Ook vrouwenploeg Jumbo-Visma timmert flink aan de weg: 'Veel vertrouwen in Van Empel en Vos' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Ook vrouwenploeg Jumbo-Visma timmert flink aan de weg: 'Veel vertrouwen in Van Empel en Vos'

Ook vrouwenploeg Jumbo-Visma timmert flink aan de weg: 'Veel vertrouwen in Van Empel en Vos'

Binnen het mannenwielrennen lijkt er anno 2023 geen maat te staan op de killer bees van Jumbo-Visma. Het mag in dat kader dan geen verrassing heten dat ook de vrouwenploeg van het Nederlandse team maar wat graag zulke resultaten zou willen boeken. Dat beeld werd bevestigd door ploegleidster Lieselot Decroix, die begin september een paar minuten tijd vrijmaakte voor een gesprek met In de Leiderstrui!

De nu 36-jarige Decroix heeft zich de voorbije jaren een heus manusje-van-alles binnen het (vrouwen)wielrennen getoond. De geboren Poperingse was tussen 2007 en 2016 actief als profwielrenster. In haar carrière wist de West-Vlaamse één overwinning te boeken, zijnde de vijfde rit in de Gracia Orlová 2011 (een 2.2-koers in Tsjechië). Nadat ze haar koersfiets aan de haak ging, was ze tussen 2017 en 2020 de vaste co-commentator bij het dameswielrennen op Sporza. Per 1 januari 2021 trad ze in dienst bij de vrouwenafdeling van Jumbo-Visma, waar ze de rol van ploegleidster inmiddels alweer drie seizoenen lang vervult. En dat is iets wat ze nog altijd met veel plezier doet, zo gaf kort voor de start van de GP Plouay - Classic Lorient Agglomération te kennen tegenover deze website.

Volgens Decroix heeft het vrouwenwielrennen in korte tijd enorme stappen gezet

'Ik ben wel blij dat ik de stap naar de andere kant heb gezet', steekt ze van wal, waarbij ze doelt op haar verleden als analist. 'Toen ik nog renster was, had ik geen moment het idee in mijn hoofd om ooit ploegleidster te worden. Maar het heeft er natuurlijk ook wel mee te maken dat het vrouwenwielrennen enorme stappen voorwaarts gezet heeft. Het is in een kort tijdsbestek veel professioneler geworden. Dat is natuurlijk sowieso iets moois en dus ook voor mij persoonlijk. Wielrennen is mijn passie en het is nu eenmaal geweldig om te kunnen werken binnen je favoriete vakgebied.'

Bij de heren hield de ploeg van CEO Richard Plugge dit seizoen stevig huis, met in totaal meer dan zestig overwinningen. Bij de dames was het hoofdzakelijk SD Worx wat de klok sloeg. De geelzwarte vrouwenbrigade, die pas sinds 2021 onderdeel uitmaakt van het peloton, boekte 'slechts' acht zeges. Dat is volgens Decroix echter geen reden tot paniek. 'Vorig jaar wisten we vaker te zegevieren, maar dat kwam vooral door een ijzersterke Marianne Vos. Dit jaar had Marianne niet haar beste seizoen, al heeft ze in de Vuelta wel erg mooie dingen laten zien. Ik ben eigenlijk best tevreden over het afgelopen jaar.'

Lees verder onder de foto!

Ook vrouwenploeg Jumbo-Visma timmert flink aan de weg: 'Veel vertrouwen in Van Empel en Vos'
Vos wordt weer op gang geholpen na materiaalpech in Parijs-Roubaix

'Ik vind dat best veel rensters dit jaar flinke stappen gezet hebben. Met Riejanne (Markus, red.), Amber (Kraak, red.), Eva (Van Agt, red.) en Anna (Henderson, red.) hebben we dames in de gelederen die veel progressie geboekt hebben. Bovendien zijn we ook flink aan het investeren in de opleiding van jongere rensters', vervolgt ze haar relaas. 'Ook binnen die specifieke opleiding zien we dat er aardig wat voortuitgang waarneembaar is. Dat is heel fijn om te zien. Al met al kan ik dus wel spreken van een geslaagd jaar. Ik ben niet iemand die zich doodstaart op de resultaten. Die zijn uiteraard wel belangrijk, maar ik vind dat we de groeicurves en ontwikkelprocessen ook in ogenschouw moeten nemen.'

Decroix heeft er alle vertrouwen in dat Vos weer haar oude niveau gaat aantikken en verwacht veel van Van Empel

Vos is één van de allerbelangrijkste speerpunten binnen de Jumbo-Visma-ploeg. De 36-jarige veelvraat uit Noord-Brabant onderging eind augustus echter een slagaderoperatie, waarna ze een punt zette achter haar seizoen. Decroix heeft er alleszins veel vertrouwen in dat de drievoudig wereldkampioen in 2024 weer helemaal terug is. 'Het is natuurlijk even afwachten hoe haar revalidatietraject verloopt. Maar momenteel is het wel so far, so good. Dat belooft dus veel goeds', aldus de optimistische Belgische.

Met het oog op de (nabije) toekomst lijkt Fem van Empel de belangrijkste uit te spelen troefkaart te worden voor Jumbo-Visma. Eind 2022 werd bekend dat de youngster uit Den Bosch de overstap zou maken naar de WorldTour-formatie. Haar fenomenale optredens in het veldrijden zorgden er eveneens voor dat ze door sommigen al 'de nieuwe Marianne Vos' of 'de nieuwe Annemiek van Vleuten' genoemd werd. 'Fem heeft ontzettend veel potentie. Dat komt er in de cross uiteraard al uit. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat het op de weg ook snel kan gaan', vertelde 'nestor Vos' in januari zelfs al.

Ook Decroix heeft hoge verwachtingen van het Nederlandse multi-talent, al wil ze tegelijkertijd ook nog niet te hard van stapel lopen. 'Fem is natuurlijk een bijzonder succesvolle renster, die uiterst getalenteerd is. Maar het is natuurlijk niet zo dat het enkel en alleen om Fem gaat draaien. Ze is een van de troeven, dat zeker. Maar we hebben gelukkig ook nog tal van andere talenten rondlopen', vertrouwt ze ons ter afsluiting toe.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws