Dolle boel in La Vuelta Femenina: Vos sprint naar zege na waar waaierspektakel, Realini en Persico verliezen tijd Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Dolle boel in La Vuelta Femenina: Vos sprint naar zege na waar waaierspektakel, Realini en Persico verliezen tijd

Dolle boel in La Vuelta Femenina: Vos sprint naar zege na waar waaierspektakel, Realini en Persico verliezen tijd

Marianne Vos heeft de derde etappe van La Vuelta Femenina gewonnen. De vlakke rit naar La Roda liep uit op een waar waaierspektakel, waarin de Nederlandse van Jumbo-Visma de sprint van de kopgroep wist te winnen. De rollen waren dit keer omgedraaid, want Kool werd tweede.

Van tevoren werd al druk gespeculeerd over mogelijke waaiers. Er stond flink wat wind richting de eindfase van de etappe. Het peloton liet alvast, zoals wel vaker in het vrouwenwielrennen, geen kopgroep wegrijden. Verschillende groepjes waagden het er wel op, maar zonder enig succes. Meer dan een halve minuut kregen ze niet en daardoor was het onbegonnen werk.

Tempo Movistar doet peloton in stukken breken, Realini en Faulkner raken achterop

De speculatie bleek niet voor niets te zijn. Na een kilometer of zestig, net toen een aanvalspoging van Ana Vitória Magalhães (Bizkaia Durango) in de kiem werd gesmoord, kwam Movistar naar voren. De ploeg van Annemiek van Vleuten sleurde op kop en daardoor brak het peloton in drieën. Grootste slachtoffers? Gaia Realini (Trek-Segafredo) en Kristen Faulkner (Team Jayco AlUla).

Alle helpers zakten af om hun kopvrouwen terug te brengen, maar het gat liep al snel op naar een minuut. Vos zat in haar rode leiderstrui wel pontificaal van voren, net als Van Vleuten en Demi Vollering (SD Worx). Toch had de ondersteuning wel effect, want langzaam maar zeker liep de achtervolgende groep in. Op datzelfde moment brak de voorste groep opnieuw in tweeën.

Silvia Persico (UAE Team ADQ) zat bij de tweede breuk niet van voren en moest eveneens in de achtervolging. De Italiaanse viel in de tweede etappe en bleef lange tijd op twintig seconden hangen. Het tumult zorgde er ook voor dat het groepje van Realini en Faulkner ineens weer anderhalve minuut achterstand had. Vos en Riejanne Markus raapten ondertussen de bonificatieseconden op.

Groepjes keren niet meer terug, Vos sterkste in de sprint

Realini en Faulkner zouden niet meer terugkeren en meer dan een minuut verliezen. Vooraan wapperden er weer flink wat toppers af, al bleven de overige rensters voor het klassement buiten schot. Persico verloor daarachter eveneens steeds meer terrein, terwijl de gegadigden van Canyon/SRAM Racing (Katarzyna Niewiadoma en Elise Chabbey) en Liv Racing Teqfind (Mavi García) het wel volhielden. Daniela Campos (Bizkaia Durango) viel nog hard in de groep van Persico.

Door alle gekte zou je bijna vergeten dat er ook nog een etappezege te verdelen viel. Kool en Vos waren in principe de rapste dames uit de kopgroep, dus Team DSM schoof in de finale naar voren. Ook Canyon/SRAM Racing zag kansen voor Chloe Dygert. Vos koos in eerste instantie het wiel van Kool, maar ging op een halve kilometer van de meet ineens naar rechts. De draagster van de rode leiderstrui ging vroeg aan en hield Kool af in een lange sprint. Dygert werd opnieuw derde. Vos hield uiteraard de leiderstrui in haar bezit.

Uitslag etappe 3 La Vuelta Femenina 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws