Giro Rosa: Longo Borghini klopt Van der Breggen, die wel leiderstrui pakt Vrouwenwielrennen

Giro Rosa: Longo Borghini klopt Van der Breggen, die wel leiderstrui pakt

Door Bram van der Ploeg 18 september 2020 | 14:45


Elisa Longo Borghini heeft de achtste etappe in de Giro Rosa gewonnen. De Italiaanse was op de aankomst bergop nipt sterker dan Anna van der Breggen, die wel de roze trui overnam van Katarzyna Niewiadoma.

Zonder de donderdag uitgevallen Annemiek van Vleuten en Amanda Spratt trok het peloton vrijdag in gang richting San Marco La Catola. Vanuit de start was het klimmen geblazen, maar rensters haalden het daar nog niet in hun hoofd om aan te vallen. In de afdaling werd het wel oorlog. Het peloton werd volledig op een lint getrokken en brak in meerdere stukken. Vooraan hielden we eenmaal beneden maar 55 rensters over.

Pieters en Rooijakkers in mooie kopgroep, peloton volgt

In de vallei na de afdaling bleek waarom er zo gekoerst werd: er stond een harde wind van schuin achter. 25 rensters kwamen in de voorste groep terecht, met daarbij leidster Niewiadoma en Van der Breggen. Team Sunweb was met vier rensters het best vertegenwoordigd. Hun voorsprong op de eerste achtervolgende groep was met nog zeventig kilometer te gaan een halve minuut.

Na vijftien kilometer hard koersen kwamen de eerste twee groepen in koers bij elkaar, maar niet veel later moest er weer geklommen worden op de Casa Comunale. Het zorgde voor nieuwe aanvallen en een mooie groep die samen kwam. Lucy Kennedy, Katia Ragusa, Amy Pieters, Paulina Rooijakkers, Jelena Eric, Coryn Rivera, Ruth Winder, Lisa Brennauer en Maria Novolodskaya reden snel een halve minuut voorsprong bij elkaar op de klim. 

Favorietes mogen los op de slotklim

In de finale was het een strijd tussen de kopgroep en het peloton daar achter, maar zoals zo vaak in deze Giro was het peloton de winnaar. Aan de voet van de slotklim waren de vluchters ingerekend en kon de race opnieuw beginnen. Al snel werd er gas gegeven door de favoriets van het klassement. Van der Breggen was op de afspraak en kwam samen met onder meer Ashleigh Moolman-Pasio, Niewiadoma en Elisa Longo Borghini.

Eén voor één moesten de dames lossen, totdat we op drie kilometer van het einde Van der Breggen en Longo Borghini over hadden aan kop. De twee liepen snel uit op de rest, waarmee Van der Breggen zich al snel verzekerd zag van het roze. Niewiadoma had slechts vijftien seconden speling vooraf, maar reed onder de top al op een halve minuut. Er viel ook nog een rit te winnen. 

Uitslag etappe 8 Giro Rosa

1. Elisa Longo Borghini
2. Anna van der Breggen ''
3. Mikayla Harvey +0.31
4. Katrine Aalerund +1.06
5. Cecilie Uttrup Ludwig +1.19
6. Katarzyna Niewiadoma ''
7. Paulina Rooijakkers ''
8. Liane Lippert +1.31
9. Marta Cavalli +1.52
10. Sofia Bertizzolo +1.58

Klassement na etappe 8 Giro Rosa

1. Anna van der Breggen
2. Katarzyna Niewiadoma +1.10 
3. Elisa Longo Borghini +2.23
4. Cecilie Uttrup Ludwig +2.25
5. Mikayla Harvey +2.51
6. Ashleigh Moolman +4.48
7. Mavi Garcia +5.58
8. Ane Santesteban +6.17
9. Marianne Vos +7.29
10. Elizabeth Banks +7.49

(foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws