[Update] Bardet keert na hoofdletsel razendsnel terug in Brabantse Pijl Tour de France
Tour de France

[Update] Bardet keert na hoofdletsel razendsnel terug in Brabantse Pijl

[Update] Bardet keert na hoofdletsel razendsnel terug in Brabantse Pijl

(Zaterdag 11 september, 22.30 uur) Romain Bardet zal niet meer van start gaat in de veertiende etappe van de Tour de France. De Franse klimmer liep een hersenschudding op bij zijn valpartij in de rit op vrijdag, maar reed met die blessure nog wel de etappe uit. Aanvullend onderzoek in het ziekenhuis zorgde ervoor dat de kwetsuur 's avonds aan het licht kwam.

Bardet, vierde in het algemene klassement voor het begin van de rit, kwam samen met onder meer Bauke Mollema ten val. De Fransman probeerde op te staan, viel nog een keer neer, maar vervolgde uiteindelijk toch zijn weg. Hij finishte als 27e uiteindelijk, op goed 2.30 minuut van Primoz Roglic en Tadej Pogacar. 'Ik viel hard op mijn hoofd, was even niet bij zinnen', vertelde Bardet eerder al.

'Tekenen die hij na de rit gaf zorgden ervoor dat we met hem naar het ziekenhuis gegaan', doelt dokter Mathieu Abbot op de hersenschudding van Bardet. De klimmer zelf zag de diagnose ook al aankomen, zo concludeert hij op de ploegsite. 'Het medische onderzoek bevestigde wat ik vermoedde, ik heb de hele dag geworsteld. Spijtig genoeg kan ik niet verder, maar ik weet zeker dat mijn ploeggenoten de Tour met goede prestaties zullen afsluiten.' Rest de vraag: Is het verantwoord om iemand met een vermoedelijke hersenschudding een Touretappe uit te laten rijden?

Video: Bardet kan niet op zijn benen staan na val

Update - 12 september 2020 (16.30 uur): Ook kleine hersenbloeding vastgesteld bij Bardet

Romain Bardet zal niet alleen moeten herstellen van een hersenschudding, bij een MRI-scan zaterdagochtend is er ook nog eens een kleine hersenbloeding vastgesteld bij de Franse klimmer. Dat heeft ploegdokter Eric Bouvat bevestigd aan Franse media.

'Ik heb hoofdpijn en voel me misselijk. De MRI-scan heeft aangetoond dat ik ook een kleine hersenbloeding heb gehad na mijn hersenschudding. Met een onbepaalde tijd van rust zou ik moeten herstellen. Ik wil iedereen bedanken voor de berichten', laat Bardet weten op zijn Instagram. (foto: Sirotti)

Update II - 17 september 2020 (09.28 uur): Bardet reageert na opgave in Tour de France

Romain Bardet hoopt dat hij dit seizoen nog een koers kan rijden, zo vertelt hij aan Cyclism'Actu. De Fransman viel deze Tour de France uit na een harde val op zijn hoofd en volgens Bardet verloopt het herstel langzaam. 'Maar het gaat de goede kant op. Er is een vermoeden van een kleine hersenbloeding, dus ik word de komende weken constant in de gaten gehouden. Het kan ook zijn dat ik deze bloeding al heel lang heb. Voor het herstel maakt het niet uit, het zal in de loop van de tijd herstellen.'

Toch staat Bardet na zijn val wel voor een herstelperiode van zeker enkele weken. Hij neemt de koersdoktoren niets kwalijk, zij lieten hem namelijk doorfietsen met hoofdletsel. 'Dat is niet hun schuld. Er is geen protocol voor en ik was de eerste die verder wilde. Niemand heeft me gepusht om weer op te stappen. Ik ben twee jaar geleden al eens net zo hard gevallen in Catalonië en toen viel de schade mee. Ik ben wel blij dat er nu over gesproken wordt. Er is geen protocol en ik kan in het heetst van de strijd geen beslissing nemen. Ik wil altijd door en dat was nu niet de juiste beslissing. Een externe partij die oordeelt over deze situaties zou goed zijn.'

Update III - 2 oktober 2020 (16.23 uur): Bardet maakt nu al zijn rentree

Romain Bardet gaat toch nog koersen in 2020. Na zijn valpartij in de Tour de France leek zijn seizoen voorbij, door een flinke hoofdblessure. De Fransman is echter in minder dan drie weken hersteld en staat opgesteld voor de Brabantse Pijl op 7 oktober. 'Ik ben blij dat ik de competitie kan hervatten bij deze ploeg. Ik had niet verwacht dat ik nog kan fietsen, maar ik kan mijn tijd bij AG2R mooi afsluiten.' Na de Brabantse Pijl rijdt Bardet ook Parijs-Tours op 11 oktober.

(foto: Sirotti)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws