Het is niet te geloven: mecanicien vermomde zich als renster, maar werd betrapt en dat komt haar duur te staan Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Het is niet te geloven: mecanicien vermomde zich als renster, maar werd betrapt en dat komt haar duur te staan

Het is niet te geloven: mecanicien vermomde zich als renster, maar werd betrapt en dat komt haar duur te staan

In een perscommuniqué van de UCI is een wel heel opmerkelijke fraudezaak aan bod gekomen. Danny Van Haute, teambaas van de Amerikaanse continentale vrouwenploeg Cynisca Cycling, wordt tot en met eind 2025 geschorst omdat hij een mecanicien verplichtte zich te vermommen als deelneemster, zodat de ploeg kon deelnemen aan de 2 Districtenpijl in Deurne (een Vlaamse 1.1-koers).

De mecanicien zou middels het dragen van een mondkapje hebben getracht de wedstrijdorganisatie op het verkeerde been te zetten, maar dat plan mislukte kennelijk faliekant. Kortom, betrapt! Moira Barrett, de mecanicien in kwestie, wordt tot 1 september 2024 geschorst voor de poging. Een zwaardere straf gaat dus echter uit naar Van Haute, het 'brein' achter de poging. Bovendien is de ploeg uitgesloten van deelname aan de eerstvolgende wedstrijd.

Andere rensters Cynisca Cycling ontvangen waarschuwing

Waarom Van Haute en co. dit plan beraamden? Om deel te mogen nemen aan de 2 Districtenpijl - ook wel de Argenta Classic – 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne genoemd - moest een ploeg minstens vijf rensters aan de start brengen. Cynisca Cyling had er maar vier en dus besloot Van Haute het hierboven beschreven plan in werking te stellen.

'Sportdirecteur Danny Van Haute droeg zijn rensters op om te liegen over de aanwezigheid van een vijfde renster', zo valt te lezen in het persbericht. 'Ze verklaarden dat de vijfde renster aanwezig was, maar ziek was. Toen Van Haute te horen kreeg dat zijn ploeg niet kon deelnemen als het wedstrijdformulier niet werd getekend door vijf rensters die ook daadwerkelijk aan de start kwamen, droeg Van Haute mecanicien Moira Barrett op om rennerskleding aan te trekken, een mondkapje te dragen en zo het wedstrijdformulier te gaan tekenen.'

De andere vier rensters - zijnde Anna Hicks, Cara O’Neil, Katherine Sarkisov en Claire Windsor - worden niet geschorst, maar komen weg met een waarschuwing in deze fraudezaak, die voor de Disciplinaire Raad van de UCI kwam. 'De leden van de ploeg hebben deelgenomen aan fraude op grond van het artikel 12.4.008', zo luidde het oordeel, waarbij gedoeld wordt op het artikel dat betrekking heeft op het verstrekken van valse informatie.

9 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws