Eerste aanvallen Van Vleuten en Vollering zorgen niet voor nieuwe winnares, Vos pakt tweede ritzege op rij in Vuelta Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Eerste aanvallen Van Vleuten en Vollering zorgen niet voor nieuwe winnares, Vos pakt tweede ritzege op rij in Vuelta

Eerste aanvallen Van Vleuten en Vollering zorgen niet voor nieuwe winnares, Vos pakt tweede ritzege op rij in Vuelta

Marianne Vos heeft de vierde etappe van La Vuelta Femenina weten te winnen. De heuvelachtige finale deed de koers ontploffen, maar dat deerde de renster van Jumbo-Visma niet. Vos liet anderen de gaatjes dichtrijden en sprintte op het oog gemakkelijk naar de zege.

Het absolute speerpunt in de rit na Guadalajara was de Alto de Horche. Met vier kilometer klimmen aan 4,9 procent was het niet de steilste col, maar doordat de top op elf kilometer van de meet afgerond zou worden, kon het zomaar spektakel opleveren. Veertien rensters wilden daar alvast niet op wachten, maar hun vluchtpoging strandde al snel.

Vroege valpartij met Vos en Van Vleuten, ook Persico weer onderuit

Door het hoge tempo en alle hectiek ontstonden er een aantal valpartijen waar ook Vos en Annemiek van Vleuten (Movistar) bij betrokken waren. Zij konden zonder al te veel problemen hun weg vervolgen, al ging ook Silvia Persico (UAE Team ADQ) een tijdje later wederom tegen de grond. Vos, Van Vleuten en Demi Vollering (SD Worx) moesten daardoor kortstondig in de achtervolging.

Olympisch kampioene Anna Kiesenhofer (Israel-Premier Tech), Maryna Varenyk (Eneicat), Ana Vitória Magalhães (Bizkaia Durango) en Patricia Ortega (Massi-Tactic) reden net na de tweede valpartij weg uit het peloton. Zij kregen een voorsprong van vier minuten in de schoot geworpen. Nora Jencusova (Bepink) ging in de tegenaanval, maar zij ontdekte de wereld van de onvervalste chasse patate.

Varenyk was de eerste de verstek moest laten gaan op een typisch Spaans stuk. Het routeboek zei dat er geen gecategoriseerde col wachtte, maar de weg was allesbehalve vlak te noemen. Juist op dat listige puistje kwam het peloton onder leiding van Jumbo-Visma weer een stuk dichter.

Kool lost al vroeg, aanvallen voor de slotklim

Kiesenhofer en Ortega waren de volgende slachtoffers in een afdaling en het peloton naderde al snel. Het rappe tempo werd bijvoorbeeld Charlotte Kool (Team DSM) al ver voor de slotklim te machtig, waardoor haar naam van het favorietenlijstje verdween. Andrea Alzate (Eneicat) sprong nadien weg uit de grote groep en maakte met Kiesenhofer binnen no-time de oversteek naar de eenzame koploopster: Magalhães.

Het was leuk voor de sier, maar echt kans maakte Alzate en co geen moment. De overgebleven vluchters werden opgeraapt, waarna er op een nieuwe klim veelvuldig werd aangevallen. Zelfs Vos reageerde al, wat het belang wel aangaf. Georgia Williams (EF-Education-TIBCO-SVB) en Aranza Valentina Villalón (Eneicat) kregen richting de slotklim wel even een kleine voorgift.

Slotklim zorgt voor scheuren in het peloton, Van Vleuten valt aan

Drie andere rensters maakten de oversteek, maar voor zij goed en wel hun plaatsje hadden gevonden, keerde het peloton terug. Het was Femke Markus (SD Worx) die het op de slotklim probeerde, al bleef haar dappere poging zonder succes. Movistar trok de controle naar zich toe en daardoor moest bijvoorbeeld Marta Cavalli (FDJ-Suez) lossen. Nieuwe aanvallen waren niet meer te noteren op de klim, maar Vollering stak wel even haar neus aan het venster.

Door de relatieve kalmte op de slotklim leek Vos in een zetel naar de meet gebracht te worden. Van Vleuten en Movistar dachten daar anders over. De wereldkampioene viel op een plateautje aan en geraakte niet weg, waarna ploeggenote Liane Lippert het probeerde. De samenwerking was echter ver te zoeken, waardoor alle aanvallen opnieuw leken te stranden. Dat was buiten Lippert gerekend. De Duitse viel weer verschroeiend aan, maar omdat ze alleen Vollering meekreeg, reed ze niet meer mee. Zo werd het toch een sprint en daarin versloeg Vos Emma Norsgaard (Movistar) met overmacht.

Uitslag etappe 4 La Vuelta Femenina 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws