Loeisterke Hirschi soleert naar fenomenale ritzege in Tour de France Tour de France

Loeisterke Hirschi soleert naar fenomenale ritzege in Tour de France

Door Bram van der Ploeg 10 september 2020 | 17:08


Marc Hirschi heeft op schitterende wijze de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. De 22-jarige Zwitser was deze Tour al twee keer eerder dichtbij en rondde nu een prachtige solo van dertig kilometer succesvol af.

In de langste etappe van deze Tour de France hadden veel renners plannen en dus werd er vanaf de eerste kilometer gekoerst. Grote namen als Julian Alaphilippe, Mads Pedersen en Peter Sagan deden een poging, maar het was Nils Politt van Israel Start-Up Nation die een kloof sloeg. Hij kreeg Imanol Erviti (Movistar), Luis León Sanchez (Astana) en Max Walscheid (NTT) mee, maar het was zeker nog niet gelopen.

Asgreen en Burgaudau maken oversteek, BORA controleert

Vanuit het peloton wilden andere renners mee en het waren Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) en Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) die in het tegenoffensief gingen. Kilometers lang leken de twee in een chasse patate te zitten, met constant een dikke minuut achterstand naar de kop. Toen de tussensprint achter de rug was (en Sam Bennett weer wat uitliep op Sagan), knalden ze er echter alsnog naartoe. Na 73 kilometer keiharde koers sloten Asgreen en Burgaudau aan bij de vier koplopers.

In het peloton zat men in de tussentijd ook geen moment stil. BORA-hansgrohe hield de kloof richting de kopgroep altijd behapbaar, met Lukas Pöstlberger en Daniel Oss de hele dag op kop. Toen de koers voor een lange tijd in plooi lag in het middengedeelte kreeg BORA ook hulp van CCC Team. De oranje formatie reed vol voor zijn sterke mannen, minus Ilnur Zakarin, die door een ribbreuk eerder was afgestapt.

Finale ontploft, Sunweb met drie vooraan

De eerste twee klimmetjes van vierde categorie (in beide gevallen een prooi voor Burgaudau) werden op tempo op gereden. Pas op 45 kilometer van de meet werd de finale echt geopend. BORA en CCC hadden de achterstand naar de kopgroep teruggebracht tot een halve minuut en dus kon er worden aangevallen. Asgreen en Erviti deden vooraan een ultieme poging om weg te blijven, daarachter opende Team Sunweb. Tiesj Benoot en Søren Kragh Andersen gingen samen op pad, met Marc Soler in hun wiel. Ook daarachter werd volle bak gekoers op de derde klim van de dag, van derde categorie.

Over de top kwamen zes renners bijeen op de kop van de koers. Met de steile Suc au May van tweede categorie in aantocht, noteerden we Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Kragh Andersen, Benoot, Hirschi (alle drie Sunweb), Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept) en Soler (Movistar) in de kopgroep. Een eerste achtervolgende groep kwam op vijftien seconden door, het peloton volgde op een dikke halve minuut. 

Steile Suc au May, Hirschi gaat (weer) solo

Met nog dertig kilometer voor de wielen werd er volle bak doorgetrokken door Sunweb, dat met drie mee was in de kopgroep van zes. Benoot kneep zichzelf eerst uit, vervolgens was het Kragh Andersen die voor Hirschi werkte. Het bleek niet voor niets, want op de Suc au May van tweede categorie counterde de ijzersterke Zwitser een aanval van Soler. Hirschi had snel een halve minuut bijeen richting de eerste achtervolgers en het peloton gaf op de klim al een minuutje toe. Zou het dan nu toch gaan lukken voor Hirschi?

Het viel te bezien, want Alaphilippe had ook snode plannen. Dries Devenyns trok de Fransman aan vanuit het peloton en onder meer Alexey Lutsenko kon mee. Een volgende achtervolgende groep was gevormd en Hirschi was vooraan ook zeker nog niet af van Soler en Schachmann, op twintig seconden op de top. De groep-Alaphilippe gaf veertig seconden toe, maar er was nog wel 25 kilometer te rijden... Tijd voor Hirschi om zijn daalkunsten weer te vertonen. In de afdaling van de Suc au May denderde hij op de buis naar beneden en breidde hij zijn voorsprong op beide groepen uit.

Individuele tijdrit voor Hirschi, achtervolgers loeren richting de meet

Een individuele tijdrit van negentien kilometer wachtte voor Hirschi, eenmaal beneden. Hij had met zijn uitmuntende afdaling 35 seconden bij elkaar op Soler en Schachmann en de aangedikte groep van Alaphilippe gaf al een minuut toe. Het peloton met favorieten had geen behoefte om iets te doen, op al meer dan twee minuten. Alaphilippe had ook wel door dat het op deze manier niet ging lukken, dus viel hij aan in de heuvelachtige slotfase. Pello Bilbao en Jesús Herrada konden meteen antwoorden, maar de drie kwamen niet echt weg.

Het leek een achterhoedegevecht te gaan worden. Voor de winst moest Hirschi toch echt achterom kijken naar Soler en Schachmann, maar die bleven op die 35 seconden steken. Ook het hollen-en-stilstaan bij de groep-Alaphilippe had totaal geen zin, getuige het minuutje achterstand dat bleef staan. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer werden Soler en Schachmann opgeslokt door de groep-Alaphilippe, op 43 seconden van Hirschi. Er werd door diverse renners nog van alles geprobeerd, maar Hirschi's ploegmaats Kragh Andersen en Nicolas Roche verdedigden perfect en konden zo aan de champagne met hun piepjonge ploegmaat. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 12 Tour de France

1. Marc Hirschi
2. Pierre Rolland +0.47
3. Søren Kragh Andersen +0.52
4. Quentin Pacher ''
5. Jesús Herrada ''
6. Maximilian Schachmann ''
7. Hugo Houle ''
8. Sébastian Reichenbach ''
9. Kenny Elissonde +0.56
10. Nicolas Roche ''

Klassement na etappe 12 Tour de France

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal +0.21
3. Guillaume Martin +0.28
4. Romain Bardet +0.30
5. Nairo Quintana +0.32
6. Rigoberto Urán "
7. Tadej Pogacar +0.44
8. Adam Yates +1.02
9. Miguel Ángel López +1.15
10. Mikel Landa +1.42

Check alle klassementen!

Lees etappe etappe 12 in de Tour de France terug in onze liveblog

(foto: Sirotti)

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Afsluiting

Bedankt dat u aanwezig was bij het live blog. We wensen u nog een fijne avond en graag tot morgen!

UITSLAG

Voor de volledigheid de uitslag!
1. Marc Hirschi
2. Pierre Rolland +0.47
3. Sören Kragh Andersen +0.52
4. Quentin Pacher "
5. Jesus Herrada
6. Maximilian Schachmann
7. Hugo Houle
8. Sébastien Reichenbach
9. Kenny Elissonde +0.56
10. Nicolas Roche "

0 km

Sagan wint de sprint van het peloton voor Van Avermaet. hij pakt nog punten voor de groene trui. 

0 km

Alaphilippe lijkt problemen te hebben gehad met zijn versnelling. Teleurgesteld komt hij op achterstand over de streep.

0 km

Rolland legt beslag op de tweede plaats. Knap! Kragh Andersen maakt het feest voor Team Sunweb compleet door derde te worden!

HIRSCHI WINT

Hirschi steekt zijn handen in de lucht! Een dikverdiende overwinning. 

Laatste kilometer

Hirschi is bezig aan de laatste meters. Eindelijk prijs voor Team Sunweb en Marc Hirschi!

1,9 km

Hirschi rijdt onbedreigd naar de overwinning. Daarachter is het strijden voor de tweede plek. Op dit moment probeert Rolland het.

Pech Alaphilippe

Alaphilippe lijkt materiaalpech te hebben. De Fransman moet de achtervolgers laten gaan.

3 km

Hirschi begint aan de laatste kilometers. Vanaf nu blijft het bergop naar de finish lopen. De voorsprong is gegroeid naar vijftig seconden. 

3,8 km

Toch niet! Alaphilippe wordt toch weer ingelopen. Reichenbach maakt nu tempo in de achtervolging. 

Poging 4343 van Alaphilippe

Weer een versnelling van de Fransman. Hij lijkt nu wel alleen weg te rijden uit de achtervolgende groep. Hij rijdt 39 seconden achter Hirschi. Nog 4 kilometer!

6,5 km

Hirschi blijft uitlopen op de achtervolgers. 49 seconden. Daarachter valt Rolland aan, maar verdedigt Roche de aanval van Hirschi.

7,2 km

Hirschi laat zien een afdaling te kunnen rijden als de beste. 44 seconden opnieuw. 

8,2 km

Door de schermutselingen komt de achtervolgende groep wel terug tot veertig seconden van Hirschi. 

Aanval Herrada

Op een stevig stuk bergop plaatst Herrada een versnelling. Hij krijgt Reichenbach mee. Maar de rest komt snel terug.

9,7 km

Groep Alaphilippe komt terug tot 45 seconden van Hirischi. 

10 km

Hirschi blijft sterk gaan! 39 seconden voorsprong nu op Soler en Schachmann die ingelopen worden door de groep-Alaphilippe. 

Opnieuw aanval Alaphilippe

Weer probeert Alaphilippe weg te springen uit de achtervolgende groep. Maar weer lukt het niet. 

14 km

Hirschi heeft nog altijd 33 seconden voorsprong op Soler en Schachmann. Groep Alaphilippe rijdt op een kleine minuut. Peloton op twee minuten. 

Aanval Alaphilippe

Alaphilippe plaatst een nieuwe aanval. Maar de Fransman komt niet echt weg. 

Groep Alaphilippe

De namen van de groep Alaphilippe.

Reichenbach (Groupama - FDJ) , Devenyns  en Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step), Rolland en Pacher(B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM), Kragh Andersen en Roche (Team Sunweb), Herrada (Cofidis, Solutions Crédits),  Bilbao( Bahrain - McLaren),  Houle (Astana Pro Team), Elissonde (Trek - Segafredo). Het tiental rijdt op 52 seconden van Hirschi. 

22 km

Hirschi is dus weer aan een solo begonnen. Lukt het de Zwitser nu wel om het winnend af te sluiten? Hij zal nog twee heuveltjes voor zijn kiezen krijgen.

24 km

Het peloton lijkt zich niet meer druk te maken en heeft 1,24 achterstand op Hirschi. Sagan kan terugkomen. 

Bergpunten

- Hirschi pakt de bergpunten.

- Schachmann en Soler op twintig seconden.

- De groep met Alaphilippe komt op veertig seconden boven. 

Aanval Alaphilippe

Alaphilippe versnelt vanuit het peloton en komt al snel bij Devenyns. De Belg rijdt nu op kop voor de explosieve Fransman.

Sagan lost

Sagan lost! De sprinter kan het tempo niet meer volgen.

27 km

Valverde komt weer terug in het peloton. 

28 km

Erop en erover! Hirschi haalt Soler bij en rijdt gelijk weg. Begint hij opnieuw aan een solo?

28 km

Benoot lost uit de kopgroep op het moment dat Soler weer een versnelling plaatst. Hirschi en Schachmann lijken wel mee te kunnen.

29 km

De kopgroep begint aan de Suc au May (3,8 km aan 7,7%). Deze klim met steile passages zal meer duidelijk opleveren.

Overzicht

Kopgroep: Benoot, Kragh Andersen, Hirschi (Team Sunweb), Soler ( Team Movistar), Pancher (B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM), Schachmann (BORA - hansgrohe)

Achtervolgende groep van 13 man: op 15 seconden

Peloton: Op 43 seconden
 

Lekke band Valverde

Lek voor Valverde! De Spanjaard rijdt nu op achterstand van het peloton. Een heel slecht moment.

Achtervolgende groep

Hier de 13 namen van de achtervolgende groep.

34 km

Het peloton valt niet stil. CCC Team rijdt nu. Zou Van Avermaet zich goed voelen?

35 km

Achter de zes koplopers rijdt een grote groep met o.a. Lutsenko, Jungels en Stuyven. Het verschil tussen de twee groepen bedraagt 23 seconden. Het peloton rijdt daar weer 12 seconden achter.

36 km

Benoot, Kragh Andersen, Hirschi, Schachmann en Pacher komen bij Soler. Het zestal rijdt nu op kop. Sunweb heeft drie man mee!

39 km

OEI! Sagan komt in het laatste wiel over de Côte de la Croix du Pey. Het zwaarste moet nog komen.

Bergpunten

Soler rijdt weg van Benoot en Kragh Andersen. Hij pakt de bergpunten bovenop de Côte de la Croix du Pey.

40 km

Ook Lutsenko probeert het! Hij gaat op zoek naar de voorsten.

41 km

Het is koers! Het regent aanvallen en reacties. 

42 km

Reactie van Soler! De Spanjaard komt bij Benoot en Kragh Andersen. Nog 2 km tot de top!

43 km

Aanval Benoot en Kragh Andersen! Het duo van Team Sunweb gaat samen op pad. Ze komen al snel bij de koplopers. 

43 km

Asgreen probeert met een versnelling van Erviti af te komen, maar dat lukt niet. Het tweetal rijdt nog 19 seconden voor het peloton. De rest van de voormalige kopgroep is al ingerekend.

44 km

Het is ook klaar voor Bennett en Ewan! Sagan zou een slag kunnen slaan vandaag. 

44 km

Verschillende sprinters moeten het peloton al laten gaan. Viviani en Greipel rijden al op achterstand.

45 km

BORA - hansgrohe leidt nog altijd in het peloton. De koers wordt hard gemaakt. Is het parcours niet te zwaar voor Sagan?

47 km

De renners beginnen zo langzaamaan aan de Côte de la Croix du Pey (4,8 km aan 6%). Erviti en Asgreen hebben een klein gat geslagen met de rest. Het peloton op 28 seconden.

48 km

Asgreen nog een keer! De Deen wil er alles aan doen om er nog iets van te maken en het is nu alleen Erviti die kan volgen. 

51 km

Nieuwe aanval van Asgreen! Maar ook hij komt niet weg. Peloton nog op 29 seconden. We zijn bijna terug bijeen. 

55 km

Daar gaan we in de kopgroep! Politt geeft gas, maar echt grote gaten worden er nog niet geslagen op dit heuvelachtige terrein. 

58 km

Nog dertien kilometer tot de voet van de
Côte de la Croix du Pey, als het écht gaat beginnen. CCC en BORA blijven achtervolgen. 1.13 minuten nog voor de zes koplopers.

64 km

1.42 minuten! Einde bericht.

72 km

Simon Geschke draait voor CCC, BORA rekent nog steeds op Pöstlberger en Oss. 1.44 minuten nog, dat blijft dus wat heen en weer bungelen... 

77 km

Nog iets meer dan 20 kilometer fietsen, dan gaat de finale echt beginnen met de voet van de Côte de la Croix du Pey, van derde categorie. Dat wordt 4,8 kilometer klimmen aan 6% gemiddeld. Dus nog even geduld...

Bergpunten Côte d'Eybouleuf

Deze hadden jullie nog tegoed: Burgaudau pakte wederom het enige bergpuntje op de Côte d'Eybouleuf van vierde categorie. 

78 km

Stilte voor de storm jongens! Op alle kanalen wordt momenteel voorbeschouwd over hoe zwaar de finale gaat worden. Nog 78 kilometer te gaan en de kopgroep van zes heeft 1.30 voorsprong. 

94 km

We zien ook al een tijdje CCC op kop van het peloton, samen met BORA. Trentin en Van Avermaet vinden ook een finish op hun maat vandaag. 

Raymond Poulidor

We rijden door de streek van Raymond Poulidor, de wielerlegende die in november van 2019 overleed. Een prachtig eerbetoon aan de Fransman. 

97 km

2.05 minuten nog voor de zes vooraan, het bungelt heen en weer. Ze weten ergens ook wel dat ze lokaas zijn. 

Côte d'Eybouleuf

De koplopers zijn bijna bij de tweede klim van de dag; de Côte d'Eybouleuf. We gaan 2,8 kilometer klimmen aan 5,2 procent. 

108 km

De voorsprong van de kopgroep van zes is rond de eerste klim flink gestegen. De zes koesteren inmiddels 2.39 minuten. 

Sam Bennett

Sam Bennett gaat vandaag niet winnen, hij zit na een klim van vierde categorie al achterin het peloton te harken. Sagan zou goede zaken kunnen doen om het groen als hij vandaag de finale overleeft...

112 km

Pöstlberger en Daniel Oss verzorgen al van vrij in het begin de achtervolging in het peloton namens BORA. Ook op de klim nemen ze de honneurs waar. CCC schoof wat naar voren tijdens de klim.

112 km

Politt moest net onder de top van de klim even passen, maar hij rijdt nu terug naar de kopgroep. Hun voorsprong is opgelopen naar 2.16 minuten. Het peloton rijdt rustig omhoog. 

Bergpunten Côte d'Eybouleuf

We hebben de eerste klim van de dag gehad! Burgaudau komt als eerste boven op de berg van vierde categorie en pakt het enige puntje.

117 km

1.57 minuten is het verschil tussen de kopgroep en het peloton. Nog eens de namen vooraan: Imanol Erviti (Movistar), Luis León Sanchez (Astana), Nils Politt (Israel), Max Walscheid (NTT), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) en Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step).

123 km

Al even geen updates meer uit de koers, maar dat kan ook wel kloppen. Er wordt even geluncht in de kopgroep en het peloton. Nog 122 kilometer te gaan en de kloof is 1.42 minuten. 

ABANDON Zakarin

Ilnur Zakarin stopt ermee. De Rus van CCC brak gisteren zijn rib en het gaat niet meer. 

142 km

We hebben 76 kilometer gehad, we razen echt door de etappe heen. De organisatie meldt een gemiddelde van 46 kilometer per uur in de eerste anderhalf uur. 

149 km

Status quo, zoals verwacht. Zes koplopers, twee minuten voor het peloton, waar BORA het tempo hoog houdt. De ploeg van Sagan heeft overduidelijk plannen voor de finale.

154 km

De kopgroep na 63 kilometer koers:

Imanol Erviti (Movistar), Luis León Sanchez (Astana), Nils Politt (Israel), Max Walscheid (NTT), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) en Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step).

155 km

Even een applaus voor Asgreen en Burgaudau, en dan vooral Asgreen. De twee rijden dan tóch naar de vier koplopers, dus hebben we een kopgroep van zes! Het peloton op 1.38 minuten. 

Sagan en Van Aert geen vrienden

Bij de start van de twaalfde etappe hadden Sagan en Van Aert het zeker nog niet bijgelegd. 

163 km

De situatie nu:

Imanol Erviti (Movistar), Luis León Sanchez (Astana), Nils Politt (Israel) en Max Walscheid (NTT)

+0.55

Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) en Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step)

+1.58

Peloton

163 km

Na de tussensprint is het even gedaan met de pret. Vijftig kilometer fietsen, dan zijn we op de top van de eerste klim van de dag, de Côte de Saint-Martin-Terressus. 

Tussensprint peloton

Deceuninck-Quick-Step bereidt de boel voor en speelt het andermaal perfect. Bennett is als eerste, ploegmaat Mørkøv daar vlak achter. Sagan en Trentin pakken plekken 9 en 10 in de tussensprint.

Tussensprint

Daar is de tussensprint, Politt is als eerste in de kopgroep. Asgreen pakt belangrijke punten weg voor ploegmaat Sam Bennett in de achtervolging. Het zal in het peloton gaan om plek 7...

167 km

Vier koplopers, 2.04 minuten voor op het peloton. 1.03 voor op Asgreen en Burgaudau. Ze maken zich op voor de tussensprint!

171 km

Je moet het ze nageven: Asgreen en Burgaudau houden wel vol. De Deense kampioen doet bijna al het werk en de achterstand is met 1.10 minuten nog even groot. BORA blijft controleren in het peloton, op 1.53 minuten. 

181 km

Een klassieke chasse patate, zo lijkt het voor Asgreen en Burgaudau. Een dikke minuut achterstand nog steeds voor de twee richting de kopgroep. Het peloton, met BORA op kop, geeft reeds 1.50 minuten toe.

186 km

Het tempo van BORA is oké, maar heel hard gaat het niet. We zien zelfs Emanuel Buchmann vooraan. 1.30 minuten al voor de kopgroep van vier. Asgreen en Burgaudau op een minuut.

187 km

BORA-hansgrohe maakt nu tempo in het peloton. Asgreen en Burgaudau komen geen snars dichterbij de vier koplopers.

188 km

De situatie na 30 kilometer!

Imanol Erviti (Movistar), Luis León Sanchez (Astana), Nils Politt (Israel) en Max Walscheid (NTT)

+1.02

Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) en Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step)

+1.19

Peloton

191 km

Toch nog een tegenaanval vanuit het peloton. Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) gaat proberen de oversteek nog te maken. Ook Kasper Asgreen van Deceuninck lijkt het nog te willen proberen. 

194 km

Bij Team Sunweb is men niet tevreden dat er niemand meezit in de kopgroep en dus wordt het peloton weer in gang getrokken. De vier vooraan hebben 50 seconden te pakken. 

Jérôme Cousin

Jérôme Cousin grijpt de staakt-het-vuren in het peloton aan om even naar de medische wagen te rijden. De linkerknie krijgt wat verkoeling met een spuitbus. 

198 km

Peloton weer over de breedte van de weg, maar dat had de vorige keer weinig succes. Is het over met de aanvalslust of haalt men slechts even adem?

200 km

Daar gaat Sagan en hij krijgt Trentin en Ladagnous met zich mee. Het blijft een lint, geen scheuren. 

202 km

Alaphilippe, Sagan, Kämna... Grote namen voorin het peloton, maar naast de vier koplopers komen er nog geen anderen weg. 

203 km

Imanol Erviti (Movistar), Luis León Sanchez (Astana), Nils Politt (Israel) en Max Walscheid (NTT) zijn weg, maar hebben slechts 34 seconden speling. 

Erwachter wordt daarom nog van alles geprobeerd om de oversteek te maken. 

205 km

Nog een paar mannen in het tegenoffensief! We zien een man van Sunweb en ook bergkoning Cosnefroy glipt mee.

CRASH

Een valpartij in het peloton. Rojas, die gister ook al viel, ligt erbij van Movistar. Ook Guillaume Martin werd even opgehouden. Iedereen is weer onderweg. 

208 km

Jumbo-Visma, INEOS, Mitchelton-Scott en Trek-Segafredo blokkeren de weg in het peloton. We lijken een kopgroep van vier te hebben. Walscheid is zojuist aangesloten.

209 km

Plots drie man weg, Politt was de aanstichter. Hij krijgt Erviti en Luis León Sanchez mee.

210 km

De kilometers vliegen er vanaf, aanval na aanval!

213 km

Alles op een lint en nog geen renner die erin slaagt om echt weg te komen. 

216 km

Mads Pedersen is actief! De wereldkampioen wil koste wat kost meezitten vandaag.

218 km

We zijn onderweg en er wordt meteen aangevallen!

Neutrale start

Daar gaan de renners, in de neutrale start. Om 12.00 uur klinkt het officiële startschot.

Peter Sagan in de spotlights...

Hij had het zelf graag anders gezien, maar Sagan is deze dag onderwerp van gesprek...

Deelnemers Tour de France na 11 etappes

Geen Mühlberger en Izagirre

Mühlberger en Ion Izagirre zijn dinsdag afgestapt door ziekte en een crash. Ilnur Zakarin reed wel uit met een gebroken rib. 

Klassementen Tour de France

Sam Bennett steviger dan ooit in het groen, nadat Peter Sagan gisteren werd gedeclasseerd. Dit zijn de klassementen bij het ingaan van rit 12.

Voorbeschouwing etappe 12 Tour de France

Dit staat de renners vandaag te wachten. Het wordt sowieso een lange dag!

Goedemorgen!

Goedemorgen wielerfans! We zijn er vroeg bij vandaag, met de langste etappe in de Tour de France. 218 kilometer op en af, met de start om 12.00 uur. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws