Pogacar wint razendsnelle bergetappe in Tour de France, Roglic pakt gele trui Tour de France

Pogacar wint razendsnelle bergetappe in Tour de France, Roglic pakt gele trui

Door Wilbert van der Velde 06 september 2020 | 16:30


Tadej Pogacar heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Samen met onder andere Primoz Roglic en Egan Bernal reed hij weg van de andere favorieten op de laatste klim en achterhaalden ze de ontsnapte Marc Hirschi. Roglic nam de gele trui over van Adam Yates.

Nadat de eerste dag in de Pyreneeën de nodige verrassende verschuivingen bracht in het klassement, was het zondag uitkijken naar de plannen van de klassementsrenners voor de tweede en laatste etappe door het bergketen. Na 58 kilometer wachtte de renners met de Col de la Hourcère (11,1 km aan 8,8%) het eerste grote obstakel van de dag, waarna na een korte afdaling aan het laatste stukje van de Col de Soudet (3,8 km aan 8,5%) werd begonnen. Vervolgens wachtte de renners een lange afdaling en een vlak stuk, voordat de twee laatste obstakels van de dag overwonnen moesten worden.

De eerste, Col d'Ichère (4,2 km aan 7%) was niet zo lang en steil, maar het zou de benen van de renners alvast verder uitknijpen voor het toetje van de dag, de Col du Marie Blanque. De klim van eerste categorie was met een kleine acht kilmeter niet al te lang, maar wel zeer steil. In de laatste vier kilometer van de klim ging het stijgingspercentage nauwelijks onder de tien procent. Kortom, de laatste klim bood mogelijkheden voor een klassementsrenner om het verschil te maken. De laatste achttien deels dalende en vlakke kilometers waren dan weer nadelig voor een aanvaller.

Snelle openingsfase, Aru lost

Vanuit het vertrek begon de strijd om de ontsnapping in alle hevigheid. Het peloton naderde in sneltreinvaart de eerste beklimming van de dag, de Côte d'Artiguelouve van vierde categorie (2,3 km aan 4,5%). Bergtruidrager Benoît Cosnefroy smeet zich in de laatste meters van het klimmetje om het enige bergpunt binnen te halen. Marc Hirschi probeerde het vervolgens solo in de afdaling. De Zwitser nam de nodige risico’s en vloog daardoor bijna uit een bocht. Ook hij kreeg echter geen ruimte van het peloton.
 
Sunweb was vastbesloten om in de kopgroep te zitten en Nicolas Roche was de volgende die het namens de ploeg probeerde. De Ier mocht van het peloton alleen niet weg. Toen was daar opeens Julian Alaphilippe, de Fransman had zaterdag veel tijd verloren, dus was hij geen gevaar meer voor het algemeen klassement. Hij kreeg echter ook geen ruimte van het peloton. Het tempo lag zeer hoog, waardoor niemand een aanzienlijk verschil kon maken. Ondertussen werd Fabio Aru het slachtoffer van het forse tempo. Hij moest lossen en het was maar de vraag of hij de finish op tijd zou halen. 

Furieuze aanvangsfase doet peloton ontploffen op eerste klim

Het bleef aanvallen regenen, maar bij een gemiddelde van 48 kilometer per uur was het niet vanzelfsprekend om weg te rijden. Rasaanvaller Rémi Cavagna wist wel een verschil te maken en kreeg later gezelschap van meerdere renners, waaronder maar liefst drie Sunweb renners. Het leek even kansrijk, maar uiteindelijk werden ook zij teruggepakt.

Door het vlammende tempo brak het peloton aan de voet van de Col de la Hourcère meteen in meerdere stukken. Onder andere Warren Barguil en Sebastian Reichenbach en de Nederlander Dylan van Baarle probeerden op de klim van eerste categorie weg te rijden. Ook de in de vorm van zijn leven verkerende Wout van Aert, David Gaudu en Pierre Rolland maakten de aansluiting vooraan. Verder kwam, tot ieders verrassing, ook Thibaut Pinot zich aan de kop melden. Zaterdag zag hij zijn droom op Tourwinst nog in rook opgaan door rugklachten. In het spoor van de Fransman toonde ook Bauke Mollema zich in het offensief.

Sunweb-renner Hirschi begint aan gewaagde solo

Het koersverloop bleef echter veranderen van minuut tot minuut en ook deze kopgroep van alleen maar sterke klimmers kreeg geen ruimte. Uit de favorietengroep moesten ondertussen Emanuel Buchmann, Sergio Higuita en Esteban Chaves lossen. De volgende mannen die een poging tot ontsnappen waagden waren Hirschi en Lennard Kämna. Kämna kon het tempo van de renner van Team Sunweb echter niet volgen en zakte terug naar een achtervolgend groepje. Verder bleek Pinot toch niet herboren te zijn, want hij moest zijn felle inspanningen bekopen en lossen uit het uitgedunde peloton. 

De achtervolgers op Hirschi, met onder andere Kämna, Reichenbach en Dauphiné-winnaar Daniel Felipe Martínez, zagen hun achterstand op Hirschi alleen maar groter worden richting een ruime minuut. Het peloton, onder aanvoering van Jumbo-Visma, reed daar kort achter. Hirschi pakte in mistige omstandigheden de volle buit op de klim van eerste categorie en vergrote zo zijn aantal bergpunten van twee naar twaalf. Intussen kwam ook het verwachtte bericht binnen: opgave Aru. 

Hirschi loopt verder weg, Gaudu raakt verstrikt in regenjas

De achtervolgers op Hirschi verloren met een achterstand van anderhalve minuut nog steeds tijd op de Zwitser, maar ze liepen wel uit op het peloton. De namen van alle achtervolgers: Jonathan Catroviejo (INEOS Grenadiers), Omar Fraile (Astana) Barguil (Team Arkéa Samsic), Martínez (EF Pro Cycling), Davide Formolo (UAE Team Emirates, Kämna (BORA-hansgrohe), Gaudu en Reichenbach (beide Groupama-FDJ). Gaudu viel echter op een opmerkelijke manier letterlijk weg tijdens de beklimming van de Col de Soudet. De klimmer raakte verstrikt in een regenjas van een toeschouwer en kukelde daardoor van zijn fiets. Gaudu herpakte zich echter snel en keerde vlot bij de achtervolgers terug.

Hirschi verdedigt voorsprong met verve

Vooraan de koers pakte Hirschi weer de maximale score aan bergpunten op de top van de Soudet. Zijn totaal steeg daarmee naar veertien punten. De Zwitser toonde dat hij naast goed klimmen ook goed kan dalen. Het bleek uit zijn voorsprong, want die groeide naar 3.30 minuten op de achtervolgers en 4.30 minuten op de favorietengroep. Hirschi was goed op weg om de laatste Zwitserse winnaar van een Touretappe, Fabian Cancellara in 2012, op te volgen.

Hirschi nam uiteraard ook de punten bij de tussensprint voor zijn rekening. De jonge Zwitser was hard op weg naar de één-na-laatste klim van de dag, de Col d'Ichère, die met nog 42 kilometer naar de finish begon. In aanloop naar de klim van de derde categorie was het verhaal van de achtervolgers voorbij. Ze werden ingelopen door het uitgedunde peloton, waar Jumbo-Visma nog altijd een hoog tempo zette. De voorsprong van Hirschi leidde er echter weinig onder. Hij had nog steeds 4.30 minuten. 

Jumbo-Visma legt favorieten op de pijnbank

Hirschi pakte wederom de bergpunten en had op de top van de d'Ichère maar twintig seconden ingeleverd op de groep met klassementsrenners. Ook in de twaalf kilometer naar de voet van de Col de Marie Blanque verloor de Zwitser weinig tijd en met een voorsprong van 3.30 minuten begon hij aan het laatste obstakel van de dag. Robert Gesink en Van Aert waren ondertussen in het peloton zich helemaal aan het leegrijden om de koers hard te maken en een mogelijke aanval van Primoz Roglic voor te bereiden. 

Door het helse tempo van de Jumbo-Visma-trein moesten er vele renners snel lossen en liep het tijdsverschil naar Hirschi in snel tempo terug naar 2.50 minuten. Nadat Van Aert zijn werk gedaan had, nam Sepp Kuss over. De Amerikaan beschikte duidelijk over betere benen dan een dag eerder. Buchmann moest net als eerder in de etappe snel laten lopen en leek zijn klassementsambities definitief te moeten opbergen. Hirschi hield intussen sterk stand, met nog drie kilometer klimmen had hij nog 2.20 minuten over. 

Pogacar opent de aanval, Roglic pakt bonificatie

Kuss moest in de favorietengroep afgeven, waarna Pogacar besloot om de benen van de concurrentie te testen. Tom Dumoulin schikte zich opnieuw in de knechtenrol en hield het verschil met de Sloveen beperkt. Geletruidrager Yates kon niet volgen en loste. Ook Dumoulin moest snel afhaken, waarna Roglic zelf het gat naar Pogacar overbrugde. Bernal ging in zijn spoor mee en Mikel Landa en Richie Porte wisten in zijn spoor ook aan te sluiten. Nairo Quintana kon verrassend genoeg niet mee en ook Romain Bardet, Rigoberto Urán, Bauke Mollema en Miguel Ángel López moesten passen. Hirschi had nog een minuut op de favorieten over. 

Bardet wist met een versnelling terug de aansluiting te maken met de groep Roglic en Bernal. Ook Quintana zat met Urán en Mollema niet ver weg. Hirschi rondde als eerste de top, maar de achtervolgers naderden. Bernal viel vlak voor de top aan voor de resterende bonificatieseconden die op de top van de Marie Blanque waren te verdienen. Pogacar remonteerde de Colombiaan waarna Roglic op en over beiden ging en vijf bonificatieseconden pakte. Met de geloste Yates lag de kopman van Jumbo-Visma in eerste positie om de gele trui over te nemen. 

Hirschi had nog steeds veertien seconden over op de Roglic, Bernal, Landa en Pogacar. Twintig seconden daarachter reden onder andere Quintana, Mollema en Guillaume Martin. Met een indrukwekkende afdaling breidde Hirschi zijn voorsprong op de achtervolgende favorieten weer uit naar een halve minuut, waarmee hij aan de laatste vijf vlakke kilometers begon. De groep Roglic werkte echter goed samen om de andere favorieten af te houden, waardoor de voorsprong van de Zwitser seconde voor seconde naar beneden ging. Met nog drie kilometer had Hirschi nog elf seconden over. 

Hirschi zag het zinloze in en besloot om te wachten op de achtervolgers. Roglic, Landa, Bernal, Pogacar en Hirschi gingen gezamelijk richting de finish. Uiteindelijk zou een sprint dus de beslissing brengen. De koplopers begonnen naar elkaar te kijken, waarna Roglic besloot om het tempo te maken. Hirschi ging aan, maar Pogacar kwam er over en won de etappe. Roglic werd tweede en nam de gele trui over van Yates.

Uitslag etappe 9 Tour de France

1. Tadej Pogacar
2. Primoz Roglic ''
3. Marc Hirschi ''
4. Egan Bernal ''
5. Mikel Landa ''
6. Bauke Mollema + 0.11
7. Guillaume Martin ''
8. Romain Bardet ''
9. Richie Porte ''
10. Rigoberto Urán ''

Klassement na etappe 9 Tour de France

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal +0.21
3. Guillaume Martin +0.28
4. Romain Bardet +0.30
5. Nairo Quintana +0.32
6. Rigoberto Uran "
7. Tadej Pogacar +0.44
8. Adam Yates +1.02
9. Miguel Angel Lopez +1.15
10. Mikel Landa +1.42

(Foto: Sirotti)

Bekijk hier de volledige klassementen. 

Lees hier de negende etappe van de Tour de France terug

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Fijne avond!

Leest u op onze site nog fijn de reacties terug, dan gaan wij de liveblog nu afsluiten!

Klassement

Het klassement na deze etappe:
1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal +0.21
3. Guillaume Martin +0.28
4. Romain Bardet +0.30
5. Nairo Quintana +0.32
6. Rigoberto Urán "
7. Tadej Pogacar +0.44
8. Adam Yates +1.02
9. Miguel Ángel López +1.15

Finish

Roglic werd overigens tweede, dus zes seconden boni voor hem. Hirschi werd derde.

Groep-Dumoulin

Dumoulin en co op een kleine minuut

Finish

Groep-Mollema op maar twaalf seconden!

Pogacar!

Pogacar vlák voor Hirschi!

300

Hirschi probeert het!

500 meter

Roglic voorop in aanloop naar de sprint.

0,8 km

Het grote kijken is begonnen. Ze willen allemaal die boni's

1 km

De groep met Yates en Dumoulin zit op een minuutje.

1 km

Het aanpikken lukt! Niet meedraaien, dan is het mogelijk.

2 km

Hirschi heeft een nieuw plan, hij gaat proberen aan te haken bij de mannen zodat hij de sprint kan winnen. Het is hem zo gegund...

3 km

Hij haalt het tempo er ietwat uit. Misschien wil Hirschi nog aanpikken om de sprint te winnen. Niet kijken, Marc!

3 km

Nog vijftien seconden, dit wordt een net-niet-geval...

4 km

Ze hebben hem nog niet in beeld, maar het is razend spannend!

5 km

22 Seconden! Wat zou dit mooi zijn, 90 kilometer solo...

5 km

Hirschi heeft een halve minuut op Pogacar, Roglic, Landa en Bernal, die weer dertien seconden hebben op de groep-Mollema.

6 km

Slecht nieuws voor Hirschi, de mannen komen goed overeen.

8 km

Hirschi vertraagt nog niet, maar nu wordt het vlak. Het is hopen voor hem dat zijn achtervolgers niet samenwerken.

9 km

Daarachter is de groep met Yates, waarin ook Dumoulin zich bevind.

10 km

Martin, Urán, Bardet, Mollema, Porte en Quintana vormen nu één groep, die twintig seconden verliest op Landa en co.

10 km

Er wordt geloerd bij de elitegroep. Daardoor heeft Hirschi nu 22 seconden!

12 km

Roglic is op weg naar de gele trui, maar de vraag is wie de etappe wint!

14 km

De Zwitser heeft nog altijd veertien seconden, maar in alle groepen erachter wordt goed samengewerkt.

16 km

Urán zit er natuurlijk ook nog tussen, terwijl Hirschi weer daalt als een kunstenaar.

17 km

Bardet, Porte, Quintana, Martin, Mollema en co zijn nog altijd in achtervolging.

18 km

Pogacar viel bijna doordat hij omkeek bovenop, maar hij hield zich knap overeind. Zeventien seconden voor Hirschi op de groep van Roglic. Die zit met Bernal, Pogacar en Landa bijeen.

18 km

Vijf seconden voor Roglic, twee voor Pogacar!

18 km

Hirschi is boven!

18 km

Bardet is er bij, Mollema sluit aan bij Quintana en co!

18 km

De strijd om de boni's begint. Hirschi ziet enorm af.

18 km

Bardet probeert naar de elitegroep te springen.

19 km

Nog maar 45 seconden voor Hirschi...

19 km

Pogacar trekt nog eens door, Landa rijdt erg makkelijk. Roglic en Bernal volgen voorlopig makkelijk.

19 km

Quintana, Bardet, Uran en Martin vormen een achtervolgende groep.

19 km

Pogacar nog een keer! Iedereen kan volgen, maar iedereen heeft pijn.

19 km

Yates verliest een halve minuut, Roglic heeft nu virtueel geel.

19 km

De marge van Hirschi is nog 1:30. Benal, Pogacar, Landa en Roglic hebben een gaatje op Porte, die alleen rijdt.

Porte

Porte komt naar het groepje toe. Bernal gaat!

20 km

Yates is gelost, Dumoulin ook. Roglic gaat met Landa en Bernal in zijn wiel naar Pogacar toe.

Pogacar!

Pogacar valt weer aan, Dumoulin achtervolgt. De Sloveen heeft twintig meter!

20 km

Kuss is op, Bennett neemt over. Hij versnelt alleen niet!

21 km

Castroviejo moet eraf, Bernal heeft alleen Carapaz nog over.

21 km

Nog drie kilometer tot de top, het is even status quo.

21 km

Pinot moet weer lossen, misschien miste hij de camera-aandacht. Hirschi heeft nog 2:30 en draait nog goed rond.

22 km

Huh?! Pinot zit opeens weer in de groep. Dit is echt het toppunt van grilligheid.

22 km

Het wordt nu echt heel erg steil. Kuss rijdt nog een moordend tempo.

22 km

Aii... Buchmann heeft nog altijd last van de aanrijding door de domme vrouw uit Lombardije. Hij moet lossen.

23 km

Van Aert is op, maar hij neemt Kwiatkowski en Van Baarle mee zijn graf in.

24 km

Van Aert-Kuss-Bennett-Dumoulin-Roglic is de trein nu. Hirschi heeft nog minder dan drie minuten.

25 km

Van Aert neemt over en de pijn is te lezen op de gezichten in het peloton. Kuss heeft achter hem plaatsgenomen.

25 km

Ook Gesink rijdt zo hard als hij kan. De reden is onduidelijk, maar het peloton gaat weer op een lint. Kuss, Bennett, Dumoulin en Van Aert zijn er nog voor Roglic, nu Gesink leeg is.

27 km

Hirschi is al een beetje aan het klimmen. Van Aert geeft echt heel veel gas, het kost de Zwitser een half minuutje.

28 km

Een Van Aert in deze vorm zou een etappe als deze kunnen winnen, maar nu rijdt hij zich samen met Gesink al leeg vóór de col. Hopelijk voor Roglic zijn Bennett en Kuss vandaag wel goed.

31 km

Over vijf kilometer begint de echte klim voor Hirschi, maar het begint al langzaam op te lopen. Deze col is venijnig, omdat hij in steilte opbouwt.

32 km

Hirschi stunt even over een flinke vluchtheuvel. Met zijn techniek zit het wel goed.

34 km

Gaudu pakt nog een punt op de klim, op vier minuten van Hirschi. De groep is nog ruim veertig man sterk.

37 km

Hirschi is boven op de Col d'Ichère, nog een kleine veertig kilometer voor hem!

38 km

De achtervolgende groep is gegrepen. Hirschi heeft 4:19 voorsprong, maar het maakt de bonificatie op de Col de Marie Blanque (18 kilometer van de meet) wel extra interessant.

38 km

Hirschi neemt even een plakbidonnetje aan. Dat was niet slim, dat komt hem op een boete te staan.

Dumoulin

Dumoulins beslissing om te gaan plassen kwam nogal abrupt. Hij is inmiddels al weer 'gewoon' vooraan te vinden overigens!

39 km

Amador lost maar weer eens. Het is niet zijn Tour...

40 km

Dumoulin helemaal achterin het peloton nadat hij een plasje heeft gedaan. Van Aert neemt over, we gaan weer klimmen!

41 km

Robert Gesink voert het peloton nog altijd aan.

45 km

Het peloton rijdt nog maar een half minuutje achter de tweede groep. Hirschi heeft 4:30.

50 km

Hirschi rijdt heel comfortabel, terwijl hij toch al veertig kilometer alleen rijdt!

52 km

Alle koplopers zijn de tussensprint inmiddels voorbij. Trentin grijpt daarna nog wat punten. Sagan is nergens te bekennen.

Namen achtervolgers

Nog maar eens de namen van de achtervolgende groep op een rij:

Warren Barguil
Davide Formolo
Lennard Kämna
Daniel Felipe Martínez
David Gaudu
Jonathan Castroviejo
Omar Fraile

56 km

Hirschi heeft er 3:20 van gemaakt, ongelooflijk. Peloton op 4:22.

Hirschi

Marc Hirschi mag geen geheim meer zijn sinds hij in de tweede etappe tweede werd achter Alaphilippe. De wereldkampioen bij de beloften van 2018 is pas 22 jaar oud en een van de grootste talenten van Team Sunweb.

65 km

Het gaat richting de drie minuten! Wat een goede afdaling van die Hirschi!

67 km

Hirschi zet een lekkere afdaling neer. Hij heeft al 2:30 op het groepje. Zijn landgenoot Reichenbach heeft het moeilijker.

71 km

We gaan op weg naar de tussensprint, die niet zo van belang is als vooraf gedacht. Nog twee keer klimmen!

73 km

Hirschi gaat keihard. Hij heeft bijna twee minuten op de achtervolgers op de top. Het peloton rijdt op 2:50.

75 km

 Gaudu reed eventjes tegen een toeschouwer aan, maar is nu weer terug in het groepje.

78 km

Hirschi loopt iets uit, terwijl Reichenbach weer eens daalt als een oude oma (~Tom Dumoulin, 2018). Hij heeft zo een fiks gat te dichten op zijn vluchtmakkers.

Aru abandon

Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker.

81 km

Pinot is weer kwaad op de cameraman. Laat het jochie maar met rust...

83 km

De bergpunten zijn voor Hirschi. Achtervolgers op een ruime minuut, Peloton daar weer twintig seconden achter.

83 km

Hirschi bevindt zich in de wolken. Achter hem doet Formolo (inclusief lelijke bril) netjes zijn kopbeurt.

84 km

Gesink sleurt met volle kracht op kop, maar Stef Clement begrijpt er niks van. Waarom gunnen ze deze groep de ruimte niet?

85 km

Omar Fraile voegt zich nu bij de achtervolgers. Het zijn grote namen dus!

86 km

Aru wordt overigens op meer dan tien minuten gesteld. We willen niet speculeren, maar een abandon lijkt niet onwaarschijnlijk.

86 km

Het peloton is nog 36 man sterk. Pinot geeft nu veertig seconden toe, nog een mentale klap...

86 km

Het is nog twee kilometer tot de top. De acht mannen vooraan lijken nu wel de ruimte te krijgen van het peloton, al proberen er nog steeds mensen te springen.

86 km

Carapaz moet nu ook het peloton laten lopen. Met Castroviejo vooruit moet Bernal het binnenkort wellicht wel alleen doen!

87 km

Hirschi

+0:20

Martínez

+0:05

Gaudu, Reichenbach, Barguil, Formolo, Castroviejo, Kämna

+0:35

Peloton (Rond de dertig man)

87 km

Van Baarle en Van Aert zijn ook teruggegrepen. De Belg leidt nu het peloton.

87 km

Pinot is he-le-maal op, hij lost toch weer uit het peloton.

87 km

Dumoulin nog altijd op kop, hij heeft Pinot nu gegrepen. Bennett en Kuss zitten ook nog vooraan, dus waarom moet de Limburger nu al?

88 km

Hirschi gaat heel hard! Hij heeft een kleine minuut op het peloton.

88 km

Nu valt ook Jonathan Castroviejo aan. Dat is de tweede INEOS-man.

89 km

Hirschi alleen, met daarachter Kämna, Barguil, De la Cruz, Formolo, Reichenbach, Pinot, Van Baarle, Van Aert en Rolland. Als alle namen bekend zijn zetten we ze op een rij!

90 km

Kämna komt nu bij zijn oud-ploegmaat Hirschi. Zouden die nog goed samenwerken?

90 km

Het peloton bestaat gewoon nog maar uit twintig mannen, met nog negentig kilometer tot de meet. Het is één groot spektakel!

90 km

Hirschi heeft nu in zijn eentje een gat. Barguil, Reichenbach en Pinot blijven proberen!

91 km

Mollema is erbij vooraan! Dumoulin rijdt het gat nu wel dicht.

91 km

Over wederopstandingen gesproken: Wout Poels lust nu pas uit het peloton. Dat gaat de goede kant op!

91 km

Reichenbach, Pinot en Barguil pakken een gat op de rest!

92 km

Is dat nou Bauke Mollema die ook naar de kopgroep probeert te komen? Tom Dumoulin doet nú al zijn kopwerk in het peloton.

92 km

David de la Cruz is er ook bij, met David Gaudu en Mikaël Cherel. Alle blesures zijn vandaag blijkbaar vergeten!

92 km

Van Aert doet gewoon zijn kopwerk, hij lust die punten voor het groen wel...

92 km

Pinot is er gewoon bij vooraan! Wat is er gisteren dan aan de hand geweest?!

93 km

Sebastian Reichenbach rijdt nu vooraan met Barguil, Van Baarle, Van Aert én Pierre Rolland. Pinot en Martínez blijven het ook proberen, terwijl er nog wat mannen tussen zweven.

93 km

Jumbo-Visma controleert in het peloton, hele flarden met renners moeten al lossen. Wat een koers vandaag!

93 km

Barguil blijft proberen, maar het peloton (op een lint, komt er al weer aan)

Barguil, Van Aert, Gaudu, Van Baarle en Kämna hebben nu een gaatje, terwijl er nog altijd gekoerst wordt.

95 km

De mannen vooraan zijn nu aan de voet van de klim. Lukas Pöstlberger is mee, en Wout van Aert ook. Wat een slagveld!

95 km

Ook Thibaut Pinot zit in het groepje, samen met Maximilian Schachmann! Carlos Verona is ook te zien.

96 km

Team Sunweb blijft het proberen. Benoot en Kragh Andersen krijgen nu Daniel Felipe Martínez mee. INEOS Grenadiers wil ook een man vooruit hebben, maar dat staat Team Jumbo-Visma niet toe. Carapaz krijgt dus geen ruimte.

97 km

Aru rijdt op bijna zes minuten...

97 km

Boasson Hagen geeft op, maar Trek-Segafredo baalt ook dat ze niemand in de groep hebben. Het gat is alweer dicht!

98 km

Ook Kragh Andersen is er bij voor Team Sunweb. Team NTT geeft zich niet gewonnen. Zij hebben een man op kop van het peloton gezet.

99 km

Cavagna, Madouas, Erviti, Benoot, Madouas en Barthe zijn gespot voorin.

100 km

Nu lijkt er een groepje weg te komen. B&B, Astana, Movistar en FDJ zijn vertegenwoordigd, met drie mannen van Team Sunweb.

100 km

De achtervolgers krijgen Cavagna niet terug, hij heeft nu twaalf seconden. Hij kijkt wel of er wat mensen de overstap kunnen maken.

102 km

Cavagna heeft nu in zijn eentje een gat, en dat zet de boel natuurlijk onder druk. Een seconde of vijf voor de Fransman, die per ongeluk tegen de wind in spuugde.

103 km

Rémi Cavagna werkt nu hard, met Omar Fraile in zijn wiel. Sagan zit nu iets verder van achteren.

104 km

Aru verliest inmiddels vier minuten. Het wordt een lange, lange dag voor de Italiaan.

105 km

Geschke gooit zijn baard nog maar eens in de strijd. 23 kilometer tot de klim!

107 km

Van Avermaet! Hij doet iedereen pijn en maakt een groepje los. Zouden ze de ruimte krijgen?

108 km

Oliver Naesen roert zich, er lijken wat scheuren te ontstaan nu!

109 km

Aru moet het helemaal alleen doen. Dit wordt een heel lastig verhaal voor hem. Vooraan zien we nu ook Greg Van Avermaert verschijnen, terwijl Mads Pedersen weer een prik uitdeelt.

111 km

Dan Martin blijft proberen, zoals we van hem gewend zijn. Gemiddeld wordt er tot nu toe ruim 48 kilometer per uur gereden.

112 km

Aru is kwaad op de cameraman, terwijl Elissonde het nog maar eens probeert!

115 km

Het blijft aanvallen regenen. Nog maar 34 kilometer tot de grote klim. Aru rijdt inmiddels zeer ruim achter op zijn collega's.

117 km

Mads Pedersen laat zijn regenboog ook vooraan zien!

119 km

Het is weer Eg. Gaat er überhaupt wel een groep weg komen voor de Hourcère?

119 km

De beide heren zijn geremonteerd. Weer een aanval vanuit het FDJ-kamp die volgt.

121 km

Tiesj Benoot en Hugh Carthy hebben een gaatje, maar het peloton geeft zich niet gewonnen.

122 km

Trentin is teruggepakt, Team Sunweb blijft hard werken!

123 km

Daniel Oss achtervolgt op Trentin, in ondersteuning van Sagan.

124 km

Het is Trentin nu, die slaat wel echt een gaatje!

124 km

Martin en Madouas zijn weer gegrepen, volgende poging van Alaphilippe.

126 km

Valentin Madouas springt nu namens Groupama-FDJ achter Martin aan!

128 km

Dan Martin blijft het proberen en slaat nu ook een gat! Achter hem ontstaan scheurtjes in het peloton.

128 km

Dan Martin! Dat hebben we gemist zeg!

128 km

Nu is Robert Gesink helemaal voorin te vinden. Is dit puur om controle te houden of wil hij meezitten?

129 km

Eventjes geen pogingen, ze lijken te wachten tot de weg weer omhoog loopt.

130 km

Kasper Asgreen houdt het tempo hoog, nog steeds geen definitieve groep!

130 km

Het peloton is zo lang als het kan zijn, hier moeten gaatjes ontstaan. Fabio Aru moet het pak laten lopen...

130 km

De strijd is hevig, Michael Valgren nu!

131 km

Casper Pedersen is de volgende Sunweb-man die een gat slaat!

131 km

De boel is op een lint, maar de scheurtjes zijn nog maar klein!

132 km

Alaphilippe wordt door Dries Devenyns in gang geslingerd voor een volgende poging.

132 km

Van Aert lijkt in de kopgroep te willen zitten. Misschien als vooruitgeschoven pion, maar wellicht ook voor het groen?

133 km

Groupama-FDJ rijdt het gat naar Alaphilippe dicht. Zij willen ook in deze groep zitten nadat de klassementsambities gisteren uit het raam zijn gegaan.

133 km

Alaphilippe heeft een gaatje, maar meer mannen hebben ambitie. Kenny Elissonde waagde een poging maar kreeg het gat niet dicht.

134 km

Het is Geschke die het nu probeert! Alaphilippe is mee en neemt over!

134 km

Er wordt gruwelijk hard gereden, de groep is weer bijeen!

135 km

Roche heeft toch weer een gaatje, maar het is niet meer dan een paar seconden. Wout van Aert, Simon Geschke en Peter Sagan zijn vooraan te zien!

136 km

Hirschi is alweer teruggepakt, net als Roche en Amador. Nu is het Niklas Eg die een poging waagt.

Roche

Nu gaat ook Nicolas Roche ervandoor! Met Hirschi al vooruit wil Team Sunweb de kansen zo groot mogelijk maken!

138 km

Nu gaat Andrey Amador erachteraan. Wil Egan Bernal een mannetje vooraan hebben? Wout van Aert leidt de achtervolging.

139 km

Hirschi neemt veel risico in de afdaling.

Hirschi

Daar is hij, zoals beloofd. Marc Hirschi pakt een paar seconden!

Cosnefroy!

Benoît Cosnefroy trekt een sprintje en pakt zo het bergpunt op de Côte d'Artiguelouve!

De Gendt

De Gendt probeert het met zijn klassieke truc: op kop rijden tot negentig procent van het peloton moet lossen.

Dumoulin erkent fout: 'Ik wilde laten zien dat ik er wel was'

Tom Dumoulin heeft uitgelegd waarom hij gisteren voor Roglic reed. Wát een teamplayer!

De Gendt

Thomas De Gendt en Krists Neilands hebben het wel geprobeerd, maar een gat kregen zij nog niet.

Nog geen kopgroep

Het peloton is op het eerste klimmetje aanbeland, maar er is nog geen groep weggesprongen!

Start!

We zijn vertrokken, de strijd om de vlucht kan beginnen!!

Sagan

Kan Peter de Grote vandaag nog wat punten sprokkelen?

Dumoulin voor de start

Tom Dumoulin spreekt over een 'goede les' van gisteren. Hij wil Roglic vandaag in zijn goede positie houden!

Départ fictif

De officieuze start is gegeven! Een ruim kwartier naar de officiële start!

Alaphilippe

Julian Alaphilippe is een van de favorieten vandaag! Kan hij een tweede etappezege binnenhalen?

ISN op stadstour

Voor de etappe heeft Israel Start-Up Nation even de omgeving verkend.

Half uur voor de start

Nog een half uurtje. Pak snel nog even een boterhammetje, want straks wordt het waarschijnlijk een flinke strijd om de kopgroep!

INEOS Grenadiers

INEOS is ready!

Izagirre

Gorka Izagirre houdt wel van een aanvalletje op zijn tijd, maar vandaag is Miguel Ángel López voor hem de prioriteit!

Live intekenpodium

Als u geïnteresseerd bent in de ceremonie voor de start, kunt u dat hier live bekijken!

Quintana

De broers Quintana zien er ontspannen uit: kan Nairo vandaag iets uitrichten en kan Dayer op zijn fiets blijven zitten?

Hirschi

Marc Hirschi geeft aan dat hij wel in de vlucht van de dag zou willen zitten. We zullen zien of de Sunweb-renner daarin slaagt!

Tussensprint

De tussensprint ligt vandaag pas ná de eerste cols, dus een plekje in de kopgroep kan voor de Sagans van het peloton een interessante optie zijn!

Ploegenpresentaties

De renners maken zich klaar voor de start!

Tien Tweets

Dumoulin en Roglic. Op Twitter is er nog veel discussie over het onderwerp.

Tien Tweets

Deelnemers

8 uitvallers, dat staat gelijk aan een hele ploeg. Er zijn nog 15 ploegen compleet!

Voorbeschouwing

Natuurlijk beschouwen we ook vandaag voor. Wie kan er winnen deze etappe?

Goedemorgen!

We beginnen wat eerder vandaag, want we hebben te maken met een vroege etappe. Wees er dus snel bij!

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

wardhilhorst
6 Sep 2020 om 18:02
Quote van Marius H
“ 22 km
Aii... Buchmann heeft nog altijd last van de aanrijding door de domme vrouw uit Lombardije. Hij moet lossen.”

Dat was Schachmann

Klopt, stomme fout. Zijn val was in de Dauphiné natuurlijk.

Marius H
6 Sep 2020 om 16:34

“ 22 km
Aii... Buchmann heeft nog altijd last van de aanrijding door de domme vrouw uit Lombardije. Hij moet lossen.”

Dat was Schachmann

Reageer


Meer nieuws