Reusser (SD Worx) soleert naar zege in gravelrit Tour, favorieten houden elkaar in toom Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Reusser (SD Worx) soleert naar zege in gravelrit Tour, favorieten houden elkaar in toom

Reusser (SD Worx) soleert naar zege in gravelrit Tour, favorieten houden elkaar in toom

Marlen Reusser heeft de gravelrit in de Tour de France Femmes weten te winnen na een solo van goed twintig kilometer. De Zwitserse tempobeul van SD Worx werd beschermd door haar ploeggenotes, die in de personen van Demi Vollering en Aisleigh Moolman vooral oog hadden voor de andere klassementsvrouwen.

Daar was die dan: de langverwachte gravelrit tussen de Franse wijngaarden door. Al veel over gezegd en gesproken, en dat ging op de ochtend van de etappe onverminderd door: enkele verkennende analisten vonden dat dit niet in de Tour de France thuishoort en rensters als Annemiek van Vleuten sloten zich daarbij aan.

Het peloton moest er echter gewoon overheen, dus er zat niets anders op dan starten om 13.00 uur. Dit was met een nerveus peloton, dat even een gevaarlijke move van 24 goede rensters moest neutraliseren. Uiteindelijk kregen drie dames wel de ruimte, voordat we aan de gravelstroken in de finale begonnen: Valerie Demey (Liv Racing), Laura Asencio (Ceratizit) en Coralie Demay (Auber93). Zij kregen anderhalve minuut voorgift.

Niemand durft knuppel in hoenderhok te gooien

Richting de eerste strook waren het direct de grote namen die zich roerden: Vollering, Vos, Garcia; allemaal zaten ze op de eerste rij, maar het was eerder een proces van plaats behouden dan aanvallen. Niet gek, want op dat moment moest er nog meer dan vijftig kilometer gekoerst worden en de ploeggenotes konden nog goed gebruikt worden in de tussenfases. Ook een moment dat Van Vleuten voet aan de grond moest zetten op de tweede strook, werd door de concurrentie niet direct benut. Wel opvallend: Lotte Kopecky en Chantal van den Broek-Blaak, winnaressen van Strade Bianche, moesten vroeg passen.

Reusser (SD Worx) soleert naar zege in gravelrit Tour, favorieten houden elkaar in toom
Annemiek van Vleuten kende een relatief goede dag

Op de derde, tevens de langste en minst comfortabele, grindsectie waren het dan de dames van SD Worx die de koers openden. Eerste slachtoffer was Cecilie Uttrup Ludwig, die lek reed en tijd moest goedmaken. Ook Mavi García, nochtans al eens tweede in Strade Bianche, moest door een lekke band de voorsten laten gaan. Niewiadoma moest na de strook van fiets wisselen.

De Zwitserse tempobeul Reusser en haar Nederlandse evenknie Van Dijk trokken het peloton vlak daarna op een lint. Het was echter allemaal nog steeds wat met de rem erop, waardoor Ludwig, García en Niewiadoma weer plaats konden nemen in peloton één.

Vos en co denderden over laatste strook

Op twintig kilometer van de finish versnelde Reusser dan maar zelf namens SD Worx, waarop ze direct meer dan een halve minuut pakte. García ging daarachter in de aanval, maar nog tijdens haar acceleratie ontplofte haar band. Weer lek. Niewiadoma nam de fakkel dan maar over en dit zorgde wel voor redelijk wat schifting. Vos, Vollering, Lippert en Persico volgden in eerste instantie, terwijl Van Vleuten op dat moment in geen velden of wegen te bekennen was.

Julie De Wilde en Elisa Longo Borghini waren ook niet present, maar met een geldige reden: lek. Ook Van Vleuten bleek pech te hebben gehad, wat haar absentie betekende. Hulp kwam echter uit onverwachte hoek: Vollering en Moolman-Pasio legden de boel lam omdat hun Reusser er nog voor reed, en lieten op die manier Van Vleuten en Longo Borghini terugkomen. García had minder geluk: zij werd hard aangereden door haar eigen ploegleider en kwam op grote achterstand binnen met een geschaafd lichaam.

Reusser trok zich er allemaal niets van een en denderde richting aankomstplaats Bar-su-Aube, waar voor haar een prachtige overwinning klaarlag. Anderhalve minuut later kwamen de meeste favorieten binnen.

Uitslag etappe 4 Tour de France Femmes 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 4 Tour de France Femmes 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw pagina of klik op F5!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws