Knock-Wout: Van Aert beukt tegenstand bij rentree in Essen in tweede wedstrijdhelft murw Veldrijden
Veldrijden

Knock-Wout: Van Aert beukt tegenstand bij rentree in Essen in tweede wedstrijdhelft murw

Knock-Wout: Van Aert beukt tegenstand bij rentree in Essen in tweede wedstrijdhelft murw

Wout van Aert heeft bij zijn rentree in het veld direct de zegebloemen mee naar Herentals genomen. In de Exact Cross van Essen duldde de Belg van Jumbo-Visma eventjes tegenstand, maar uiteindelijk liet hij de concurrenten in de blubber toch achter.

In Essen ging het, zo realistisch moeten we wel zijn, om één man: Van Aert, die na twee maanden zonder competitie terugkeerde in het veld. Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens nam hij enkele uren voor de start al uitgebreid de tijd om met onder meer In de Leiderstrui te praten over de keuzes die hij in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma gemaakt heeft voor deze winter.

'Mijn aanpak van deze winter is echt gewoon veel progressiever', stelde de Belg tijdens dat vraaggesprek. 'Vroeger werkte ik veel meer naar die allereerste cross toe, om vervolgens mijn cross-seizoen intensief af te werken en mezelf daarna voor te bereiden op het wegseizoen. Nu is het veel meer de bedoeling om gedurende de winter steeds meer te trainen richting naar het wegseizoen. Logischerwijs ga ik dus in de kerstperiode ook een stuk beter zijn dan nu', klonk het.

Stybar neemt brutaal de kop in eerste ronde

Eenmaal het startschot gegeven was, verzonk hij echter weer in de oude liefde die het crossen voor hem toch wel is. Vanuit de start toonde Van Aert zijn neus in het spoor van Zdenek Stybar van voren in Essen, waar een groot deel van de namen die we kennen van de afgelopen weken niet aanwezig was. Stages (voornamelijk in Spanje) en de Wereldbeker in Val di Sole (Italië) genoten de voorkeur van onder meer Pim Ronhaar, Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Joris Nieuwenhuis en Michael Vanthourenhout. Mede hierom was de aanwezigheid van Van Aert een godsgeschenk voor de organisatie in Essen.

Dat was de kanonstart van Stybar voor eigen volk ook, alhoewel hij vrij snel ook weer wat terugzakte. Lander Loockx (TDT-Unibet) trachtte er dan maar van weg te rijden, waar Van Aert op zijn beurt op reageerde. Toch bleven de rangen in de eerste ronde door de modder redelijk gesloten, met nog circa tien man binnen tien seconden aan de eerste doorkomst.

Daar kwam in de tweede ronde vrij vlot verandering in, daar de Belgische krachtpatser van de Nederlandse ploeg zijn brommer aanslingerde. Enkel de sterk rijdende Loockx, die donderdag nog tot diep in de nacht in het ziekenhuis zat om zijn arm gehecht te laten worden na een val in Rucphen, kon in eerste instantie weerstand bieden. Even later sloten Jens Adams en Thijs Aerts aan, waardoor we een kopgroep van vier kregen.

In de derde ronde hield Van Aert het tempo hoog, waardoor Loockx als eerste van de vier overboord moest. Even later zagen ook Adams en Aerts Van Aert verder weg rijden, waarmee het lot van de Exact Cross van Essen in de vierde ronde beslecht leek te worden. De man met de Red Bull-helm keek vanaf dat moment niet meer op of om en wist zijn voorsprong in de blubber snel verder uit te breiden. Daarachter wist Adams Aerts achter te laten, waardoor we de volgorde van het podium op een flink stuk van het einde al kenden.

Uitslag Exact Cross Essen mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws