Voorbeschouwing etappe 18 Vuelta a Espana | Scherven rapen in flinke bergrit Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 18 Vuelta a Espana | Scherven rapen in flinke bergrit

Door Aljan Wassens 12 september 2019 | 12:15


Na een weergaloze waaierrit ligt het klassement volledig overhoop, maar tijd voor de verliezers om wonden te likken is er amper. In de achttiende etappe worden er alweer flink wat bergen overwonnen. Deze keer geen aankomst bergop, maar wel vier fikse cols. Tovert het Movistar van Nairo Quintana een nieuwe truc uit de hoge hoed?

Historie etappe 18 Vuelta a Espana

De start- en aankomstplaats van deze etappe zijn weinig interessant qua Vuelta-historie. Het gebied waar we vandaag doorheen rijden, de omgeving van Madrid, is natuurlijk wel vaak het toneel geweest van mooie etappes in de Ronde van Spanje. In 2015 vond er een belangrijke strijd plaats. Tom Dumoulin moest in dat jaar de rode trui die hij had veroverd, verdedigen. 

Hij ontdekte pas net zijn rondetalent, en deze Vuelta kwam dan ook nog te vroeg. Fabio Aru nam de trui over, om hem niet meer af te staan. Geen succes dus voor de Nederlander. Succes voor Nederlanders was er wel vier keer in de achttiende Vuelta-etappe. Cees Bal, Léon van Bon, Gerben Karstens en Hennie Kuiper wisten allemaal eenmaal de sterkste te zijn in de achttiende etappe. Krijgen zij nu opvolging?

Parcours etappe 18 Vuelta a Espana

Zoals gezegd geen aankomst bergop, maar wel vier serieuze cols. Alle vier de hindernissen in deze etappe zijn gelabeld als zijnde eerste categorie. De eerste van de vier is de Puerto de Navacerrada. Deze col is enigszins wisselend qua stijgingspercentages. Toch is hij weinig spectaculair in vergelijking met wat we deze ronde allemaal al hebben gezien.

Na de afdaling, 65 kilometer in koers, is het tijd voor de eerste beklimming van de Puerto de la Morcuera. We beklimmen hem eerst vanaf de noordkant, wat de lichte kant is. De stijging blijft constant onder de acht procent, dus dit is niet de klim waar een klassementsrenner een serieus gat gaat slaan, verwachten we. Dat kan misschien wel op de derde beklimming. Dit is dezelfde als de tweede, maar dan vanaf de zuidkant. Er wordt ruim tien kilometer lang geklommen, en de steilte neemt almaar toe, tot 8,6% op het laatste stuk.

En dan de laatste col, waarvan de top op 26 kilometer van de finish ligt. De Puerto de Cotos is wederom niet echt steil, maar hij is wel serieus lang. Ruim dertien kilometer lang moeten de renners gaan klimmen. Met al drie klimmen in de benen kan dit wel eens een serieuze uitputtingsslag worden.

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana

In de derde week wordt het groepje met potentiële ritwinnaars steeds kleiner, helemaal omdat veel ploegen inmiddels gebonden zitten aan een klassementsrenner. Ervan uitgaande dat dit bergspektakel eindigt in een zege voor de kopgroep, kunnen we zodoende al wat mannen wegstrepen. Vooral ploegen van de tweede rij kunnen hun kans grijpen. 

Wat te denken van Pierre Latour, die namens AG2R al eens dichtbij een ritzege was. Voor een klassement is hij niet stabiel genoeg, maar hij beschikt over goede klimmersbenen. Dat geldt ook voor bijna de hele ploeg van Astana. Vooral de broers Izagirre zullen handenwrijvend uitkijken naar de snelle finale met een afdaling. Krijgen Ion en Gorka Izagirre de ruimte van Miguel Angel Lopez?

Bij Bahrain-Merida zal Dylan Teuns balen dat hij na de waaierrit weer in de top-10 staat. Of krijgt hij alsnog de ruimte voor die broodnodige ritzege? Op die mooie uitslag wacht ook Felix Grossschartner van BORA nog. Hij reed al vaak een finale voor kopman Rafal Majka, maar mag misschien een keer voor zichzelf. Mannen die we ook al vaak van voren zagen, zijn Thomas De Gendt, Ben O'Connor, Lawson Craddock en bergkoning Geoffrey Bouchard

Team INEOS wacht ook nog steeds op dagsucces en lijkt daarvoor het meest te moeten rekenen op Tao Geoghegan Hart. De rest heeft simpelweg de benen niet. Andere aanvallers met klimmersbenen in deze Vuelta zijn toch zeker Gianluca Brambilla, Ruben Guerreiro en Valerio Conti. Kijken we tot slot toch naar de klassementsmannen, dan lijken in een sprintje Primoz Roglic en Alejandro Valverde toch wel de favorieten. 

TV en tijden etappe 18 Vuelta a Espana

Om 12.40 uur gaan de renners van start in Colmenar Viejo. Een uur voorafgaand aan de etappe wordt ons liveblog geopend. De finish wordt zoals gewoonlijk weer verwacht rond half zes, afhankelijk van de snelheid. Sporza én Eurosport nemen de etappe serieus. Waar de laatste er vanaf het begin bij is, stroomt Sporza om 13.30 uur in. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws