Voorbeschouwing Grand Prix de Wallonie | Gaat getergde Stuyven knallen? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Grand Prix de Wallonie | Gaat getergde Stuyven knallen?

Voorbeschouwing Grand Prix de Wallonie | Gaat getergde Stuyven knallen?

België staat bekend als een wielergekke natie. Toch wordt het zuidelijke deel van het land vaak een beetje ondergesneeuwd door Vlaanderen. Nergens voor nodig, want ook Wallonië kent een prachtige wielercultuur. Daarom blikt In de Leiderstrui vooruit op de Grand Prix de Wallonie.

Historie Grand Prix de Wallonie

De historie van de Grand Prix de Wallonie gaat ver terug. De voorloper van de race werd al in 1909 georganiseerd. Toen luisterde de koers naar de naam Etoile Carolorégienne en stond alleen open voor amateurs. De eerste winnaar was de Belg Paul Deman. In 1911 werd de koers opengesteld voor profs. De eerste profzege was voor Victor Dethier. Zoals bij meer koersen gooide de Eerste Wereldoorlog roet in het eten. Daarmee eindigde de historie van Etoile Carolorégienne.

In 1935 werd er nieuw leven geblazen in de eendaagse wedstrijd. De herintroductie van de koers zorgde ook voor een naamswijziging en de Grand Prix Wallonie was geboren. In deze begin periode was het Adolf Braeckeveldt die driemaal de Grand Prix wist te winnen. Het zou tot 2009 duren voordat Nick Nuyens dit zou evenaren. Mede door de Tweede Wereldoorlog werd de koers niet alle jaren georganiseerd, daarnaast was de koers van 1962 tot en met 1968 een amateurkoers, waardoor het dit jaar toe is aan de zestigste editie.

Het zou tot 1971 duren voordat er een eerste internationale professionele winnaar was. Felice Gimondi won toe de wedstrijd en daarmee was het direct een naam van flinke importantie de lijst met winnaars aanvulde. De lijst met winnaars werd door de jaren heen gevuld met verschillende grote namen, waaronder Herman van Springel, Hennie Kuiper, Frank Hoste en Philippe Gilbert. De eerste Nederlandse overwinning was voor Leo van Vliet. De Westlander kwam in 1979 als eerste over de meet. Danny Nelissen is voorlopig de laatste Nederlandse winnaar in 1992. Patrick Jonker won de koers nog in 1999, maar die overwinning wordt toegerekend aan Australië.

Het parcours van de semi-klassieker was aan verandering onderhevig. Lange tijd gold Luik als startplaats, maar de aankomstplaatsen varieerden in de historie. Sinds 2018 is de startplaats Blegny en de Citadelmuur van Namen doet sinds 2004 dienst als aankomstplaats. Ook de plaatsing op de internationale wielerkalender kende wat veranderingen. Zo werd de koers in 1996 na hervormingen een 1.2 koers. Om in 2005 weer aanspraak te maken op de 1.1 status. Daarnaast verschoof de wedstrijd in 2003 van traditioneel op hemelvaartsdag naar een plek op de kalander in september.

Een koers met een turbulente geschiedenis dus. Het is ook een koers met een lijst van prachtige winnaars. Met de aankomst op de Citadelmuur kunnen ze laatste jaren ook rekenen op winnaars van naam.

Laatste winnaars Grand Prix de Wallonie

2018 Jasper Stuyven
2017 Tim Wellens
2016 Tony Gallopin
2015 Jens Debusschere
2014 Greg Van Avermaet
2013 Jan Bakelants
2012 Julien Simon
2011 Philippe Gilbert
2010 Paul Martens
2009 Nick Nuyens

Deelnemende ploegen Grand Prix de Wallonie

De Grand Prix de Wallonie behoort als 1.1 koers tot de continentale Europe Tour van de UCI, daarmee zijn de WorldTour-ploegen niet verplicht om aan de start te verschijnen. Toch zullen drie WorldTour-team hun opwachting maken. Allereerst staat Trek-Segafedo met titelverdediger Jasper Stuyven aan het vertrek. Zij weten zich geflankeerd door AG2R La Mondiale en Lotto Soudal uit de WorldTour.

In totaal staan er daarbij ook nog dertien Procontinentale ploegen aan de start. Roompot-Charles houdt onder de ploegen van dit niveau de Nederlandse eer hoog. De overige procontinentale ploegen aan de start in Blegny zijn: Cofidis, Corendon-Circus, Hagens Berman Axeon, Israel Cycling Academy, Rally UHC Cycling, Riwal Readynez Cycling, Sport Vlaanderen-Baloise, Arkéa Samsic, Total Direct Energie, Vital Concept-B&B Hotels, Wallonie-Bruxelles en Wanty-Gobert. Een sterk bezette startlijst vanuit procontinentale circuit dus.

De startlijst wordt compleet gemaakt met de opleidingsploeg van Groupama-FDJ, De Nederlandse opleidingsformatie SEG Racing Academy, een Belgische selectie, Natura4ever-Roubaix Lille Métropole en het Nederlandse BEAT Cycling Club.

Parcours Grand Prix de Wallonie

Voorbeschouwing Grand Prix de Wallonie | Gaat getergde Stuyven knallen?

De 206 kilometer lange klassieker draait met name om de beklimming van de Citadelmuur van Namen. Voordat de renners daar aan kunnen beginnen moeten ze een behoorlijk geaccidenteerd terrein overbruggen. Hoewel de koers inclusief de Citadel slechts vijf gecategoriseerde beklimmingen kent, gaat het heel de dag op en af. Genoeg voor een groepje dappere avonturiers om hun geluk te wagen.
Vanuit Blegny gaat het eerst in de richting van het zuiden. Na 11 kilometer komt het peloton daar de eerste hindernis van de dag tegen. De Côte de Trasenter is 3.1 km lang en heeft een gemiddelde stijginspercentage van 5.4%. Hiernaa gaat de koers dus verder op en af, maar pas ruim nadat het peloton is afgebogen richting het westen en de lunch op 109 kilometer heeft gehad, wordt de finale met een opeenvolging van klimmen aangevat.

Met nog 43 kilometer gaan bereiken de renners de top van de Côte d'Ermeton. Met een lengte van slechts 1.8 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 3.7% is de klim nog niet heel erg onderscheidend, maar wel het startschot voor ongetwijfeld een boeiende finale. Voor de Citadelmuur liggen er nog drie beklimmingen te wachten. De eerste is Côte de Lustin (3 km à 5.25), deze wordt snel opgevolgd door Tienne aux Pierres (3.2 km à 5%). Dan zijn de gecategoriseerde klimmen voor de Citadal op, maar moet er nog wel een naamloze klim van 1.1 km met gemiddeld 4.3% bedwongen worden, voordat de race naar de voet van de Citadelle de Namur kan beginnen.

De klim naar de Citadel van Namen is volgens de officiële gegevens 3 kilometer lang met 4% gemiddeld. Schijn bedriegt echter. De klim kent een grillig verloop waarvan de laatste 900 meter het sterkst oplopen. Met nog een kilometer te gaan loopt de weg even naar beneden, maar dat is niet meer dan een aanloop voor wat komen gaat. Direct volgt een strook van 17% gevolgd door stroken van respectievelijk 6, 11, 9 en 7%. De laatste 300 meter begint met 13% procent en vlakt daarna even af naar 8% om te eindigen met een laatste 100 meter met gemiddeld 11%.

Favorieten Grand Prix de Wallonie

De beslissing van de Grand Prix de Wallonie zal vermoedelijk vallen op de Citadel van Namen. Om die reden moeten we voor de favorieten voor de winst waarschijnlijk zoeken bij de punchers. Lotto Soudal komt met twee renners die in de Tour of Britain al flink hebben kunnen oefenen op dit soort aankomsten, maar daar steevast stuitten op een ontketende Mathieu van der Poel. Hij is afwezig, dus zou Jasper De Buyst hier sportieve revanche kunnen nemen.

Ook moeten we de winnaar en nummer twee van de vorige editie niet vergeten. Jasper Stuyven en Dimitri Claeys zullen ongetwijfeld weer een mooie prestatie willen neerzetten, Stuyven helemaal nu hij het WK. Claeys krijgt met Christophe Laporte en Julien Simon ook nog twee sterke kompanen mee die hier zouden kunnen excelleren. Als we het toch in de hoek van de explosieve Fransen gaan zoeken, zijn ook Bryan Coquard en Jonathan Hivert het vernoemen waard.

Vanuit het hoge noorden komen eveneens enkele potentiële kanshebbers overgevlogen. Riwal komt met Alexander Kamp en bij AG2R hebben ze met de Fin Jaakko Hänninnen een enorme groeibriljant in huis. Hij liet op het WK voor beloften vorig jaar al zien goed overweg te kunnen met steile beklimmingen en toonde zijn goede vorm afgelopen weekend in de Tour du Doubs met een vierde plek.

Renners die wat minder explositviteit in de benen hebben, maar wel goed zijn op de beklimmingen, zijn Lilian Calmejane en Elie Gesbert. Dit duo zou lang mee moeten kunnen, maar lopen de kans in de finale overrompeld te worden door snellere mannen. Vroeg aangaan is voor hun het devies. Voor een langere aanval verschuiven we de focus op een Nederlander. Piotr Havik reed afgelopen weken erg sterk met onder meer een zege in de GP Stad Zottegem. Hij lijkt de aangewezen persoon om al vóór de Citadel aan aanval op touw te zetten.

TV en tijden Grand Prix de Wallonie

Om de Grand Prix de Wallonie te bekijken hebben de kijkers twee keuzes. Vanaf 15:00 start Eurosport met de uitzending en een kwartier later komen ook de collega's van Sporza op Één met live beelden van de koers. (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws