Jasper Stuyven

Jasper Stuyven is een Belgische wielrenner die uitkomt voor Trek-Segafredo. Hij staat voornamelijk bekend als een coureur voor de klassiekers met een sterk eindschot. In de Leiderstrui houdt het nieuws en zijn biografie bij. 

Jasper Stuyven

Stuyven blinkt uit in klassiekers en rittenkoersen van één week

Stuyven stond bij de jeugd al bekend als één van de betere wielrenners van de komende generatie. In 2014 werd hij prof bij Trek, waarvoor hij direct de top tien plekken bij elkaar reed in de Vuelta. Het jaar nadien boekte hij ook in die grote ronde zijn eerste profzege, om het jaar daarop in Kuurne-Brussel-Kuurne zijn eerste klassieke zege te behalen. Het leek een kwestie voor tijd voordat Stuyven een echt grote vis binnen zou hengelen.

In 2017 werd Stuyven vierde in Parijs-Roubaix, om enkele weken later als tweede te eindigen in het puntenklassement van de Giro. Ook finishte hij na een knappe ritzege op het podium in de Benelux Tour. 2018 was het jaar van de constante voor Stuyven, die van de Omloop tot Roubaix in de top tien finishte maar nergens op het podium reed. Het voorjaar daarop, dat van 2019, werd geen succes voor Stuyven, die het moeilijk had. Langzamerhand gingen er stemmen op dat hij niet de veelwinnaar zou worden die hij leek te zijn, maar daar had hij in het voorjaar van 2020 direct lak aan: hij won op imponerende manier de Omloop, nog voordat corona roet in het eten gooide. 

Milaan-Sanremo is het eerste Monument op het palmares van Stuyven

In 2021 boekte Stuyven dan eindelijk die échte grote vis: hij reed in de slotfase van Milaan-Sanremo weg en mocht met de handen in de lucht over de streep op de Via Roma heen. Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Ook werd hij vierde in De Ronde, terwijl de focus vrij snel daarna op het WK in 'zijn' Leuven ging. Daar moest Stuyven namens de Belgische selectie de kastanjes uit het vuur halen, maar een vierde plek bleek andermaal het maximaal haalbare. 

2022 was wederom een jaar dat gekenmerkt werd door het aaneenrijgen van ereplaatsen. De Leuvenaar finishte in zes van de zeven voorjaarsklassiekers waarin hij van start ging bij de eerste vijftien. Zijn beste resultaat was een vierde plaats in de door Biniam Girmay gewonnen Gent-Wevelgem. Ook in het Critérium du Dauphiné en de Tour de France eindigde Stuyven meermaals bij de beste twintig. Een overwinning zat er echter niet in voor de Vlaming, die ook te boek staat als begenadigd chocolatier. 

Stuyven blinkt meer uit in het gravelen

2023 leek opnieuw gekenmerkt te worden door een karrenvracht aan ereplaatsen. Bij aanvang van het voorjaar werd Stuyven twee keer tiende in Kuurne-Brussel-Kuurne en Milaan-Sanremo en negentiende in GP Le Samyn. Zo dicht zo Stuyvan niet meer komen, want op een toptwintigplek in Parijs-Roubaix na eindigde de intussen 31-jarige Leuvenaar niet meer bij de eerste twintig. Na een podiumplek op het BK op weg, dat gewonnen werd door Remco Evenepoel, reed Stuyven de Tour in functie van zijn ploegmaat Mads Pedersen, die uiteindelijk toch een rit wist te winnen. Na een succesvolle Tour voor Lidl-Trek werd Stuyven op een erg lastig parcours knap zesde op het WK in Glasgow en eindigde het seizoen toch nog op een positieve noot met winst op het EK gravel, dat georganiseerd werd in zijn thuisregio.

Jasper Stuyven Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties