Van Empel had het begin 2023 zowel mentaal als fysiek moeilijk: 'Qua prestaties een half jaar weggegooid' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Empel had het begin 2023 zowel mentaal als fysiek moeilijk: 'Qua prestaties een half jaar weggegooid'

Van Empel had het begin 2023 zowel mentaal als fysiek moeilijk: 'Qua prestaties een half jaar weggegooid'

In de door Annemiek van Vleuten gewonnen Giro Donne liet Jumbo-Visma-aanwinst Fem van Empel zo nu en dan weer een glimp van haar enorme talent zien. De 20-jarige Noord-Brabantse werd begin dit kalenderjaar ingelijfd door de geelzwarten, met als doel om van de fervent veldrijdster ook een wereldster op de weg te maken. In gesprek met het Brabants Dagblad vertelt de wereldkampioene cyclocross dat het begin van haar wegseizoen niet van een leien dakje liep, zowel op mentaal als fysiek gebied.

Terwijl generatiegenoten c.q. cross-rivalen Puck Pieterse en Shirin van Anrooij ook op de weg hoge ogen wisten te gooien, verliep het voor Van Empel allemaal wat moeizaam. De ex-Pauwels Sauzen-Bingoal-renster wist bij haar wegdebuut (Volta Limburg Classic) weliswaar naar een achtste plaats te snellen, maar naar eigen zeggen werd het Van Empel in de periode na het veldrijden allemaal wat te veel.

Van Empel moest van Jumbo-Visma afscheid nemen van haar trainer en dat deed haar naar eigen zeggen allesbehalve goed

'Er zijn na het WK veldrijden wat dingen tussengekomen en die hebben mij geen goed gedaan', duidt de protagonist van het vrouwenveldrijden aan de regionale krant. Van haar nieuwe werkgever (Jumbo-Visma) moest Van Empel verplicht afscheid nemen van haar trainer, Aschwin van Oorschot. 'Ik vind het lastig. Het ging goed, dus waarom zou je dan veranderen? Afscheid nemen van Aschwin heeft me in ieder geval geen goed gedaan. temeer omdat ik weet hoe goed ik ga op iemand die ik vertrouw. Dat is met Aschwin het geval. Uiteindelijk heb ik daardoor qua prestaties een half jaar weggegooid. En ook qua hoe ik me voelde', steekt ze haar mening niet onder stoelen of banken.

'Ik heb nauwelijks rust genomen na een intense winter. Het werd me mentaal en fysiek allemaal wat te veel.' Vlak na het cross-seizoen deed zich bij Van Empel ook een euvel aan het zitvlak voor. Die ontstond dan weer door een nieuwe positie op de Cervélo-fiets van de Nederlandse succesformatie. 'Ik heb nergens last meer van. Mijn zadel is anderhalf centimeter lager gezet en daarmee is alles opgelost', relativeert ze nu het kwaaltje. In de Giro Donne ging het dus weer best aardig bij Van Empel, die daar ook wel echt aan toe was. Vooral het wél goed presteren van Pieterse en Van Anrooij resulteerde erin dat de druk bij Van Empel flink toenam. 'Natuurlijk wilde ik dat ook. Wat zij doen, moet ik ook kunnen. In mijn achterhoofd wist ik dat ik niet mee zou doen vooraan. Normaal sta ik al niet met die mindset aan de start.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws