Manly wint vierde etappe Tour of Scandinavia na spannende slotkilometer, Vos komt net te laat Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Manly wint vierde etappe Tour of Scandinavia na spannende slotkilometer, Vos komt net te laat

Manly wint vierde etappe Tour of Scandinavia na spannende slotkilometer, Vos komt net te laat

Alexandra Manly heeft de vierde etappe van deze Tour of Scandinavia gewonnen. In de finale werd er slag om slinger gedemarreerd, en zo geraakte de Australische met een kleine groep voorop. Het peloton kwam in de slotkilometer nog akelig dichtbij, maar Manly kon het peloton en haar medevluchters nog net afhouden.

Op de vierde dag van deze Tour of Scandinavia kregen de rensters een niet al te zwaar parcours voorgeschoteld. Er moesten wel wat hoogtemeters overwonnen worden, maar de verwachting was dat er toch met een grote groep gesprint zou worden. De topfavoriete was net als de voorbije dagen dan ook Marianne Vos.

In Askim vertrok het peloton onder een stralende zon voor een tocht van 119 kilometer. In de aanvangsfase waren er geen rensters die zin hadden in een dag in de vlucht, want na veertig kilometer was het peloton nog compleet. Op iets meer dan zestig kilometer van de aankomst probeerden de vrouwen van Liv Racing Xstra voor afscheiding te zorgen. Het was echter Femke Markus van Parkhotel Valkenburg die erin slaagde een gat te slaan.

Markus weer gegrepen, verschillende aanvalspogingen

Markus reed een voorsprong van maximaal 35 seconden bij elkaar, maar op 46 kilometer van de aankomst zat haar avontuur er al op. Het sein voor enkele andere rensters, waaronder Mischa Bredewold van Parkhotel Valkenburg, om het te proberen, maar er was geen enkel aanval die ver droeg.

Op dertig kilometer van de aankomst waagde Valerie Demey haar kans. Nicole Steigenga had ook wel zin in een ontsnapping en reed er even later naartoe. De twee kregen al snel een minuut voorsprong van. Enkele kilometers later kwam er weer wat animo in het peloton. Een groepje van een zeven rensters, met daarbij onder andere Jumbo-Visma en Trek-Segafredo vertegenwoordigd, probeerden de sprong naar voren te wagen. Het peloton liet echter niet begaan en de zeven werden al snel weer gegrepen.

Duo rijdt weg, Jumbo-Visma controleert

In het peloton viel het echter niet meer stil. Liane Lippert maakte met een fikse aanval de oversteek naar de twee leidsters. Vos zag het gevaar en reageerde zelf, maar de Nederlandse kreeg geen ruimte van het peloton, en zo smolt alles weer samen. Het sein voor Lucinda Brand om het eens te proberen. Het was duidelijk dat niemand met Vos naar de meet wilde.

Op tien kilometer van de aankomt geraakten Alice Barnes en Manly dan toch weg uit het peloton. Het viel even stil in de grote groep, en dus wist Jumbo-Visma wat hen te doen stond: naar de twee koplopers rijden zodat Vos kon sprinten. Barnes en Manly bleven constant in het zicht van het peloton. Anouska Koster van Jumbo-Visma besloot op drie kilometer van de aankomst dan maar met een versnelling naar de koplopers te rijden. Ze kreeg drie rensters mee, het peloton volgde al gauw op een tiental seconden.

Koster wilde echter niet meewerken in de kopgroep, en zo kwam het peloton nog akelig dichtbij. Vos zette van heel ver aan, maar kon net niet meer op en over de kopgroep geraken. In die kopgroep was het Manly die de snelste was, voor Chloe Hosking en Laura Tomasi. Vos werd uiteindelijk zesde en blijft leidster in het algemeen klassement. Demi Vollering ging op iets meer dan drie kilometer van de meet onderuit, en verloor vijf minuten op het peloton.

Uitslag etappe 4 Tour of Scandinavia 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws