D'Hoore zegeviert in eerste etappe Healthy Ageing Tour na harde crash Wiebes Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

D'Hoore zegeviert in eerste etappe Healthy Ageing Tour na harde crash Wiebes

D'Hoore zegeviert in eerste etappe Healthy Ageing Tour na harde crash Wiebes

Jolien D'Hoore heeft de eerste etappe in de Healthy Ageing Tour gewonnen. Op een biljartvlak rondje op het TT Circuit in Assen was ze de snelste in een langverwachte massasprint.

Koers op het TT Circuit van Assen, dat zijn geen verkeerde beelden. In totaal moest er 126 kilometer worden afgelegd, verdeeld over opgeteld 26 rondjes. Wijt het aan de nog betere slipstream op het circuit, maar aangevallen werd er niet. Op de finishlijn was het louter knokken voor bonificatieseconden en de bergtrui. Na twee sprints had Lisa Brennauer reeds vijf nuttige bonificatieseconden te pakken en ook Amy Pieters en Emma Norsgaard boerden niet slecht met drie tellen bonus.

Met nog zestig kilometer voor de wielen waren we over de helft, maar was er nog steeds geen kopgroep gevormd. Het tempo in het pak werd constant hoog gehouden, waardoor aanvallen ook nooit echt loonde. Pas in de laatste vijftig kilometer was er dan toch eentje zo gek om ervoor te gaan. De Zwitserse Léna Mettraux ging op de pedalen staan en dat zorgde ervoor dat ook Joscelin Lowden en Nathalie Eklund de geest kregen. Helaas voor de drie waren de aanvallen reden voor het peloton om definitief in gang te schieten. Plots werd er constant aangevallen, waardoor Mettraux en consorten weer werden ingerekend.

Peloton schiet in gang, Hengeveld heeft surprise in huis

We hadden wel koers, want het was de één na de ander die wel iets wilde ondernemen. Op het zware circuit, met voor fietsers extreem grof asfalt, was het moeilijk om gaten te slaan. Toch waagde niemand minder dan Lisa Klein op dik 35 kilometer van het einde een aanval. De Duitse kreeg landgenotes Romy Kasper van Jumbo-Visma en Gudrun Stock mee. Andermaal was het gat niet groot, maar de drie draaiden desondanks vol goede moed rond. Het was ook voor hen tegen beter weten in.

Mettraux had er duidelijk zin in, want zij koos opnieuw voor de aanval toen alles terug bijeen was. De Zwitserse, eerder in de koers ook al op avontuur, pakte nu zowaar twintig seconden. Ze had alleen nog twintig kilometer voor de wielen... Het was er te veel aan voor de Zwitserse. De sprintersploegen voerden het tempo richting de laatste tien kilometer verder op en daarna begon de voorbereiding voor de spurt. Tóch kwam er nog een aanval en een hele stevige!

Tóch sprinten, Wiebes valt hard

Daniek Hengeveld ging namens GT Krush Tunap op de pedalen staan en gek genoeg reageerde het peloton niet meteen. Hengeveld stampte volle bak door en had snel een half minuutje te pakken. In het peloton werd er naar elkaar gekeken, met de vraag wie de achtervolging ging leiden? Trek-Segafredo en Movistar namen na wat tegenstribbelen de kop en daar profiteerde Hengeveld lange tijd van.

De pas 18-jarige Nederlandse had met anderhalve kilometer te gaan nog een lekker gaatje naar het peloton. Ze probeerde alles om zo aerodynamisch mogelijk te rijden, mét de onderarmen nog op het stuur; nu mocht het nog. Peloton of de eenzame vluchter? Voor een lege tribune op het TT Circuit was het in de allerlaatste meters dat Hengeveld werd ingerekend, alvorens we toch gingen sprinten. Na een verschrikkelijke crash van Lorena Wiebes was het D'Hoore die als eerste over de streep ging. Wiebes kwam gelukkig zelf over de meet.

Uitslag etappe 1 en klassementen Healthy Ageing Tour 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws