Dit keer zonder ploegenspel! Longo Borghini kraakt aanvalslustige Vollering en wint Brabantse Pijl Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Dit keer zonder ploegenspel! Longo Borghini kraakt aanvalslustige Vollering en wint Brabantse Pijl

Dit keer zonder ploegenspel! Longo Borghini kraakt aanvalslustige Vollering en wint Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl is bij de dames gewonnen door Elisa Longo Borghini De renster van Lidl-Trek was in de listige finale in Overijse na een fraaie tweestrijd Demi Vollering te slim af met een splijtende demarrage in de slotfase. De Nederlandse werd tweede.

Rond 10.30 uur in de ochtend vertrokken de vrouwen voor 135 kilometer door de heuvellanden in Brussel. Vooraf konden we rekenen op een behoorlijk mooi startveld. Demi Vollering startte als kopvrouw namens SD Worx-Protime en zij ging op zoek naar eindelijk eens een vette vis dit voorjaar. Ze had concurrentie van het levensgevaarlijke Lidl-Trekduo Shirin van Anrooij-Elisa Longo Borghini. De finish lag net als bij de herenwedstrijd in de bochtige en licht oplopende straat in Overijse.

Na een stormachtige beginfase ontstond er na een kilometer of dertig een kopgroep. Deze zou voor het vermaak in de eerste twee koersuren gaan zorgen. Met Laura Molenaar was er één Nederlandse aanwezig vooraan. Ze werd vergezeld door Coryn Labecki, Emily Watts en Karin Söderqvist. Hun voorsprong liep op naar een minuut of vier. In het peloton was het uitkijken naar een gevecht tussen SD Worx-Protime en Lidl-Trek. Naast een valpartij van Kata Blanka Vas gebeurde er de eerste uren niet veel.

Versnelling Vollering uit het niets, SD Worx-Protime maakt koers snel hard

Tot er in het peloton opeens beweging was. En niet vanuit de minste! Demi Vollering gaf er met 65 kilometer te gaan een flinke snok op. Ze parkeerde na een meter of vierhonderd weer en liet een teamgenootje overnemen. Hierdoor ontstonden de eerste gaten in het peloton. De dames van Lidl-Trek toonden zich alert en zaten goed mee. De voorsprong van de koploopsters liep in drie kilometer rap een minuut terug.

Daarmee was de aanvulslust nog niet over onder de grote namen. Vollering schudde nogmaals aan de boom, terwijl ook haar teamgenootje Mischa Bredewold dat deed. Uiteindelijk waren er nog een stuk of tien dames over, onder hen ook de grote namen van Lidl-Trek en onder anderen Mavi Garcia. Uiteindelijk keerde het peloton toch weer terug. Twee dames reden naar de voorste twee toe, waardoor we zes vrouwen vooraan hadden. Met nog 35 kilometer te gaan was het peloton voor het eerst op de pijnbank gegaan en hadden de koploopsters nog 40 seconden over.

Vollering opent finale, nagelbijtende tweestrijd met Longo Borghini volgt

Nog geen vijf kilometer verder zagen we Vollering en Longo Borghini samen de oversteek maken naar de koplopers. Plukjes rensters wapperden achter de kopgroep over de weg, de Brabantse Pijl bij de dames ontaardde in een slagveld. De Italiaanse van Lidl-Trek keek vooral achterom. Waar waren haar sterke ploeggenotes, die ervoor moesten zorgen dat de ploeg opnieuw een overtal zou moeten kunnen benutten? Longo Borghini leek even te wachten, maar koos er toch voor om met Vollering door te rijden.

De voorlaatste keer S-bocht, de karakteristieke slotklim van de Brabantse Pijl, greep Vollering aan om opnieuw ervandoor te gaan. Alleen Longo Borghini kon nu mee, alhoewel later ook de dappere vluchtster Alessia Vigilia haar karretje nog aanhaakte. Het peloton had direct een flinke achterstand en bungelde even later op een marge van twintig seconden. Het gat groeide, de schifting leek gemaakt. Op de Hertstraat gaf Vollering voor de zoveelste keer gas. De Italiaanse dames bleken echter taai.

Nadat Vigilia op de kasseiklim dan toch af moest haken, leek een tweestrijd tussen de Italiaanse en de Nederlandse kampioen aanstaande. Totdat bleek dat Vollering zwart brood had gegeten. Longo Borghini schudde haar zo uit het wiel. Maar ook het peloton kwam plots weer dichterbij. Vollering bleef op een seconde of zes hangen en de strijd was nog niet over. Enkel de S-bocht stond nu nog één keer op de rol. De veer bij de Nederlandse brak echter op het vlakke stuk voor de slotklim. Longo Borghini soleerde onbedreigd naar de zege in Overijse. Vollering bleef het peloton net voor en werd tweede. Alexandra Manley won de sprint van het peloton en eindigde als derde.

Uitslag Brabantse Pijl vrouwen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws