Roglic deelt Bernal knal uit; Martínez knalt naar prachtige etappezege Tour de France

Roglic deelt Bernal knal uit; Martínez knalt naar prachtige etappezege

Door Bram van der Ploeg 11 september 2020 | 17:09


Daniel Felipe Martínez heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. In een gruwelijke bergetappe rekende hij uiteindelijk af met zijn medevluchters Lennard Kämna en Maximilian Schachmann. Bij de favorieten werd Egan Bernal de grote verliezer.

Met 4.400 hoogtemeters had deze etappe nogal wat in petto, dus was het logisch dat de sterkste aanvallers uiteindelijk vooraan kwam. Vanuit de start was het aanvallen geblazen, maar op de Col de Ceyssat van eerste categorie werd de eerste schifting gemaakt. Rémi Cavagna, Julian Alaphilippe (beide Deceuninck-Quick Step), Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Simon Geschke (CCC) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation) sloegen een gaatje, maar daar achter viel het niet stil.

Zeventien koplopers op tweede klim samen

Een enorme groep renners probeerde de aansluiting te vinden, maar Marc Soler was de enige die hierin slaagde. Hij reed richting de vijf koplopers en nam de plek in van Cosnefroy, die als bergkoning het tempo niet kon volgen. Vanuit de achtervolgende groep probeerde ook EF Pro Cycling de oversteek te maken met het duo Hugh Carthy en Daniel Martínez. Ze slaagden niet in hun opzet, want op de top reden de vijf koplopers nog steeds vooruit.

Op de top van de Col de Ceyssat haalde Jumbo-Visma een hele hoop achtervolgers terug, maar meerdere aanvallers wilden niet plooien. Pas op de tweede klim van de dag, de Col de Guéry van derde categorie, schoven alle plukjes vluchters in elkaar. Pavel Sivakov (INEOS), Lennard Kämna, Maximilian Schachmann (beide BORA), Warren Barguil (Arkéa), Carthy, Martínez, Neilson Powless (allen EF), Nicolas Edet (Cofidis), David de la Cruz (UAE), Pierre Rolland (B&B), Romain Sicard (Total Direct Energie) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ) kwamen bij Alaphilippe, Cavagna, Geschke, Martin en Soler. 

Madouas geeft gas, klassementsrenners vallen

Maar liefst zeventien koplopers denderden na een volgende afdaling richting de derde klim van de dag, de Col de la Stèle. Madouas en Carthy stonden daar even op de pedalen, maar de twee zagen al snel het zinlose van hun actie in, met op de top nog 106 kilometer te gaan. Jumbo-Visma had na de tweede klim de teugels volledig laten vieren, waardoor de kopgroep van zeventien al snel acht minuten voorsprong had. 

Het tempo in het peloton ging er helemaal uit toen op 94 kilometer van het einde hard werd gevallen. Bauke Mollema bleek het grootste slachtoffer met opgave, Romain Bardet en Nairo Quintana konden gehavend vervolgen. Jumbo-Visma hoorde het nieuws ook, nam nog wat verder gas terug en liet zo ook alle geloste sprinters van eerder op de dag terugkeren. De achterstand naar de kop steeg daardoor naar negen minuten. 

Powless en Schachmann gaan ervoor, INEOS geeft gas

Na een rustige beklimming van de Côte de l'Estiade bood de vijfde beklimming van de dag in de kopgroep weer sensatie. Op de Côte d'Anglards-de-Salers van derde categorie ging Powless er vandoor. De Amerikaan van EF pakte snel een minuutje op de andere zestien, alvorens Schachmann het genoeg vond. De Duitser van BORA knalde in een paar kilometer tijd naar Powless toe en bereikte hem uiteindelijk in de afdaling. Samen hadden ze 25 seconden over richting de eerste achtervolgers, waar vooral Soler hard bleef rijden.

In het peloton met favorieten kwam de gang er op de Côte d'Anglards-de-Salers ook in. Nadat Jumbo-Visma de voorsprong van de kop over de tien minuten had laten gaan, nam INEOS Grenadiers over. Dylan van Baarle, Luke Rowe en Andrey Amador trokken een grimas en verhoogden het tempo. Had Egan Bernal een plannetje? Of wilden de Britten slechts de concurrentie alvast wat oproken?

Martin en Bardet lossen op voorlaatste klim

Powless had net als in de vijfde etappe van de Tour de krachten verkeerd verdeeld, want op de voorbereidende stroken van de Col de Neronne liet Schachmann hem vooraan achter. De zesde en voorlaatste klim van de dag was kort, maar met 9,1 procent gemiddeld steiler dan wat er eerder deze dag was beklommen. In de kopgroep was het dan ook man tegen man. Schachmann hield zijn leidende positie en achter hem reden Martínez en Kämna weg bij Soler en consorten. BORA-hansgrohe had zo twee man bij de eerste drie, met op de top nog één loeisteile beklimming op het programma.

Bij de favorieten maakte INEOS de koers nog maar eens wat harder op de voorlaatste klim. Michael Kwiatkowski trok zich krom voor Bernal en dat ging ten koste van de arme Bardet en Guillaume Martin. Waar de ene Fransman zijn wonden van de crash van deze dag nog likte, lag Martin er de afgelopen dagen al een keer bij. Beide zagen ze hun klassement vervliegen. Jumbo-Visma zat er wel sterk bij, met naast Primoz Roglic ook Tom Dumoulin en Sepp Kuss bij het flink uitgedunde groepje. Toen INEOS de mannetjes had opgerookt, nam Dumoulin de kop.

Favorieten mogen los op slotklim, wie wint de etappe?

Vooraan ging het voor dagzege tussen Schachmann, Martínez en Kämna op de Puy Mary Cantal. 5,4 kilometer klimmen aan 8,1 procent gemiddeld, met vooral in de slotkilometers loeisteile stroken. Schachmann had op 4,7 kilometer nog twintig seconden, met Martínez die al het werk deed, met Schachmanns ploegmaat Kämna als blok aan zijn wiel. Schachmann ging de laatste twee verschrikkelijke kilometers in met zeventien seconden voor, maar Martínez bleef op de pedalen rammen. Op 1,7 kilometer van de meet waren de twee erbij en meteen ging Kämna ervoor. Martínez nam het tempo over, alvorens Schachmann zelfs terug kwam aan het wiel. Martínez en Kämna maakten het echter uit en in een schitterende slotkilometer was Martínez de sterkste. 

De blik ging snel naar de favorieten, waar Tadej Pogacar maar weer eens aanviel. Roglic volgde, maar verder kon er niemand mee. Bernal, die zijn ploeg toch aan het werk had gezet, kraakte flink en kon zelfs Miguel Ángel López, Mikel Landa en Richie Porte niet volgen. Roglic en Pogacar knalden met z'n tweeën door naar de finish, met Pogacar toch op het tandvlees in zijn landgenoot zijn wiel. Porte, Landa en López klommen er vlak achter naar de finish, Bernal verloor met 36 seconden veel tijd. Ook Rigoberto Urán en Nairo Quintana deelden in de malaise.

Uitslag etappe 13 Tour de France

1. Daniel Felipe Martínez
2. Lennard Kämna +0.04
3. Maximilian Schachmann +0.51
4. Valentin Madouas +1.33
5. Pierre Rolland +1.42
6. Nicolas Edet +1.53
7. Simon Geschke +2.35
8. Marc Soler +2.43
9. Hugh Carthy +3.18
10. David de la Cruz +3.52

12. Primoz Roglic +6.05
13. Tadej Pogacar ''
14. Richie Porte +6.18
15. Mikel Landa ''
16. Miguel Ángel López +6.21
18. Egan Bernal +6.43
19. Rigoberto Urán ''
21. Nairo Quintana +6.45

Klassement na etappe 13 Tour de France

1. Primoz Roglic
2. Tadej Pogacar +0.44
3. Egan Bernal +0.59
4. Rigoberto Urán +1:10
5. Nairo Quintana +1:12
6. Miguel Ángel López +1:31
7. Adam Yates +1.42
8. Mikel Landa +1:55
9. Richie Porte +2:06
10. Enric Mas +2:54

Check alle klassementen!

Lees etappe 13 in de Tour de France terug in onze liveblog

(foto: Sirotti)

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Fransen

En daar zijn G.Martin en Bardet pas. Het klassement wordt overhoop gegooid.

Dumoulin

Ook Tom Dumoulin is al over de meet. Klasse gereden van de Nederlander.

37 seconden

37 seconden is de achterstand die Bernal oploopt.

Bernal

Oei, Egan Bernal. Dat gaat richting de veertig seconden.

Favorieten

Ook Roglic en Pogacar zijn over de streep. 

0.4 km

Roglic perst er nog een laatste kilometertje uit. Pogacar kan niet veel meer dan volgen.

Bernal

Bernal steunt, kraakt en breekt. Hij is niet in beste doen.

Porte

Wow, Richie Porte! De Australiër nadert de Slovenen.

Roglic

Wat een tempo hanteert Primoz Roglic. Hij en Pogacar rijden verder en verder weg.

1 km

Nog één kilometer voor de klassementstoppers.

Status

Roglic en Pogacar hebben vijf seconden op Porte, Lopéz en Landa. Bernal hangt daar nog achter.

Colombianen

Ai, Quintana, Uran en Bernal moeten allen lossen. Porte en Landa blijven wel in de buurt van de Slovenen.

Waar is Bernal?

Waar is Egan Bernal? De Colombiaan rijdt in ieder geval op achterstand.

Pogacar

Slovenië boven. Pogacar en Roglic zijn weggereden bij de andere favorieten.

Martínez

Wat een prachtzege!

Finish

Kämna zet als eerste aan, maar te vroeg! Martínez wint!

Strijd om de zege

Ze gaan sprinten!

Aanval Pogacar

Pogacar zet aan, Kuss neemt over! Bernal past!

0.3 km

Gaan ze sprinten om de zege?

Strijd!

Wat een battle! HEER-LIJK!

0.5 km

Martínez gaat eroverheen! Kämna buigt, maar breekt niet.

0.6 km

Aanval Kämna!

0.7 km

Schachmann lost!

Favorieten

Bij de favorieten gebeurt voorlopig niet al te veel. We krijgen er in ieder geval geen beeld van.

0.8 km

Martínez blijft stug doorbeuken, ondanks de twee Duitsers in zijn wiel.

1 km

De vod!

BORA-EF

Twee van BORA tegen één van EF. Op deze steile stroken geldt echter het recht van de sterkste.

1.2 km

En ook Schachmann sluit weer aan. Wat een prachtige strijd!

Aanval Kämna

Daar gaat Kämna al! Maar Martínez volgt!

1.5 km

Martínez rekent Schachmann in. Wat doet Kämna, de lachende derde, nu?

1.7 km

Het verhaal van Schachmann is bijna over. Wat gaat er nu gebeuren?

Martínez

Wat moet Martínez zich lullig voelen. De Colombiaan doet er alles aan om bij Schachmann te komen, maar Kämna zit nog altijd in zijn spoor.

2 km

Schachmann dendert door, we krijgen een spectaculaire strijd om de ritwinst!

Sivakov

Volgens de data is Sivakov bijna uitgezakt tot de groep favorieten, die op acht minuten van Schachmann rijdt. Interessante zet van INEOS.

3 km

We zijn bijna bij de steile stroken van de Pas de Peyrol! Vijftien seconden achterstand voor Martínez en Kämna. 

Bahrain McLaren

Pello Bilbao probeert namens Landa de concurrentie in de vorm van G.Martin en Bardet op achterstand te rijden. 

Samenstelling elite-groep

4.5 km

Martínez en Kämna komen dichter. De Colombiaan moet alles in zijn eentje doen, met de lachende Duitser in zijn spoor.

G.Martin

Ook de favorieten zijn over de top. G.Martin heeft twintig seconden achterstand.

5 km

Schachmann kijkt achterom bij het aanvatten van de slotklim. Is Kämna de man die uitgespeeld wordt?

Dumoulin

Tom Dumoulin bepaalt het tempo, hij haalt Rémi Cavagna bij.

7.5 km

Schachmann voorop. Op 25 seconden rijden Martínez en Kämna. Rolland, Edet en Soler fietsen op één minuut van de koploper. 

Yates

Yates rijdt op eigen tempo naar boven, hij sluit weer aan bij de andere favorieten.

Aanval Carapaz!

Aanval Richard Carapaz! Dumoulin zit op het wiel, Kuss lijkt de laatste man te zijn van Roglic.

INEOS

Wat een tempo hanteren Kwiatkowski, Carapaz en Bernal. Slechts tien/vijftien klimmers kunnen mee.

Bijltjesdag

Oei oei, de Fransen. Bardet en G.Martin kunnen het nu al niet meer volgen, zij gaan minuten verliezen.

Valverde

Alejandro Valverde moet er nu al af, op zijn terrein. Ook Yates lost.

De rest

Edet, Rolland en Soler liggen 55 seconden achter.

11 km

Schachmann is boven, Martínez en Kämna dertig seconden later ook.

Guillaume Martin

De nummer drie van het klassement, Guillaume Martin, wordt achterin het peloton gesignaleerd. 

Van Aert

Van Aert eraf, evenals Pinot en Higuita.

Peloton begint eraan!

Ook het peloton gaat klimmen! Lutsenko, Naesen en Van Avermaet gaan meteen overboord.

Situatie

12.5 km

Schachmann dendert onverstoord door, hij heeft nog een voorsprong van veertig seconden op Martínez en Kämna. Ideale situatie voor BORA-hansgrohe.

13 km

Soler kan het tempo van Martínez en Kämna ook niet meer aan.

Pedersen

De werkdag van Mads Pedersen zit erop. De wereldkampioen heeft zijn kopman Richie Porte afgeleverd aan de voet van de Col de Neronne.

Alaphilippe

Ai, daar gaat Julian Alaphilippe overboord. Ook Rolland en Edet moeten voorlopig passen.

13.5 km

Martínez plaatst zijn aanval. De winnaar van de Dauphiné doet de rest pijn.

Steil, steiler, steilst

Schachmann komt bij de steile stroken. 13% hellingsgraad, auw.

14 km

Soler leidt de dans en rekent Powless in. De la Cruz, Martínez, Rolland en Kämna volgen.

Sivakov

Pavel Sivakov stopt met rijden in de groep-Alaphilippe. Moet de Rus negen minuten gaan wachten op kopman Bernal?

14.5 km

Ook de achtervolgende groep begint eraan, onder leiding van Valentin Madouas. 1.12 is de achterstand.

Col de Neronne

Vier kilometer aan negen procent. Vooral de laatste kilometer is zwart, ultrasteil.

Klimmen!

We draaien op! Laat de finale beginnen!

16 km

1.15 al voor Schachmann. Over enkele honderden meters is hij bij de Col de Neronne. Daar gaan we zien hoe de verhoudingen liggen.

17 km

Schachmann heeft één minuut voorsprong op de achtervolgende groep met Alaphilippe en co. Het peloton zit op goed negen minuten.

EF Pro Cycling

Het lossen van Powless betekent eveneens dat Martínez en Carthy aan de bak moeten in de achtervolgende groep. 

Powless

Ai, Maximilian Schachmann moet alleen verder voorin. Neilson Powless kan zijn wiel niet houden.

18 km

We zijn bijna bij de tweetrapsraket, te beginnen met de Col de Neronne. Een ultrasteile klim, waar renners zichzelf ongetwijfeld tegen gaan komen.

20 km

De voorsprong van Schachmann en Powless gaat naar de vijftig seconden.

22 km

Cavagna geeft zijn werk voor Alaphilippe erop zitten, de hardrijder moet lossen uit de achtervolgende groep.

INEOS

Wat zijn de INEOS Grenadiers van plan? Van Baarle, Rowe en Amador gaan full gas.

24 km

De situatie, als we aan de finale gaan beginnen:

Schachmann en Powless

+0.40

15 achtervolgers

+9.25

Peloton favorieten

27 km

Luke Rowe trekt een grimas. In het peloton gaat er nu echt wel een stukje harder. 9.28 minuten achterstand nog.

29 km

Schachmann heeft Powless bereikt! Ze hebben 25 seconden op een eerste groep achtervolgers, met o.a. Dan Martin, Soler en Alaphilippe.

30 km

Na deze afdaling gaat de weg smerig omhoog en beginnen we daarna aan de Col de Neronne, van tweede categorie. 3,8 kilometer aan 9,1 procent, dat gaat in de beentjes hakken. 

31 km

Schachmann op de buis naar beneden, maar hij heeft Powless nog niet bereikt. En de groep-Soler zit op een halve minuut ook niet ver. Het peloton geeft 10.11 minuten toe. INEOS leidt nog steeds.

Bergpunten Côte d'Anglards-de-Salers

Powless is als eerste boven op de Côte d'Anglards-de-Salers, met Schachmann op slechts tien seconden. De andere achtervolgers, waar Soler aantrekt, op een halve minuut. 

34 km

Nog 400 meter klimmen voor Powless en de anderen. Schachmann is op komst!

35 km

Schachmann in het tegenoffensief! De Duitser van BORA, gister ook al mee, in één klap 37 seconden van Powless. De andere achtervolgers knabbelen weer wat terug met 43 seconden. 

36 km

INEOS rijdt meteen een minuut van de voorsprong van Powless, die al een minuut voorsprong heeft op de andere zestien!

37 km

Powless vooraan, 37 seconden daar achter de 16 andere vroege vluchters. In het peloton maakt INEOS gang voor Bernal!

Côte d'Anglards-de-Salers

We zijn begonnen aan de vijfde klim van de dag, de Côte d'Anglards-de-Salers. Powless heeft kort geleden het lont aangestoken en is solo gegaan.

44 km

10.47 minuten! De kopgroep in weelde, zij weten dat ze het voor de ritwinst mogen doen vandaag. Tony Martin controleert voor Jumbo-Visma.

47 km

Resumé, voor wie nu pas inschakelt in deze liveblog:

Deze kopgroep heeft zich na twee razende beklimmingen gevormd: Alaphilippe, Cavagna (DQS), Soler (Mov), Martin (Isr), Geschke (CCC), Carthy, Martínez, Powless (EF), Kämna, Schachmann (Bor), Rolland (B&B), Barguil (Ark), Edet (Cof), De la Cruz (UAE), Sivakov (Ine), Sicard (TDE) en Madouas (FDJ). 

Het peloton hield lang controle, maar liet toen toch begaan. Met nog 47 kilometer voor de wielen is het verschil 10.20 minuten. In het peloton likt men de wonden, met Bauke Mollema die heeft opgegeven en Bardet en Quintana die ook zijn gevallen. 

54 km

De weg blijft op en af lopen en de klassementsploegen schuiven langzaam naar voren. Nog drie beklimmingen te gaan, de kopgroep heeft 9.14 minuten voorsprong. 

Over de finale

Het wordt oorlog zometeen!

Benoît Cosnefroy

Vooralsnog lijkt Benoît Cosnefroy zijn bergtrui te gaan behouden. Met de huidige kopgroep lijken er geen renners te zijn die vandaag de 36 punten van de Cosnefroy gaan bereiken.

Bergpunten Côte d'Anglards-de-Salers

Rolland en Madouas zetten aan, ze gaan er eens goed voor zitten voor de bergpunten! Rolland pakt er twee, Madouas eentje.

61 km

We gaan over de negen minuten voorsprong voor de 17 koplopers. We gaan vermoedelijk een wedstrijd in de wedstrijd krijgen voor de dagzege. 

62 km

41.5 kilometer per uur gemiddeld so far vandaag! Wat een razende rit!

Bauke Mollema

Update vanuit Trek-Segafredo over Mollema. Veel beterschap, Bauke!

Côte d'Anglards-de-Salers

De kopgroep en het peloton zijn bezig aan de Côte d'Anglards-de-Salers, van derde categorie. Dat is 3,5 kilometer aan 6,9 procent. 

64 km

Tony Martin en Amund Grøndahl Jansen verzorgen de controle namens Jumbo-Visma. 8.46 minuten nog, met nog vier beklimmingen te gaan!

66 km

Terug naar voren! Deze zeventien renners hebben 8.26 minuten voorsprong op het peloton en gaan normaal gesproken strijden om de dagzege:

Alaphilippe, Cavagna (DQS), Soler (Mov), Martin (Isr), Geschke (CCC), Carthy, Martínez, Powless (EF), Kämna, Schachmann (Bor), Rolland (B&B), Barguil (Ark), Edet (Cof), De la Cruz (UAE), Sivakov (Ine), Sicard (TDE) en Madouas (FDJ). 

Caleb Ewan

Hé! Daar is Caleb Ewan weer. De sprinter reed de hele dag achteraan met enkele ploegmaats, maar doordat het tempo is gekelderd in het peloton, kon Ewan aansluiten. 

Tussensprint

Niet heel interessant, maar jullie hadden 'm nog te goed na alles chaos. Alaphilippe pakte de volle 20 punten bij de tussensprint, voor Geschke en Edet. Geen gevaar in de kopgroep voor de groene trui van Sam Bennett.

72 km

Romain Bardet is terug in het peloton, maar hij ligt open aan de rechterkant. Hij is de nummer vier in het klassement, maar gaat hier nog wel wat naweeën van krijgen. Ook Quintana rijdt weer in het peloton, met alleen wat bloed op de rechterarm. 

77 km

De kopgroep heeft uiteraard niet gemerkt van de crash. De 17 leiders rijden inmiddels dik acht minuten voor het peloton, waar Jumbo-Visma het tempo wat heeft geminderd na de crash. 

Beelden valpartij

Hier de beelden van de naweeën van de val. Mollema zou hard zijn gevallen en er lagen er nog veel meer bij. 

83 km

Even de schade opnemen... Mollema heeft dus opgegeven, Bardet is tussen de auto's teruggekeerd in het peloton. Quintana zou ook zijn gevallen, maar daar hebben we nog even geen beelden van gezien. 

ABANDON BAUKE MOLLEMA

OH NEE! Bauke Mollema lag er ook bij, bij de crash zojuist. De Nederlander is er kennelijk slecht aan toe, want hij moet opgeven...

CRASH

Valpartij in het peloton! Romain Bardet ligt erbij, maar kan uiteindelijk weer door. De hele ploeg van AG2R wacht hem op. 

94 km

Het peloton heeft in de afdaling weer even gas gegeven, net als eerder vandaag. De voorsprong van 7.27 terug naar 6.40 minuten als we beneden zijn. We krijgen nu een heuvelachtige zone, pas over dertig kilometer gaan we weer echt klimmen. 

Carthy teruggefloten?

Madouas schudde Hugh Carthy in bij zijn aanval zojuist, of toch niet?

99 km

Het peloton, met Jumbo-Visma nog steeds vooraan, rijdt inmiddels op 7.27 minuten. 

100 km

In de afdaling komt alles terug bijeen... Zeventien renners terug vooraan!

Bergpunten Col de la Stèle

Madouas is als eerste boven op de Col de la Stèle en schrijft 5 bergpunten bij. De la Cruz is tweede, Rolland derde, goed voor 3 en 2 punten. Dan Martin pakt 1 puntje. 

107 km

De aanval van Madouas kwam na een duo-aanval van Carthy en Madouas. Carthy moest laten lopen...

108 km

Daar gaat Madouas, op de derde klim van de dag. De Fransman gaat er alleen vandoor. Rolland en De la Cruz volgen op afstand.

115 km

De kopgroep van 17 is bijna beneden. De voorsprong op het peloton is niet gegroeid in de afdaling. Sterker nog, met 5.28 minuten heeft Jumbo-Visma zelfs iets van de voorsprong af geknabbeld.

Caleb Ewan

Caleb Ewan heeft het zwaar. Waar de meeste sprinters weer zijn aangesloten in het peloton, rijdt hij met ploegmaats Kluge en De Buyst op vijf minuten achterstand van het peloton. Ook Ryan Gibbons zit bij hen. 

126 km

Met zelfs Sam Bennett terug in het peloton, is duidelijk dat Jumbo-Visma het tempo heeft laten zakken. 5.48 minuten is de voorsprong van de 17 vooraan. 

127 km

We hebben er twee beklimmingen op zitten. We maken ons op voor een lange afdaling, alvorens de volgende klim opdoemt: de Montée de La Stèle van tweede categorie. Wie even een broodje wil eten, kan dat het beste NU doen.

Bergpunten Col de Guéry

Daar gaat Rolland, die de bergpunten op de tweede klim van de dag na een korte versnelling binnen sleept. Barguil pakt één punt. 

Grote kopgroep

Nou, tel vijf vroege vluchters bij elf achtervolgers op, doe dat plus één vanwege Madouas en je komt op 17 man vooraan! De namen:

Alaphilippe, Cavagna (DQS), Soler (Mov), Martin (Isr), Geschke (CCC), Carthy, Martínez, Powless (EF), Kämna, Schachmann (Bor), Rolland (B&B), Barguil (Ark), Edet (Cof), De la Cruz (UAE), Sivakov (Ine), Sicard (TDE) en Madouas (FDJ). 

131 km

Op de tweede beklimming van de dag gaat bijna alles vooraan samen komen. De vijf koplopers en de twaalf achtervolgers rijden tien seconden uit elkaar. Madouas zou in z'n eentje de oversteek hebben gemaakt richting de kop. Knap!

Guillaume Martin

Frankrijk even met het hart in de keel, Guillaume Martin op achterstand achter het peloton. Het leek op materiaalpech, want hij wordt nu door een ploegmaat teruggebracht. 

134 km

Schachmann en Sicard zijn bij de achtervolgers gekomen. We hebben nu elf man achter de vijf koplopers rijden. 32 seconden achterstand voor de elf. 

135 km

Jumbo-Visma heeft vijftig kilometer verschroeiend hard gecontroleerd, maar het laat nu lopen. 4.07 minuten al voor de vijf koplopers richting het peloton favorieten. In totaal rijden er 17 renners, verspreid voor dat peloton. 

135 km

De situatie:

Alaphilippe, Cavagna, Soler, Martin en Geschke.

+0.38

Carthy, Martínez, Kämna, Rolland, Barguil, Powless, Edet, De la Cruz en Sivakov.

+0.49

Schachmann en Sicard.

+1.18

Molard.

+3.56 

Peloton favorieten.

136 km

De kopgroep van vijf gaat beginnen aan de Col de Guéry van derde categorie. De negen achtervolgers komen op 38 seconden. Schachmann en Sicard zitten daar nog meer tien seconden achter. Knap werk!

Valentin Madouas

Ook Valentin Madouas moet nog ergens tussenin rijden, meldt de organisatie. De man van Groupama-FDJ zal in z'n eentje een monsterprestatie moeten leveren om nog vooraan te komen. 

Schachmann en Sicard

Maximilian Schachmann (BORA) en
Romain Sicard (Total Direct) hebben zich los gemaakt van het peloton en rijden tussen het pak en de eerste achtervolgende groep in. Onder het mom: we houden het lekker overzichtelijk. 

138 km

We zijn beneden en zetten nu gang richting de tweede klim van de dag. De achtervolgers komen dichterbij de kopgroep van vijf. 38 seconden nog.

143 km

De 2e achtervolgende groep is bij de 1e achtervolgende groep gekomen. De situatie:

Alaphilippe, Cavagna, Soler, Martin en Geschke.

+0.46

Carthy, Martínez, Kämna, Rolland, Barguil, Powless, Edet, De la Cruz en Sivakov

+1.33

Peloton favorieten

145 km

We zijn ruim een uur onderweg en er is bijna 50 kilometer afgelegd, inclusief een klim van eerste categorie. Koekoek!

146 km

De organisatie meldt achter de kopgroep en het EF-duo ook nog een tweede achtervolgende groep, die op een minuut rijdt. 

Rolland, Barguil, Kämna, Powless, Edet, De la Cruz en Sivakov zijn op de eerste klim net uit de greep gebleven van het peloton. 

147 km

Hugh Carthy en Daniel Martínez komen in de afdaling nog geen spat dichterbij de vijf koplopers. Het duo van EF rijdt op 54 seconden. Het peloton rijdt op 1.43 minuten. 

Col de Guéry

We denderen naar beneden en beginnen dan aan de Col de Guéry, van derde categorie. 7.8 kilometer klimmen aan 5 procent gemiddeld. Gaat de boel daar weer helemaal uit elkaar worden geslagen?

153 km

De boel wordt een stuk overzichtelijker, want de grote achtervolgende groep met o.a. Sivakov en Pinot is ingerekend door het peloton, waar Jumbo-Visma enorm hard rijdt. Ze duiken dus weer als één peloton de afdaling in. 

155 km

De situatie:

Alaphilippe, Cavagna, Soler, Martin en Geschke.

+0.53

Carthy en Martínez

+1.07

Groep van zo'n 20 (Pinot, Sivakov, 

Bergpunten Col de Ceyssat

Geschke is als eerste boven op de eerste klim van de dag, van eerste categorie. Dan Martin komt er als tweede door. Dan Soler, Alaphilippe en Cavagna.

155 km

EF Pro Cycling heeft ook plannen. Hugh Carthy trekt zichzelf krom voor Daniel Martínez. Het duo rijdt op 53 seconden van de vijf koplopers. Vlak daar achter Sivakov en De la Cruz.

156 km

Cosnefroy is al teruggezakt tot in het peloton met Jumbo-Visma op kop. Dat betekent dat hij vandaag geen punten gaat sprokkelen. Trui in gevaar?

157 km

Beter laat dan nooit. Chaves valt aan uit het peloton favorieten en wil proberen naar de eerste achtervolgende groep te gaan springen. 

159 km

De situatie is op de Col de Ceyssat per minuut veranderd. We gaan zo de namen op de top eens op een rij zetten. Wat zeker is: we hebben vijf koplopers, op een dikke minuut gevolgd door een enorme groep met o.a. Sivakov, Trentin en Pinot. Sagan is uit die groep gelost. 

159 km

Wisseling van de wacht vooraan! Bergkoning Cosnefroy kan het tempo niet langer volgen, terwijl Soler juist is aangesloten.

164 km

Soler is weggereden uit de achtervolgende groep. De Spanjaard, die gisteren ook al dik in orde was, zit op een halve minuut van de kop. De groep-Sagan zit op 50 seconden. In het peloton blijft Jumbo-Visma controleren en dus is alles wat nog weg wilde, ingerekend...

165 km

De situatie na bijna 30 kilometer koers:

Alaphilippe, Cavagna, Cosnefroy, Martin en Geschke

+0.42

G. Izagirre, Soler, Sicard, Molard, Powless, Kämna, Sagan, Peters, Trentin, Bauer, Erviti, Impey en Sivakov.

+1.29

Peloton favorieten

Col de Ceyssat

De kopgroep van vijf is begonnen aan de Col de Ceyssat, 10,2 kilometer aan 6,2 procent gemiddeld. 

165 km

Het is oorlog! Achter de eerste achtervolgende groep is nóg een groep ontstaan die naar de kop wil. Groupama-FDJ rijdt daar hard door, want ze zitten nog niet mee. 

168 km

Een groep renners in het tegenoffensief! Mooie namen erbij, met Sivakov, Trentin en Soler. Ze rijden 55 seconden achter de vijf leiders. De kopgroep heeft 1.37 minuten aan de broek. 

171 km

Jumbo-Visma lijkt het voor elkaar te hebben. De kopgroep van vijf heeft 48 seconden bijeen. 

172 km

De Gendt is teruggepakt, waardoor we nu vijf leiders hebben, een dikke halve minuut voor het peloton, waar Jumbo-Visma het lam probeert te leggen. 

172 km

Jumbo-Visma, met zeven man over de breedte van de weg. Mooi beeld, er mag niemand meer weg. 

174 km

20 seconden voor de vijf vooraan, ertussenin zit nog ergens De Gendt als het goed is...

175 km

Een hele groep gelosten, met o.a. groene truidrager Sam Bennett, krijgt een zware dag. Het uitgedunde peloton met Jumbo-Visma op kop krijgt hulp van Groupama-FDJ. Zij hebben niemand mee, dus moet er worden achtervolgd. 

176 km

Jumbo-Visma gaat tempo rijden op kop van het peloton, maar niet voordat Thomas De Gendt zich nog ontdoet van het pak. Hij gaat alleen de oversteek proberen te maken. 

177 km

Rémi Cavagna, Julian Alaphilippe (beide Deceuninck-Quick Step), Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Simon Geschke (CCC) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation) vooraan. 16 seconden!

178 km

Het peloton is nu al uitgedund, veel renners lossen. Vijf man vooraan, het peloton op dertien seconden. 

179 km

Deceuninck-Quick-Step geeft gas in de voorste groep, met Alaphilippe en Cavagna daar. Martin en Geschke kunnen mee, de rest niet. 

180 km

Nog veel meer renners op komst. Een enorme groep, met Esteban Chaves op kop, slaat een gat met het peloton. 

180 km

Alaphilippe trekt meteen volle bak door en iedereen in zijn wiel trekt bekken. Nog geen gecategoriseerde klim hier, maar de weg loopt net als de hele dag wel op en af. 

181 km

Martin, De Marchi en Alaphilippe rijden naar de kopgroep van zes toe. We hebben negen man vooraan!

181 km

Vanuit de achtergrond komen meer renners eraan. Dan Martin laat zich voor het eerst zien en hij krijgt Alessandro de Marchi en Julian Alaphilippe mee. 

182 km

Veertien seconden voor zes renners: Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie), Simon Geschke (CCC), Nils Politt (Israel Start-Up Nation) en Tejay van Garderen (EF). 

184 km

Hebben we nu al een kopgroep? Het peloton is nog niet rustig, maar een aardige groep heeft 20 seconden te pakken. 

187 km

Uiteráárd is daar Cosnefroy, met de bollentrui. We zien ook Cavagna actief vooraan. 

189 km

Peloton op een lint, zoals verwacht wil iedereen mee zitten vandaag. 

191 km

Daar gaan ze, we zijn los!

Neutrale zone

De renners zitten op de fiets! 

Witte trui - Egan Bernal

Ook de strijd om het wit wordt interessant vandaag! Egan Bernal is de drager en hij wordt duidelijk iedere dag sterker. Maar is hij al zo sterk dat hij een eventuele aanval van Tadej Pogacar kan pareren? De achterstand van de man van UAE bedraagt 23 seconden naar Bernal. Pogacar zal ongetwijfeld iets proberen, ook met het oog op het algemeen klassement. Wat kan Bernal?

Bolletjestrui - Benoît Cosnefroy

Benoît Cosnefroy rijdt als sinds dag 2 in de bolletjestrui, maar hij zal vandaag voor het eerst écht getest gaan worden. Met zeven beklimmingen zijn er enorm veel punten te verdienen, dus gaat de Fransman van AG2R maar beter mee in de vlucht. Gaat dat lukken? Of heeft hij al te veel gegeven in de afgelopen elf dagen om punten te sprokkelen?


Ploegmaat Nans Peters en Marc Hirschi staan op plekken twee en drie, op vijf punten van Cosnefroy. 

Groene trui - Sam Bennett

Zorgen voor Sam Bennett vandaag? Niet meteen. De Ier gaat zijn groene trui wel behouden, maar de vraag is of Peter Sagan iets wil proberen. De tussensprint ligt na 80 kilometer en drie beklimmingen. Iets te gortig voor de Slowaak, lijkt ons zo. 

Gele trui - Primoz Roglic

Het wordt aanpoten voor Primoz Roglic vandaag. Gaat hij defensief rijden, uitdelen of afhaken? Zijn voorsprong in het klassement is miniem richting de andere concurrenten. Egan Bernal staat op 23 seconden, Guillaume Martin op 28. De hele top-10 staat binnen 1.42 minuten van elkaar!

Wat zeggen de kopmannen?

Roglic, Bernal, Quintana, López... Wat hebben ze te melden voor de start?

Alle ogen gericht op Jumbo-Visma

De Jumbo-Visma-trein kan weer aan de bak vandaag. Martin, Bennett, Kuss én Dumoulin...

Klassementen Tour de France

Zo gaan we deze dag in. Maak er nog even een foto van, want na vandaag zal alles anders zijn. 

Voorbeschouwing etappe 13 Tour de France

We beginnen de dag met de voorbeschouwing. Wat staat de renners vandaag te wachten? 

Goedemorgen!

Goedemorgen! We starten pas iets voor de klok van 12.00 uur, maar met zo'n lekkere bergrit is er reden genoeg voor meer voorpret. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws