Kata Vas (19!) rijdt Van der Poeliaans naar winst bij afwezigheid Nederlanders Veldrijden
Veldrijden

Kata Vas (19!) rijdt Van der Poeliaans naar winst bij afwezigheid Nederlanders

Kata Vas (19!) rijdt Van der Poeliaans naar winst bij afwezigheid Nederlanders

Blanka Kata Vas heeft met verrassend veel overmacht de Ethias Cross in Bredene gewonnen. Zonder Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Annemarie Worst en Yara Kastelijn aan de start bleek de piepjonge renster overtuigend 'best of the rest'. Sanne Cant, voorafgaand toch genoemd als favoriete, werd tweede.

Bij afwezigheid van alle Nederlandse grote namen stoven er meteen een paar vrouwen vandoor. Cant kwam de openingsfase het beste door, maar zij werd al snel overvleugeld door Kata Vas. De pas 19-jarige Hongaarse had snel een mooi ritme te pakken op het door de modder zware parcours. Cant kon als enige op gepaste afstand volgen in de eerste ronde. Cant gaf bij de eerste doorkomt dertien tellen toe, de Britse Anna Kay zat op achttien seconden ook nog niet ver. Clara Honsinger, van wie vooraf veel werd verwacht, stelde na één ronde wat teleur op plek zeven.

Franck stoomt op, Cant zakt weg

In de tweede van vijf rondes werden de onderlinge verhoudingen alleen maar duidelijker. Blanka Vas maakte nergens een fout en had na twee rondes 32 seconden te pakken op Cant, die gezelschap had gekregen van landgenote Alicia Franck. Honsinger kwam in de achtergrond langzaam opzetten en kwam na twee rondes door als vierde. De jonge Amerikaanse zou nog verder stijgen, want Cant kon de verwachtingen niet waarmaken. Ze zakte verder en verder weg, waardoor we na drie rondes Kata Vas op één hadden, Franck op twee (op 51 seconden) en Honsinger (op dik een minuut) op drie.

Van der Poeliaans trok Kata Vas door vooraan, zonder om te kijken. Ze bleef de heuveltjes aanvallen, ze hoefde zelden van de fiets en haar tred bleef overtuigend soepel. Bij het ingaan van de slotronde kon ze haar zegetocht inzetten met 1.07 minuten voorsprong op Franck, die wel langzaam kapot leek te gaan. Achter haar had Cant een tweede adem gevonden, met Honsinger in haar wiel. Ze kwamen door op 1.18 minuten. Daar was dus nog wel iets om voor te rijden.

Interessante strijd om plek twee, Kata Vas mag juichen

In de laatste ronde was de strijd om plek twee het meest interessant, want Honsinger en Cant gaven zich allerminst gewonnen in het duel met Franck. Terwijl bij de Belgische het lichtje in de slotronde uitging, nam Honsinger op een loopstuk afstand van Cant en leek ze naar Franck toe te rijden. Honsinger maakte echter te veel fouten, waardoor ze zelfs haar derde plek weer moest afgeven aan Cant, die op haar beurt de aansluiting maar niet vond met Franck.

Franck, Cant of Honsinger? Het werd in de strijd om plek twee pas in de laatste bochten beslist. Terwijl Kata Vas allang juichend over de streep was, zorgde Cant voor een beslissende stoot voor plek twee. Honsinger leek in de absolute slotfase op weg naar plek drie, maar Franck beet door de verzuring heen en drukte haar wiel net wat eerder over de meet.

Uitslag Ethias Cross Bredene, vrouwen

1. Blanka Kata Vas
2. Sanne Cant +1.14
3. Alicia Franck +1.15

4. Clara Honsinger ''
5. Aniek van Alphen +2.46
6. Norbert Riberolle +2.56
7. Anna Kay +3.09
8. Christine Majerus +3.33
9. Alice Maria Arzuffi +3.35
10. Rebecca Fahringer +3.58


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws