Van Aert is ruim te sterk voor concurrentie en wint zijn thuiscross Veldrijden

Van Aert is ruim te sterk voor concurrentie en wint zijn thuiscross

Door Ward Hilhorst 08 februari 2020 | 15:58


Wout van Aert is de sterkste gebleken in de Krawatencross in Lille. Hij moest starten van de derde rij, maar in de eerste rondes pikte hij zijn concurrenten een voor een op, waarna hij aan zijn zegetocht kon beginnen.

De mannen die vooraan zaten bij het induiken van het veld waren Laurens Sweeck, David van der Poel en Tom Pidcock. Sweeck bepaalde het tempo, terwijl Van Aert zich een weg probeerde te banen naar de kop van de koers. De Belg van Jumbo-Visma moest op de derde rij starten, dus hij had nogal wat mensen om te passeren. 

Toen de tweede ronde begon reed Sweeck op kop, waarna Pidcock met Van der Poel in zijn wiel terug reed naar de kop van de wedstrijd. Van Aert bevond zich ondertussen op plaats acht. Halverwege de tweede ronde ging het tempo iets omlaag en kwam de gehele top tien weer in een groep bijeen. Een valpartij voor Toon Aerts en Van der Poel zorgde voor een kloof in die groep.

Valpartijen kleuren helaas de cross

Sweeck maakte daarvan dankbaar gebruik en sloeg een gat. Aerts was degene die de achtervolging leidde voor een groep waarvan ook Pidcock en Van Aert deel uitmaakten. Sweeck kreeg ook te maken met een val, en Aerts miste een bocht. Daardoor was Quinten Hermans opeens de nieuwe leider in de koers. Van Aert schoof langzaam op was ondertussen de nummer vier in de wedstrijd.

Bij ingang van de vierde van acht rondes was Van Aert zelfs nog een plaatsje opgeschoven, zijn groepje reed op drie seconden van Hermans. Van Aert nam de kop en begon het gat te dichten, met Iserbyt en Sweeck in zijn wiel. Dat wiel konden die mannen niet houden, en Van Aert overbrugde het gat naar Hermans, die ook een kleine tuimeling maakte.

Van Aert vertrekt solo naar eerste winst dit jaar

De tijdrijder van Jumbo-Visma mocht nu gaan doen waar hij zo goed in is, in zijn eentje een moordend tempo aanhouden. Hij nam snel een kleine tien seconden, met nog een halve cross te gaan. De ronde daar na trok hij ongenadig hard door, waardoor hij die voorsprong verdubbeld. 

Zo kabbelde de cross een tijdje voort. De regen begon met nog twee ronden te gaan, die de prestatie van Van Aert nog een iets mooiere aanblik gaven. De pijn was af te lezen van zijn gezicht, maar hij bleef ongenadig hard doortrekken op geruime afstand van zijn achtervolgers.

Hoe sterk is de eenzame fietser?

'Hoe sterk is de eenzame fietser?' Boudewijn de Groot vroeg het zich ooit af in het gelijknamige nummer. In het geval van Wout van Aert is het antwoord 'ongelooflijk sterk' op zijn plaats. Als geen ander kan de Belg zichzelf motiveren zonder tegenstanders om zich heen. En na de misère die hij achter de rug heeft is hem dit succes ook zeker gegund. Na meerdere WK's, BK's en een Touretappe heeft Van Aert nu eindelijk ook zijn thuiscross gewonnen.

Uitslag Krawatencross Lille mannen

1. Wout van Aert
2. Quinten Hermans +0.20
3. Toon Aerts +0.39
4. Laurens Sweeck
5. Michael Vanthourenhout
6. Tom Pidcock
7. Lars van der Haar
8. Daan Soete
9. Tom Meeusen
10. Jens Adams


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws