Deignan wint La Course na ware millimetersprint tegen Vos Vrouwenwielrennen

Deignan wint La Course na ware millimetersprint tegen Vos

Door Ward Hilhorst 29 augustus 2020 | 12:31


Lizzie Deignan heeft in La Course Marianne Vos opgevolgd door de Nederlandse te verslaan in een directe sprint. Met een elitegroep van zes spurtten zij om de overwinning.

We zien het vaker in het vrouwenwielrennen: direct bij de start werd er flink doorgetrokken. Dat zorgde dat er geen rensters weg konden komen, maar ook dat een tiental dames het peloton al in de eerste tien kilometer moest laten gaan. Daarna werd het tempo hoog gehouden, maar gebeurde er op de klimmen nog niet wat er verwacht werd.

In de afdaling kwam het dan opeens wél van een afscheiding. Een elitegroep van zes met Elisa Longo Borghini, Anna Henderson en Chistine Majerus erin nam een halve minuut. Omdat het peloton nog maar uit een vrouw of 25 bestond, waren de aantallen voor een echt georganiseerde achtervolging te laag.

Sterke kopgroep werkt goed samen en loopt uit

Katarzyna Niewiadoma, Cecilie Uttrup Ludwig en Lotte Kopecky waren de andere drie dames vooraan, dus qua paardenkrachten zat het daar wel goed. Het zag er dan ook naar uit dat ze constant zouden uitlopen, maar toen werd er in het peloton een pact gesloten. De ploegen bundelden hun krachten, en binnen acht kilometer was het gat opeens weer dicht. Nog ruim vijftig kilometer te rijden, ruim vijftig vrouwen in het peloton.

Toen het met 43 kilometer te gaan omhoog begon te lopen ging Annemiek van Vleuten meteen aan om zo het peloton op een lint te trekken. Een deel van de vrouwen kon haar volgen, maar de pijn was op de gezichten te lezen. Met tien vrouwen in haar wiel bleef Van Vleuten gas geven. Vos had een ploeggenote bij zich, maar die haalde het niet tot bovenop.

Van Vleuten zorgt voor enorme schifting

Met de top in zicht bestond de groep nog uit zes dames. Van Vleuten, Niewiadoma en Vos hadden gezelschap van Longo Borghini, Vollering en Deignan. Bovenop hadden de zes bijna vijftig seconden voorsprong op het wederom uitgedunde pak. Een lichte afdaling volgde, waarna de wedstrijd weer op begon te lopen. Niemand nam over van Van Vleuten, maar zelf maakte ze de koers hard.

In het begin van de afdaling gaf Deignan er een klap op, waarna Niewiadoma en Vos volgden. De andere drie moesten even een gaatje laten, maar dat gat werd niet echt groot. De voorsprong die ze hadden was een minuut en twintig seconden. Eenmaal op het vlakke deden Deignan en Vos veel werk, waarschijnlijk omdat zij een sprint met deze groep wel zagen zitten.

Van Vleuten, Vos en co rijden om de zege

In het peloton én vooraan werd goed samengewerkt, maar door de tegenwind had de grotere groep toch wat voordeel. De zes vooraan verloren ondanks dat weinig van hun voorsprong. Sterker nog, het kopgroepje liep alleen maar uit. Met zijn zessen leken ze te gaan strijden om de zege. Niewiadoma maakte daarvan gebruik door niet meer over te nemen.

Met nog zeven kilometer te gaan begonnen de speldenprikjes. Longo Borghini versnelde van kop af en zette Vos zo onder druk. Vollering had het daardoor erg moeilijk. De anderen lieten veel van het werk aan Vos, die geen optie had behalve vooraan blijven koersen. Van Vleten probeerde het met nog ruim twee kilometer te gaan, maar Vos reed het dicht. Poging twee volgde op een kilometer van de meet, maar ook nu keer ze geen gat. In de eindsprint wist Deignan Vos nét voor te blijven. (Foto: Screenshot Eurosport)

Uitslag La Course 2020:

1. Lizzie Deignan
2. Marianne Vos "
3. Demi Vollering
4. Katarzyna Niewiadoma
5. Annemiek van Vleuten
6. Elisa Longo Borghini +0.07
7. Emilia Fahlin +1.50
8. Elisa Balsamo
9. Soraya Paladin
10. Liane Lippert


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws