Fenomenale Van Vleuten grijpt de macht in Valencia na winst in zware bergrit Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Fenomenale Van Vleuten grijpt de macht in Valencia na winst in zware bergrit

Fenomenale Van Vleuten grijpt de macht in Valencia na winst in zware bergrit

Annemiek van Vleuten heeft in de bergrit van de Ronde van Valencia aangetoond weer helemaal op niveau te zijn na haar zware val in Parijs-Roubaix van vorig jaar, waarbij ze meerdere breuken opliep. Op de voorlaatste klim van de derde etappe trok ze ten aanval, waarna ze de concurrentie compleet kansloos liet. Van Vleuten nam ook de leiding over in het algemeen klassement.

In de Ronde van Valencia voor vrouwen was het op dag drie allesbehalve tijd voor een citytripje. Er moest namelijk flink geklommen worden, met maar liefst drie bergen van de eerste categorie. Te beginnen met de Alto Remolcador, bekend van de Ronde van Spanje van afgelopen jaar. Uiteindelijk zou er na zo'n 134 lastige kilometers gefinisht worden in Vistabella, op meer dan 1200 meter hoogte.

Koster kort voorop, nieuwe kopgroep krijgt meer ruimte

Het was Jumbo-Visma's Anouska Koster die een gedeelte van de dag in de picture reed: de Nederlandse knalde voor het peloton uit op de Remolcador, waar een groot deel van het peloton al aan het elastiek hing. In de afzink van die klim werd Koster ook weer bij de lurven gegrepen.

Vervolgens was er tijdelijk een wapenstilstand in het peloton en gebeurde er buiten een tussensprint, die werd gewonnen door Karlijn Swinkels van Jumbo-Visma, weinig. Met nog veertig kilometer te gaan kwam de koers echter weer op gang. Silke Smulders (Live Racing Xstra), Marie Le Net (FDJ Nouvelle), Alexandra Manly (Team BikeExchange-Jayco) en Matilde Vitillo (Bepink) wisten een gat te slaan en hadden binnen tien kilometer een voorsprong van een minuut opgebouwd.

Met nog dertig kilometer op de teller tikte het tijdsverschil zelfs 1.20 minuut aan waardoor Manly virtueel aan de leiding ging. Het peloton greep echter de één-na-laatste en zwaarste klim van de dag, de Alto Collao (12,3 km aan 5,2%) aan om de voorsprong van de koplopers terug te brengen. De kopgroep bleek niet opgewassen tegen het tempo van het peloton, dat de voorsprong van de vluchters binnen een paar kilometer decimeerde naar een schamele twintig seconden.

Nerveus peloton wordt aan stukken gereden door Van Vleuten

De kopgroep gaf zich daarentegen niet zomaar gewonnen en schakelde een tandje bij. Ze liepen weer uit naar dertig seconden, maar het was intussen wel duidelijk dat de kopgroep voor een onmogelijke opgave stond. In het peloton nam met de naderende finale de nervositeit toe, wat een harde valpartij van ongeveer vier rensters als gevolg had. Ze leken echter wel in staat om hun weg te vervolgen.

Nadat de kopgroep definitief was ingelopen en het peloton aan de laatste deel van de Alto Collao begon, was het eindelijk zover: de langverwachte aanval van Van Vleuten! De Nederlandse liet met een vierde plek in de tweede etappe al zien goed hersteld te zijn van haar zware val in Parijs-Roubaix vorig jaar. Van Vleuten reed met haar demarrage het peloton aan stukken. Vier rensters konden haar volgen: Mavi García, het FDJ-duo Cecilie Uttrup Ludwig-Marta Cavalli en Ane Santesteban.

Ontketende Van Vleuten soleert naar dubbelslag

De vijf vrouwen onder aanvoering van Van Vleuten pakten in rap tempo een voorsprong van 25 seconden op het peloton. In de slotkilometers van de Collao besloot Van Vleuten dat ze haar gezelschap wel zat was, Met een nieuwe versnelling schudde ze Ludwig en co van zich en begon ze solo aan de afdaling en de laatste tien kilometer.

Van Vleuten begon vervolgens met een voorsprong van dertig seconden op de eerste achtervolgsters aan de slotklim, Vistabella del Maestrat (6,9 km aan 5,3 procent). Enige hoop die de concurrenten van Van Vleuten nog hadden om haar terug te pakken, werd door de Nederlandse hardhandig de kop ingedrukt. Ze liep op de slotklim namelijk uit naar een voorsprong van ruim een minuut, waarmee ze naast een prachtige ritzege ook de leiderstrui van de Italiaanse Soraya Paladin overnam.

Uitslag etappe 3 Ronde van Valencia voor vrouwen 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws