Voorbeschouwing Ronde van Duitsland | Grote namen herstarten in Duitsland Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Duitsland | Grote namen herstarten in Duitsland

Door Jasper den Boon 29 augustus 2019 | 08:00


Terwijl veel wielervolgers naar de Vuelta a Espana kijken, vindt er nog een andere koers plaats met een enorm sterk deelnemersveld. Geen WorldTour-koers, maar wel liefst vijftien ploegen van het hoogste niveau die hun opwachting maken in de Ronde van Duitsland. In de Leiderstrui beschouwt voor!

Historie Ronde van Duitsland

De eerste editie van de Ronde van Duitsland vond plaats in 1911. Toch zijn we nu pas toe aan uitgave 33 van de Deutschland-Rundfahrt. Dat heeft grofweg twee oorzaken: Duitsland is geen land met een grote wielertraditie en de Duitse geschiedenis maakte het soms lastig om op dat moment een wielerkoers door het land te organiseren. Meestal werd er weer een poging gedaan als de Duitsers ergens wielersucces hadden.

Zo werd er tussen 1979 en 1982 een ronde georganiseerd, naar aanleiding van de Toursuccessen van Dietrich Thurau. Die van 1982 werd overigens gewonnen door Theo de Rooij. Toch werd het geen blijvend evenement, want de televisiezenders hadden geen interesse meer en de organisatie had een fikse schuld. Naar aanleiding van de successen van Jan Ullrich en Erik Zabel werd een nieuwe poging gewaagd in 1999.

Dit leek een aardig succes te zijn, sterker nog: de ronde werd zelfs onderdeel van de ProTour in 2005. Desalniettemin leek de editie van 2008 de laatste. Na alle dopingverhalen was Duitsland klaar met het wielrennen en haar eigen ronde. De afgelopen jaren vond de ASO dat er toch weer een Ronde van Duitsland moest komen en vorig jaar was de eerste keer weer als 2.1-koers. Een mooie koers werd gewonnen door Matej Mohoric. Dit jaar is de Ronde van Duitsland een koers van buitencategorie, met een WorldTour-waardig deelnemersveld. Het lijkt erop dat men de Ronde van Duitsland weer omarmd heeft.

Laatste winnaars Ronde van Duitsland

2018 Matej Mohoric
2008 Linus Gerdemann
2007 Jens Voigt
2006 Jens Voigt
2005 Levi Leipheimer
2004 Patrick Sinkewitz
2003 Michael Rogers
2002 Igor Gonzalez
2001 Aleksandr Vinokourov
2000 David Plaza

Deelnemende ploegen Ronde van Duitsland 2019

Vijftien WorldTour-ploegen zullen donderdag starten. Alleen Mitchelton-Scott, Movistar en Groupama-FDJ zijn absent. Van procontinentaal niveau zijn Gazprom-RusVelo, Arkea-Samsic en Wanty-Gobert aanwezig. Bovendien zijn er vier Duitse continentale ploegen: P&S Metalltechnik, Dauner, Lotto-Kern Haus en Bike Aid, met Nederlander Adne van Engelen.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Parcours Ronde van Duitsland 2019

Etappe 1, 29 augustus: Hannover - Halberstadt (167 km)

De eerste etappe van de Ronde van Duitsland is gemaakt voor de sprinters. Tussen Hannover, hoofdstad van Niedersachsen, en Halbertstadt, in de Harz, ligt een gecategoriseerde helling voor het bergklassement, halverwege. Op zestien kilometer van de streep ligt nog een bonificatiesprint op een klein heuveltje: elke dag zijn bij zo'n sprint drie, twee en één seconden te krijgen. De finale in Halberstadt is vlak, maar wel bochtig.

Etappe 2, 30 augustus: Marburg - Göttingen (202 km)

Na 67 kilometer vlakke wegen komen de renners bij het eerste obstakeltje, van twee kilometer. Gezien de plek in de wedstrijd geen problemen. In de finale rijden de renners tweemaal over de beklimming van Göttingen van een kilometer aan vijf procent. De eerste keer zijn hier bergpunten te krijgen, de tweede keer bonificatieseconden. Het is dan nog negen kilometer tot de meet, met veel bochten. De laatste kilometer is wel rechtdoor. 

Etappe 3, 31 augustus: Göttingen - Eisenach (189 km)

De aanloop naar de finale is vlak, met een klimmetje na dertig kilometer. De finale is allerminst vlak. Een kleine veertig kilometer voor het einde wacht de Hohe Sonne (2 kilometer, 7%). na de afdaling wordt de finish al een keer gepasseerd. Via de Vachaer Stein (2 kilometer, 4%) gaat het weer naar de Hohe Sonne. Deze keer liggen er weer bonificaties te wachten en is het nog tien kilometer tot de finish. 

Etappe 4, 1 september: Eisenach - Erfurt (160 km)

Deze etappe heeft een ander patroon dan we gewend zijn in deze ronde. Het zwaartepunt ligt in het midden, met drie hellingen van zo'n vijf kilometer aan 4.6 tot zes procent. Vanaf de laatste is het echter nog 85 kilometer tot het einde, dus waarschijnlijk komt alles weer bij elkaar. De finale in Erfurt is niet helemaal vlak, maar de kans dat dit de renners echt pijn gaat doen, is klein. Wederom is op tien kilometer van de finish een bonificatiesprintje.

Favorieten etappezeges Ronde van Duitsland

Er gaat waarschijnlijk een paar keer voor ritzege gesprint worden. Daarmee hebben de Duitsers zelf een goede sprinter in eigen land: Pascal Ackermann. Hij gaat, net als in de Giro, concurrentie krijgen van Caleb Ewan. Andere rappen mannen zijn Sonny Colbrelli, Alexander KristoffJasper StuyvenCees BolSacha Modolo en Simone Consonni. En wat is de huidige staat van Marc Cavendish?

Voor de meer heuvelachtige ritten kijken we naar de klassementsrenners. Het is zeker ook mogelijk dat een sprinter meedoet voor het klassement. Als hij in de heuvels niet al te veel verliest, kan hij met de bonificaties veel goedmaken. Bij de sprints onderweg maximaal drie seconden, aan de meet telkens tien, zes en vier seconden voor het podium.

Favorieten eindzege Ronde van Duitsland

Dat gezegd hebbende kijken we naar de betere heuvelrenners. En dat zijn er nogal veel, hoewel de vorm van sommige renners koffiedik kijken is. Hoe is het bijvoorbeeld met Julian Alaphilippe? Hij heeft na de Tour alleen een DNF genoteerd in San Sebastian. Een koers die werd gewonnen door Remco Evenepoel. Het jonge talent is hier minimaal een outsider. Met Kasper Asgreen en Enric Mas ook nog in gelederen is dit een topploeg. 

Veel korte heuveltjes in deze ronde en daarmee lijkt het haast wel een beetje op de Ronde van Vlaanderen. We noemden al Kristoff (derde in de Ronde), Asgreen (tweede), maar de winnaar is ook present. Alberto Bettiol vindt een parcours waar hij goed uit de voeten moet kunnen. Datzelfde geldt voor Marc Hirschi, die op grotendeels Belgische wegen indruk maakte in de BinckBank Tour. Lennard Kämna is een outsider. Mads Pedersen heeft ook een positief verleden in België en moet dit ook kunnen, net als teamgenoot Jasper Stuyven.

INEOS laat een aantal mannen uit de Tour weer los in deze wedstrijd. Michal Kwiatkowski kan na zijn slechte Tour wel weer een goed resultaat gebruiken. Geraint Thomas kan heuvels over, weet hoe je een klassement rijdt en heeft ervaring als klassiekerspecialist. Die factoren zijn allemaal belangrijk in deze Ronde van Duitsland. Wie dat ook heeft, in andere mate weliswaar, is Alexey Lutsenko, recent winnaar van de Artic Race of Norway.

Van het podium van vorig jaar is alleen Nils Politt present. De Duitser werd toen tweede en is daarmee hoe dan ook kandidaat-eindwinnaar. Hij zal op een onbewaakt moment moeten wegglippen, want in dit veld lijkt hij niet de absolute topper. Uit de top-tien van vorig jaar start ook Damiano Caruso nog hier. Hij krijgt bij Bahrain-Merida zijn maatje Vincenzo Nibali mee.

Daarnaast is er nog een hele rits aan namen met vraagtekens erbij. Wat kan iemand als Tom-Jelte Slagter? De heuvels zijn op zijn maat en in Noorwegen liet hij weer enigszins vorm zien. Verder denken we aan mannen als Enrico Gasparotto, Richie Porte, Dan Martin, Diego Ulissi, Emanuel Buchmann en Jelle Vanendert.

TV en Tijden Ronde van Duitsland

De eerste etappe finisht rond 17.15 uur, de tweede rond 16.55 uur, de derde rond 17.45 uur en de vierde rond 15.30 uur al. Donderdag (ARD) en vrijdag (ZDF) is de etappe vanaf 16.00 uur te zien. Zaterdag (ARD) vanaf 16.15 uur en zondag (ZDF) zijn de livebeelden op de Duitse televisiezender vanaf 14.00 uur. Eurosport 2 zal de koers eveneens live uitzenden, tevens via de Eurosport Player. (Foto: Getty Images / Deceuninck-Quick-Step)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws