Van Vleuten derde in langste etappe voor vrouwen ooit, Banks wint in Giro Rosa Vrouwenwielrennen

Van Vleuten derde in langste etappe voor vrouwen ooit, Banks wint in Giro Rosa

Door Jannick van der Hooft 14 september 2020 | 15:41


Elizabeth Banks heeft de vierde etappe van de Giro Rosa weten te winnen. De rit zal de geschiedenisboeken ingaan als de 'langste etappe voor vrouwen' tot nu toe. Annemiek van Vleuten behield haar leiding in het klassement.

170 kilometer: voor het mannenpeloton niet een afstand waarbij vreemd opgekeken wordt, maar voor het vrouwenwielrennen een unicum. Dit is namelijk de langste afstand ooit verreden in een vrouwenwedstrijd. Reden voor Van Vleuten om voorafgaand aan de rit verheugd te zijn. 'Ik ben blij dat de Giro Rosa ons serieus neemt', liet ze weten tegenover de NOS. 'Wij trainen ook hard en kunnen deze afstand aan.'

Banks en Bujak bepalen beeld van de dag

Ondanks het vooruitzicht van een lange dag trokken enkele rensters al ten aanval voordat de beklimmingen van de dag aanbraken. Echt weg rijden lukte echter niet. Het duurde lang voordat een vluchtpoging van Eugenia Bujak en Elizabeth Banks tot stand kwam. De twee vrouwen pakten een ruime voorsprong op het peloton. De twee werkten vooraan dusdanig goed samen dat pogingen om de oversteek te maken in de kiem werden gesmoord.

De twee pakten een maximale voorsprong van zes minuten, waarvan zij er met nog maar zestien kilometer te gaan nog vijf van over hadden. Het begon er dus sterk op te lijken dat de twee dames het onderling zouden mogen uitvechten voor de ritzege. Daarvoor zouden zij nog wel de slotklim van twee kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van afgerond acht procent moeten zien te overwinnen.

Banks schudt Bujak van zich af, Van Vleuten te laat

Plots begon het verschil tussen de twee koploopsters en het peloton in rap tempo af te nemen. In de smalle straten van Tivoli deden zij er alles aan om uit handen te blijven van het opkomende geweld. Op de steentjes van de slotklim was het Banks die als eerste een aanval plaatste op haar medevluchter. In een slopende laatste kilometer lukte het haar om Bujak af te houden. De Sloveense moest genoegen nemen met een tweede plek.

Van Vleuten kon in het peloton afrekenen met haar concurrenten in de strijd om het algemeen klassement in de Giro Rosa. De wereldkampioene kwam net te laat om mee te doen om de ritzege, maar kon door haar derde plek in de rituitslag wel probleemloos de leiding in het klassement behouden.

Uitslag etappe 4 Giro Rosa 2020

1. Elizabeth Banks
2. Eugenia Bujak +0.07
3. Annemiek van Vleuten +1.10
4. Elisa Longo Borghini +1.22
5. Niewiadoma Katarzyna +1.25
6. Liane Lippert +1.27
7. Cecilie Uttrup Ludwig +1.31
8. Mavi García +1.36
9. Ashleigh Moolman +1.42
10. Marianne Vos ''

Klassement na etappe 4 Giro Rosa 2020

1. Annemiek van Vleuten
2. Niewiadoma Katarzyna +1.56
3. Anna Van der Breggen +2.03
4. Cecilie Uttrup Ludwig + 3.03
5. Mikayla Harvey +4.21
6. Elisa Longo Borghini +4.32
7. Ashleigh Moolman +4.34
8. Mavi García +4.38
9. Marianne Vos +5.29
10. Elise Chabbey +5.36

(foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws