Benoît Cosnefroy

Benoît Cosnefroy is een Franse wielrenner die voornamelijk bekendstaat vanwege zijn punchkwaliteiten. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond de Fransman en houdt tevens zijn biografie bij.

Benoît Cosnefroy

Cosnefroy werd op 17 oktober 1995 geboren in Cherbourg. Hij brak in 2017 door als talent door in het Noorse Bergen wereldkampioen te worden bij de beloften. Vele Franse ploegen hengelden destijds naar zijn diensten, maar hij besloot de ploeg waar hij zijn opleiding genoot bij te houden. Dit was AG2R La Mondiale, dat tegenwoordig als AG2R Citroën Team door het leven gaat. 

Cosnefroy maakt verlies Amstel goed in Quebec

Hij staat bekend als een uitstekende renner voor de klassiekers. Zo werd hij in 2018 op 22-jarige leeftijd al derde in Parijs-Tours en eindigde hij in de Waalse Pijl van 2020 als tweede. Zijn eerste grote winst op WorldTour-niveau was de Bretagne Classic in 2021, toen hij landgenoot en wereldkampioen Julian Alaphilippe klopte in een sprint met twee. Een jaar later leek Cosnefroy met de Amstel Gold Race een grote klassieker te winnen. De Fransman vocht een sprint-a-deux uit met Michal Kwiatkowski. Het verschil was aanvankelijk niet te zien tussen de twee, maar toch werd Cosnefroy tot winnaar uitgeroepen. Na het bestuderen van de finishfoto bleek Kwiatkowski echter de winnaar. 

Nadat Cosnefroy zich ook in de Brabantse Pijl tevreden moest stellen met de tweede plaats, was het in het najaar wel raak. In de Canadese WorldTour-koers GP Quebec ontsnapte Cosnefroy in de finale na een fenomenale versnelling, waarna hij in de laatste lastige kilometer standhield ten opzichte van het peloton en zodoende na de Bretagne Classic zijn tweede grote zege boekte. 

In de grote rondes staat Cosnefroy bekend om zijn aanvallende stijl van rijden. Hij reed tot en met 2022 vier keer de Tour de France en droeg daarin al meermaals de bolletjestrui in de eerste dagen van de rittenkoers. Op die manier zorgt Cosnefroy voor veel reclame voor zijn sponsors, die dat in de grootste koers van het jaar goed kunnen gebruiken. 

Seizoen zonder overwinning voor Cosnefroy

2023 kan voor de Fransman omschreven worden als een minder jaar. Cosnefroy werd in maart achtste in de Trofeo Laigueglia, gewonnen door zijn ploeggenoot Nans Peters. In zijn eerste klassieker van het jaar maakte de Fransman meteen indruk. Hij eindigde de Brabantste Pijl als derde achter Ben Healy en teamgenoot Dorian Godon. In de Amstel Gold Race finishte Cosnefroy ondanks dat hij bronchitis had, als 21e. De Waalse Pijl heeft hij over moeten slaan wegens deze ontsteking. 

In juni verscheen de Fransman alweer aan zijn vijfde Tour de France. Hier wist hij niet veel indruk te maken en eindigde hij uiteindelijk als 101e van het klassement. Wel kondigde AG2R-Citroën tijdens de Tour aan dat het contract van de Fransman verlengd werd tot en met 2025. Cosnefroy werd vervolgens geselecteerd voor het WK wielrennen in Glasgow. Hier reed hij als knecht en eindigde hij uiteindelijk als 47e. Op het EK zou de Fransman oorspronkelijk ook starten, een 'griepachtige toestand' gooide echter roet in het eten. Zijn vervanger in de selectie werd Anthony Turgis. 

Benoît Cosnefroy Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties