Arts Belgische bond waarschuwt sporters na dopingschorsing Aerts: 'Iedereen kan de volgende zijn' Veldrijden
Veldrijden

Arts Belgische bond waarschuwt sporters na dopingschorsing Aerts: 'Iedereen kan de volgende zijn'

Arts Belgische bond waarschuwt sporters na dopingschorsing Aerts: 'Iedereen kan de volgende zijn'

Kris Van der Mieren heeft de wielerwereld een waarschuwing gegeven, nu Toon Aerts afstevent op een dopingschorsing van twee jaar. Volgens de dokter van de Belgische wielerbond moeten sporters extreem goed opletten bij het gebruiken van voedingssupplementen.

'Problemen als deze zijn niet nieuw. Voor Belgian Cycling geef ik al een tiental jaren voorlichtingen aan jonge renners. Daarin gaat het onder andere over de valkuilen op vlak van doping. Het is geweten dat er bij voedingssupplementen die vrij verkrijgbaar zijn een kans bestaat op een positieve controle. Het is belangrijk dat iedereen goed beseft dat die mogelijkheid er is', zo stelt Van der Mieren in Het Laatste Nieuws.

Aerts werd positief getest op het gebruik van Letrozole Metabolite, in de medische wereld gebruikt als nabehandeling van chemotherapie. Het staat op de dopinglijst omdat vooral bodybuilders het middel gebruiken om afbraak van anabole steroïden te voorkomen. Bij Aerts was er naar verluidt sprake van een minieme hoeveelheid. 'Iedereen kan morgen de volgende zijn. Wees dus voorzichtig, zou ik iedereen aanraden. Ik ben ervan overtuigd dat er nog zullen volgen. De opsporingstechnieken zijn tegenwoordig zo nauwkeurig, dat ze de kleinste microdosissen kunnen terugvinden', zo waarschuwt Van der Mieren.

Belgische arts staat aan de kant van Aerts

De Belgische arts lijkt aan de kant van Aerts te staan, al hij spreekt over een 'niet-intentioneel positieve test'. 'Dat kan tot dramatische gevolgen leiden. Ik heb verschillende apothekers gesproken en geen enkele kon me garanderen dat hun zelfgemaakte capsules volledig dopingvrij zijn. Ik raad iedereen aan om de doosjes bij te houden van de zaken die je inneemt. Zo heb je toch een houvast.' Voor Aerts wordt het moeilijk om z'n onschuld nog te bewijzen, stelt Van der Mieren. 'De UCI en het WADA willen een zo waterdicht mogelijk systeem. Anders zullen er sowieso atleten zijn die er de kantjes gaan aflopen en de grijze zones opzoeken. Toon zal dit een plaats moeten geven.'

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws