Pogacar wint razendsnelle bergetappe in Tour de France, Roglic pakt gele trui

Pogacar wint razendsnelle bergetappe in Tour de France, Roglic pakt gele trui

>Tadej Pogacar heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Samen met onder andere Primoz Roglic en Egan Bernal reed hij weg van de andere favorieten op de laatste klim en achterhaalden ze de ontsnapte Marc Hirschi . Roglic nam de gele trui over van Adam Yates.

Nadat de eerste dag in de Pyreneeën de nodige verrassende verschuivingen bracht in het klassement, was het zondag uitkijken naar de plannen van de klassementsrenners voor de tweede en laatste etappe door het bergketen. Na 58 kilometer wachtte de renners met de Col de la Hourcère (11,1 km aan 8,8%) het eerste grote obstakel van de dag, waarna na een korte afdaling aan het laatste stukje van de Col de Soudet (3,8 km aan 8,5%) werd begonnen. Vervolgens wachtte de renners een lange afdaling en een vlak stuk, voordat de twee laatste obstakels van de dag overwonnen moesten worden.

De eerste, Col d'Ichère (4,2 km aan 7%) was niet zo lang en steil, maar het zou de benen van de renners alvast verder uitknijpen voor het toetje van de dag, de Col du Marie Blanque. De klim van eerste categorie was met een kleine acht kilmeter niet al te lang, maar wel zeer steil. In de laatste vier kilometer van de klim ging het stijgingspercentage nauwelijks onder de tien procent. Kortom, de laatste klim bood mogelijkheden voor een klassementsrenner om het verschil te maken. De laatste achttien deels dalende en vlakke kilometers waren dan weer nadelig voor een aanvaller.

Snelle openingsfase, Aru lost

Vanuit het vertrek begon de strijd om de ontsnapping in alle hevigheid. Het peloton naderde in sneltreinvaart de eerste beklimming van de dag, de Côte d'Artiguelouve van vierde categorie (2,3 km aan 4,5%). Bergtruidrager Benoît Cosnefroy smeet zich in de laatste meters van het klimmetje om het enige bergpunt binnen te halen. Marc Hirschi probeerde het vervolgens solo in de afdaling. De Zwitser nam de nodige risico’s en vloog daardoor bijna uit een bocht. Ook hij kreeg echter geen ruimte van het peloton.

Sunweb was vastbesloten om in de kopgroep te zitten en Nicolas Roche was de volgende die het namens de ploeg probeerde. De Ier mocht van het peloton alleen niet weg. Toen was daar opeens Julian Alaphilippe, de Fransman had zaterdag veel tijd verloren, dus was hij geen gevaar meer voor het algemeen klassement. Hij kreeg echter ook geen ruimte van het peloton. Het tempo lag zeer hoog, waardoor niemand een aanzienlijk verschil kon maken. Ondertussen werd Fabio Aru het slachtoffer van het forse tempo. Hij moest lossen en het was maar de vraag of hij de finish op tijd zou halen.

Furieuze aanvangsfase doet peloton ontploffen op eerste klim

Het bleef aanvallen regenen, maar bij een gemiddelde van 48 kilometer per uur was het niet vanzelfsprekend om weg te rijden. Rasaanvaller Rémi Cavagna wist wel een verschil te maken en kreeg later gezelschap van meerdere renners, waaronder maar liefst drie Sunweb renners. Het leek even kansrijk, maar uiteindelijk werden ook zij teruggepakt.

Door het vlammende tempo brak het peloton aan de voet van de Col de la Hourcère meteen in meerdere stukken. Onder andere Warren Barguil en Sebastian Reichenbach en de Nederlander Dylan van Baarle probeerden op de klim van eerste categorie weg te rijden. Ook de in de vorm van zijn leven verkerende Wout van Aert, David Gaudu en Pierre Rolland maakten de aansluiting vooraan. Verder kwam, tot ieders verrassing, ook Thibaut Pinot zich aan de kop melden. Zaterdag zag hij zijn droom op Tourwinst nog in rook opgaan door rugklachten. In het spoor van de Fransman toonde ook Bauke Mollema zich in het offensief.

Sunweb-renner Hirschi begint aan gewaagde solo

Het koersverloop bleef echter veranderen van minuut tot minuut en ook deze kopgroep van alleen maar sterke klimmers kreeg geen ruimte. Uit de favorietengroep moesten ondertussen Emanuel Buchmann, Sergio Higuita en Esteban Chaves lossen. De volgende mannen die een poging tot ontsnappen waagden waren Hirschi en Lennard Kämna. Kämna kon het tempo van de renner van Team Sunweb echter niet volgen en zakte terug naar een achtervolgend groepje. Verder bleek Pinot toch niet herboren te zijn, want hij moest zijn felle inspanningen bekopen en lossen uit het uitgedunde peloton.

De achtervolgers op Hirschi, met onder andere Kämna, Reichenbach en Dauphiné-winnaar Daniel Felipe Martínez, zagen hun achterstand op Hirschi alleen maar groter worden richting een ruime minuut. Het peloton, onder aanvoering van Jumbo-Visma, reed daar kort achter. Hirschi pakte in mistige omstandigheden de volle buit op de klim van eerste categorie en vergrote zo zijn aantal bergpunten van twee naar twaalf. Intussen kwam ook het verwachtte bericht binnen: opgave Aru.

Hirschi loopt verder weg, Gaudu raakt verstrikt in regenjas

De achtervolgers op Hirschi verloren met een achterstand van anderhalve minuut nog steeds tijd op de Zwitser, maar ze liepen wel uit op het peloton. De namen van alle achtervolgers: Jonathan Catroviejo (INEOS Grenadiers), Omar Fraile (Astana) Barguil (Team Arkéa Samsic), Martínez (EF Pro Cycling), Davide Formolo (UAE Team Emirates, Kämna (BORA-hansgrohe), Gaudu en Reichenbach (beide Groupama-FDJ). Gaudu viel echter op een opmerkelijke manier letterlijk weg tijdens de beklimming van de Col de Soudet. De klimmer raakte verstrikt in een regenjas van een toeschouwer en kukelde daardoor van zijn fiets. Gaudu herpakte zich echter snel en keerde vlot bij de achtervolgers terug.

Hirschi verdedigt voorsprong met verve

Vooraan de koers pakte Hirschi weer de maximale score aan bergpunten op de top van de Soudet. Zijn totaal steeg daarmee naar veertien punten. De Zwitser toonde dat hij naast goed klimmen ook goed kan dalen. Het bleek uit zijn voorsprong, want die groeide naar 3.30 minuten op de achtervolgers en 4.30 minuten op de favorietengroep. Hirschi was goed op weg om de laatste Zwitserse winnaar van een Touretappe, Fabian Cancellara in 2012, op te volgen.

Hirschi nam uiteraard ook de punten bij de tussensprint voor zijn rekening. De jonge Zwitser was hard op weg naar de één-na-laatste klim van de dag, de Col d'Ichère, die met nog 42 kilometer naar de finish begon. In aanloop naar de klim van de derde categorie was het verhaal van de achtervolgers voorbij. Ze werden ingelopen door het uitgedunde peloton, waar Jumbo-Visma nog altijd een hoog tempo zette. De voorsprong van Hirschi leidde er echter weinig onder. Hij had nog steeds 4.30 minuten.

Jumbo-Visma legt favorieten op de pijnbank

Hirschi pakte wederom de bergpunten en had op de top van de d'Ichère maar twintig seconden ingeleverd op de groep met klassementsrenners. Ook in de twaalf kilometer naar de voet van de Col de Marie Blanque verloor de Zwitser weinig tijd en met een voorsprong van 3.30 minuten begon hij aan het laatste obstakel van de dag. Robert Gesink en Van Aert waren ondertussen in het peloton zich helemaal aan het leegrijden om de koers hard te maken en een mogelijke aanval van Primoz Roglic voor te bereiden.

Door het helse tempo van de Jumbo-Visma-trein moesten er vele renners snel lossen en liep het tijdsverschil naar Hirschi in snel tempo terug naar 2.50 minuten. Nadat Van Aert zijn werk gedaan had, nam Sepp Kuss over. De Amerikaan beschikte duidelijk over betere benen dan een dag eerder. Buchmann moest net als eerder in de etappe snel laten lopen en leek zijn klassementsambities definitief te moeten opbergen. Hirschi hield intussen sterk stand, met nog drie kilometer klimmen had hij nog 2.20 minuten over.

Pogacar opent de aanval, Roglic pakt bonificatie

Kuss moest in de favorietengroep afgeven, waarna Pogacar besloot om de benen van de concurrentie te testen. Tom Dumoulin schikte zich opnieuw in de knechtenrol en hield het verschil met de Sloveen beperkt. Geletruidrager Yates kon niet volgen en loste. Ook Dumoulin moest snel afhaken, waarna Roglic zelf het gat naar Pogacar overbrugde. Bernal ging in zijn spoor mee en Mikel Landa en Richie Porte wisten in zijn spoor ook aan te sluiten. Nairo Quintana kon verrassend genoeg niet mee en ook Romain Bardet, Rigoberto Urán, Bauke Mollema en Miguel Ángel López moesten passen. Hirschi had nog een minuut op de favorieten over.

Bardet wist met een versnelling terug de aansluiting te maken met de groep Roglic en Bernal. Ook Quintana zat met Urán en Mollema niet ver weg. Hirschi rondde als eerste de top, maar de achtervolgers naderden. Bernal viel vlak voor de top aan voor de resterende bonificatieseconden die op de top van de Marie Blanque waren te verdienen. Pogacar remonteerde de Colombiaan waarna Roglic op en over beiden ging en vijf bonificatieseconden pakte. Met de geloste Yates lag de kopman van Jumbo-Visma in eerste positie om de gele trui over te nemen.

Hirschi had nog steeds veertien seconden over op de Roglic, Bernal, Landa en Pogacar. Twintig seconden daarachter reden onder andere Quintana, Mollema en Guillaume Martin. Met een indrukwekkende afdaling breidde Hirschi zijn voorsprong op de achtervolgende favorieten weer uit naar een halve minuut, waarmee hij aan de laatste vijf vlakke kilometers begon. De groep Roglic werkte echter goed samen om de andere favorieten af te houden, waardoor de voorsprong van de Zwitser seconde voor seconde naar beneden ging. Met nog drie kilometer had Hirschi nog elf seconden over.

Hirschi zag het zinloze in en besloot om te wachten op de achtervolgers. Roglic, Landa, Bernal, Pogacar en Hirschi gingen gezamelijk richting de finish. Uiteindelijk zou een sprint dus de beslissing brengen. De koplopers begonnen naar elkaar te kijken, waarna Roglic besloot om het tempo te maken. Hirschi ging aan, maar Pogacar kwam er over en won de etappe. Roglic werd tweede en nam de gele trui over van Yates.

Uitslag etappe 9 Tour de France

1. Tadej Pogacar
2. Primoz Roglic ''
3. Marc Hirschi ''
4. Egan Bernal ''
5. Mikel Landa ''
6. Bauke Mollema + 0.11
7. Guillaume Martin ''
8. Romain Bardet ''
9. Richie Porte ''
10. Rigoberto Urán ''

Klassement na etappe 9 Tour de France

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal +0.21
3. Guillaume Martin +0.28
4. Romain Bardet +0.30
5. Nairo Quintana +0.32
6. Rigoberto Uran "
7. Tadej Pogacar +0.44
8. Adam Yates +1.02
9. Miguel Angel Lopez +1.15
10. Mikel Landa +1.42

(Foto: Sirotti)

Bekijk hier de volledige klassementen.

Lees hier de negende etappe van de Tour de France terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Ondertussen in het peloton | Belgische selectie vliegt met privéjet naar Tabor

Dagelijks gebeurt er enorm veel in de wielerwereld en de informatiemachine stopt vrijwel nooit. Maar naast het grote en belan...

IDL Kijktip | Lance vs. Alberto; docu over titanenstrijd tussen Armstrong en Contador in Tour 2009

We tekenen juli 2009, de Tour de France. Als u de selecties van Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers dit jaar sterrenteams noemde,...

Iserbyt troeft Van der Haar en Van Aert af in snelle cross Kortrijk

Eli Iserbyt heeft de X2O Trofee in Kortrijk gewonnen. In de slotfase wist hij zich los te rijden van een zeer sterke Wout van...

Wielrennen op TV 28 november | Veelbelovende veldrit: Van Aert eindelijk weer in de modder!

Het propvolle wegseizoen zit erop. Wat hebben we genoten van het feit dat bijna alles door kon gaan en dat er enorm mooie wed...

Ploegleider De Jongh kritisch op Nibali: 'Hij en zijn trainer hebben fouten gemaakt'

Steven de Jongh kende als ploegleider van Trek-Segafredo een wisselvallig jaar. Er waren hoogtepunten met de overwinning van...

Brand wint X2O Trofee Kortrijk na cross met veel fouten

Lucinda Brand heeft de X2O Trofee in Kortrijk bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse reed door een fout onderweg lang achter...

Wielrennen op TV 29 november 2020 | Waar zien we Van Aert en Nederlandse toppers?

De ogen stonden zaterdag 28 november gericht op de terugkeer van Wout van Aert in het veldrijden. Twee weken eerder dan Mathi...

Van Aert meteen in uitstekende vorm: 'Veel positieve dingen om te onthouden'

Wout van Aert reed een knappe eerste veldrit, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek, achter winnaar Eli Is...

[Update] Manager Bardiani-CSF-Faizanè bevestigt interesse in Aru

(24 oktober 2020) In de categorie opvallend: Fabio Aru is volgens InBici van plan om een oude hobby, het veldrijden, weer op...

Iserbyt wint met overschot, Van der Haar schrikt van niveau Van Aert

Eli Iserbyt wist op knappe wijze de X2O Trofee Kortrijk op zijn naam te schrijven. Na een foutje van Wout van Aert wist hij e...

Lees meer

Net binnen

Ploegleider Circus-Wanty Gobert: 'Dromen er niet van om de Tour te winnen!'

Circus-Wanty Gobert, dat volgend seizoen zijn intrede als WorldTour-ploeg maakt, bereidt zich voor op het komende wielerseizo...

Pidcock over rentree in Tabor: 'Het zal een supersnelle cross gaan worden'

Nadat zaterdag Wout van Aert zijn terugkeer in het veld maakte, kruipt zondag ook Tom Pidcock weer op zijn crossfiets. De ren...

[Update] Manager Bardiani-CSF-Faizanè bevestigt interesse in Aru

(24 oktober 2020) In de categorie opvallend: Fabio Aru is volgens InBici van plan om een oude hobby, het veldrijden, weer op...

Ondertussen in het peloton | Belgische selectie vliegt met privéjet naar Tabor

Dagelijks gebeurt er enorm veel in de wielerwereld en de informatiemachine stopt vrijwel nooit. Maar naast het grote en belan...

Wielrennen op TV 29 november 2020 | Waar zien we Van Aert en Nederlandse toppers?

De ogen stonden zaterdag 28 november gericht op de terugkeer van Wout van Aert in het veldrijden. Twee weken eerder dan Mathi...

Lees meer