Tobias Foss zorgt voor bizarre stunt met wereldtitel tijdrijden, Evenepoel derde, Ganna stort in Wielrennen
Wielrennen

Tobias Foss zorgt voor bizarre stunt met wereldtitel tijdrijden, Evenepoel derde, Ganna stort in

Tobias Foss zorgt voor bizarre stunt met wereldtitel tijdrijden, Evenepoel derde, Ganna stort in

Tobias Foss is verrassend wereldkampioen tijdrijden geworden bij de mannen. Na een schitterend duel in het Australische Wollongong was hij uiteindelijk rapper aan de meet dan Stefan Küng, die lang op weg leek naar goud, maar instortte in de eindfase. Uittredend kampioen Filippo Ganna beleefde een rampdag en haalde niet eens het podium. Remco Evenepoel werd na zijn Vuelta-zege keurig derde.

Net als bij de vrouwen werd de tijdrit bij de heren opgedeeld in meerdere golven. Omdat er twee rondes van 17,1 kilometer moesten worden afgelegd, kon niet iedereen meteen na elkaar starten en spraken we zodoende over 'waves'. De organisatie had in bijna alle groepen wel wat interessante namen op papier gezet, waardoor we ons vanaf de start om 05.42 uur tot een de finish om 09.00 uur prima vermaakten.

Plapp versus Affini in openingsuur, Bissegger heel snel

In het openingsuur reden er tussen alle mindere goden twee rappe mannen mee. Thuisrijder Luke Plapp en de Italiaan Edoardo Affini maakten er een leuke battle van. Affini was bij het eerste tussenpunt nog nipt sneller, maar Plapp zorgde er in het vervolg van de tijdrit voor dat het aan de finish zijn kant op viel. De twee konden rustig plaatsnemen op het voorlopige podium en wachten op een mooie rits namen in de tweede golf.

Hoewel veel van hen bij het eerste tussenpunt nog (flink) trager waren dan Plapp en Affini, werden de verhoudingen uiteindelijk wel duidelijk. Stefan Bissegger was de nieuwe snelste man aan de meet, 22 seconden voor Yves Lampaert. Ook de Fransman Bruno Armirail dook ruim onder de eindtijd van Plapp, die na het tweede uur werd verdreven naar de voorlopige vierde plek.

Rampdag voor INEOS-talenten, Küng en Evenepoel starten snel

Na een redelijk saaie derde golf, waarin geen interessante namen meededen, waren alle ogen gericht op de klok van 08.00 uur. Vanaf dat moment begonnen de echte kleppers eraan, met om 08.19 uur titelverdediger Filippo Ganna als laatste. De Italiaan leek goed te starten, maar gaf bij het eerste tussenpunt (na 7,2 kilometer) toch wat secondes toe op Stefan Küng en Remco Evenepoel, die bijna in dezelfde tijd doorkwamen en het rapste van de dag waren. Bauke Mollema en Tadej Pogacar hadden het niet en konden in de beginfase al niet wedijveren met de rest.

Bij INEOS Grenadiers was er wel lang hoop op een mooie stunt, daar Magnus Sheffield en Ethan Hayter snel waren bij het eerste tussenpunt en ook daarna hard gingen. Het ging in korte tijd echter twee keer mis voor INEOS, dat eerst de ketting van Hayter eraf zag vliegen en niet veel later lag Sheffield op de grond. Beide talenten verloren veel tijd en konden een podiumplek sowieso vergeten.

Foss zet echte richttijd neer, Ganna raakt titel kwijt

Na de INEOS-tegenslag kon de blik snel op de finishlijn, want daar was het Tobias Foss die huishield. De Noor verpulverde werkelijk de snel geachte tijd van Bissegger met 47 seconden. Foss was bij het tweede tussenpunt ook al rap geweest, maar er was er eentje die er daar nog ruim onder dook. Küng had ogenschijnlijk een wonderdag en was na 24 kilometer elf seconden sneller dan Foss. Evenepoel gaf zestien seconden toe op de Zwitser en Ganna? Die kende een vreselijke dag en kwam door op veertig (!) seconden. Een vijfde tussentijd voor de regerend wereldkampioen...

De blik kon op de finish, met Hayter die op veertig tellen van Foss een voorlopige tweede tijd neerzette. Wat was er mogelijk geweest zonder kettingproblemen? Nog vier mensen die moesten binnenkomen... Küng voor de nieuwe beste tijd? Nee! De Zwitser was geweldig onderweg, maar stortte in de laatste fase toch wel in. Hij gaf drie seconden toe op Foss, die trillend van emotie zat te kijken naar de bizarre ontknoping. Alleen Evenepoel kon nu nog iets doen aan Foss als verrassende wereldkampioen tijdrijden.

Uitslag WK tijdrijden mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE het WK tijdrijden voor mannen!

Laadt de liveblog niet? Druk op F5 of refresh je mobiele pagina of app.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws