de kalender en dient in het voorjaar als ideale voorbereiding voor de klassementsrenners voor de grote rondes. In de Leiderstrui heeft wat informatie en leuke wetenswaardigheden over Parijs-Nice op een rijtje gezet!

In 2023 start de koers op zondag 5 maart en eindigt het peloton traditiegetrouw een week later in Nice. Ondanks dat de koers Parijs-Nice heet, is de start eigenlijk al jaren buiten de Franse hoofdstad. Dit jaar begint de koers in La Verrière, net buiten Parijs. Het parcours werd begin januari 2023 bekendgemaakt. Dit jaar is het een relatief ongewoon parcours, omdat er een etappe vol steile muren inzit. Daarnaast is er ook een lange ploegentijdrit en zijn er twee zware aankomsten bergop. Tegelijkertijd behoudt Parijs-Nice ook het traditionele karakter, met wat verraderlijke overgangsritten en de slotrit in het Zuid-Franse Nice. Wil je het volledige parcours van Parijs-Nice 2023 zien? Klik dan hier!

Laatste winnaars Parijs-Nice

2022 Primož Roglič
2021  Maximilian Schachmann
2020 Maximilian Schachmann
2019 Egan Bernal
2018 Marc Soler
2017 Sergio Henao
2016 Geraint Thomas
2015 Richie Porte
2014 Carlos Betancur
2013 Richie Porte
2012 Bradley Wiggins

Nederlandse winnaars Parijs-Nice

Parijs-Nice werd in totaal zes keer door een Nederlander gewonnen. In 1964 was Jan Janssen de eerste Nederlandse winnaar ooit. Exact tien jaar later was zijn opvolger daar, want Joop Zoetemelk won Parijs-Nice in 1974. Een jaar later kroonde Zoetemelk zich opnieuw tot winnaar van de koers. In 1978 werd Parijs-Nice voor de vierde keer door een Nederlander gewonnen. Gerrie Knetemann was namelijk de derde Nederlandse winnaar. Een jaar daarna was Zoetemelk voor de derde keer de winnaar van Parijs-Nice. Hij heeft de koers in totaal drie keer gewonnen. Twintig jaar na de laatste overwinning van Zoetemelk, werd Michael Boogerd in 1999 de - tot nu toe - laatste Nederlandse winnaar van Parijs-Nice.

Poll

Denk jij dat een Nederlander in 2023 Parijs-Nice wint?

Parijs-Nice Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties