Romain Bardet

Romain Bardet is een Franse wielrenner, die voornamelijk bekend staat om zijn klimkwaliteiten. Hij komt uit voor dsm-firmenich PostNL. In de Leiderstrui houdt al het nieuws rond hem bij en beschrijft tevens zijn biografie.

Romain Bardet

Bardet maakte in 2012 zijn debuut in het profpeloton bij AG2R La Mondiale, waarna het al snel duidelijk werd dat hij over de kwaliteiten beschikte om in grote rondes te kunnen schitteren. Bij zijn eerste twee deelnames in de Tour de France werd hij direct vijftiende en zesde. Gekenmerkt door zijn aanvallende rijstijl en durf in de afdalingen wist hij tevens etappeoverwinningen in de ronde van zijn thuisland te boeken.

Uiteindelijk wist Bardet twee keer op het podium in Parijs te komen. In 2016 eindigde hij tweede, weliswaar op grote achterstand van eindwinnaar Chris Froome, en een jaar later bezette hij het derde podiumplekje. Ondanks de grote druk van de Franse fans wist hij zich niet te kronen tot eindwinnaar. De druk leidde ertoe dat Bardet zich steeds vaker op andere dingen ging focussen. Hij nam deel aan de Giro d'Italia en wist ook nog een bolletjestrui in de Tour de France te winnen. In eendagskoersen schoot hij soms uit zijn slof. In 2018 werd hij bijvoorbeeld tweede in Strade Bianche en bij het WK.

Bardet opent nieuw hoofdstuk bij Team DSM

Na jarenlang trouw te zijn geweest aan AG2R besloot de Fransman in 2020 om het roer om te gooien. Hij ging in op een aanbod van Team Sunweb, vanaf 2021 Team DSM. Voor die ploeg won hij in zijn eerste jaar een rit in de Vuelta en werd hij zevende in de Giro d'Italia. De andere aanpak van DSM leek te passen bij Bardet, die meer en meer loskwam van Frankrijk en de Franse koersen. Hij reed andere wedstrijden en vond zichzelf zo een beetje opnieuw uit. 

In 2022 focuste Bardet zich vervolgens in eerste instantie op de Giro. Daar reed hij twee weken lang enorm sterk, maar moest hij door ziekte noodgedwongen afstappen. Vervolgens verlegde hij zijn focus naar de Tour de France. Ook daar leverde hij geen onverdienstelijke prestaties af. Zo werd hij onder meer een keer tweede in de daguitslag en sloot hij de drieweekse rittenkoers in zijn vaderland als zesde in het eindklassement af. Ook in de najaarsklassiekers ging het de sympathieke Fransman, die eerder in 2022 de in Luik-Bastenaken-Luik gecrashte Alaphilippe te hulp schoot, goed af. Hij werd achtste in de GP Montreal en negende in de Ronde van Lombardije. 

romain bardet

2023 was een jaar waarin de focus voornamelijk op de Tour de France ging: na een voorjaar- en zomer vol ereplaatsen reed hij daar vrij anoniem rond, alvorens een valpartij met hersenschudding tot gevolg op dag veertien een abrupt einde maakte aan de Ronde van Frankrijk van Bardet. Enkele weken later kreeg hij wel groen licht voor het starten in de Vuelta a Espana, waarin hij met zijn team de ploegentijdrit op dag één won. In het vervolg van de ronde was hij nog twee keer dicht bij een ritzege via de vroege vlucht, maar uiteindelijk beet hij in het zand. 

Romain Bardet Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties