Tobias Foss

Dit is de pagina over Tobias Foss. De Noor van Jumbo-Visma is de wereldkampioen tijdrijden en staat te boek als een talentvolle klassementsrenner. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Foss en houdt tevens zijn biografie bij.  

Tobias Foss

Foss wint Tour de France voor beloften

Tobias Foss werd op 25 mei 1997 in het Noorse Vingrom. De renner toonde op jonge leeftijd grote potentie als klassementsrenner door bij de beloften de Tour de l'Avenir te winnen. Die koers staat bekend als de Tour de France in de beloftencategorie. Voordat Foss de Tour de l'Avenir won, was hij al gecontracteerd door Jumbo-Visma, dat door de Noorse sponsor Visma meer interesse had in Noorse coureurs.

Het eerste seizoen van Foss bij Jumbo-Visma was een turbulente. Het seizoen 2020 werd door de coronapandemie namelijk maandenlang stilgelegd. Nadat het seizoen weer opgestart werd, moest de Giro d'Italia het hoogtepunt worden voor Foss. De renner reed in dienst van Steven Kruijwijk een sterk eerste deel van zijn eerste grote ronde. Door een corona-uitbraak in de ploeg kon hij dat goede begin geen vervolg geven. De gehele ploeg stapte na de negende etappe uit koers.

Foss maakt mislukte Giro meer dan goed

Het jaar daarop (2021) keerde Foss terug in de Giro, als kopman voor het klassement. De Noor presteerde sterk en finishte na drie weken knap als negende. Na die goede prestatie ging Foss in 2022 wederom voor het klassement in de Giro. Samen met Tom Dumoulin droeg hij het kopmanschap. Foss zakte echter finaal door het ijs. Geen moment haalde hij zijn niveau van een jaar eerder. Na de negende plaats van 2021 eindigde Foss de editie van 2022 anoniem als 53ste.

2022 leek zodoende een zeer mager jaar voor Foss te worden. De Noor richtte zich echter op en maakte een groot doel van het WK tijdrijden in het Australische Wollongong. Foss - die al te boek stond als een goede tijdrijder - schoot op de WK-tijdrit volledig uit zijn slof en versloeg toppers als Stefan Küng, Remco Evenepoel en Filippo Ganna. Foss rijdt tot en met 2023 voor Jumbo-Visma.

Tobias Foss Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties