Swinkels voelt zich bevrijd na vertrek bij Jumbo-Visma: 'Er was daar veel te veel structuur' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Swinkels voelt zich bevrijd na vertrek bij Jumbo-Visma: 'Er was daar veel te veel structuur'

Swinkels voelt zich bevrijd na vertrek bij Jumbo-Visma: 'Er was daar veel te veel structuur'

Karlijn Swinkels kwam in 2022 en 2023 uit voor Jumbo-Visma (het huidige Visma | Lease a Bike). Sinds 2024 rijdt ze echter in dienst van UAE Team ADQ, waar ze het naar eigen zeggen enorm naar haar zin heeft. 'Ik ben een leuker mens dan bij Jumbo-Visma', vertelde ze aan Trouw.

Op moment van schrijven heeft Swinkels de bergtrui in La Vuelta Femenina om haar schouders. Toch is het niet per se zo dat ze zichzelf als klimster zou omschrijven. 'Misschien moet ik dat zelf ook nog ontdekken', vertelt ze in gesprek met de Nederlandse dagkrant. 'Ik krijg hier de kans om dat te ervaren.' Als junior veroverde de Noord-Brabantse bijvoorbeeld de wereldtitel tijdrijden, dit seizoen deed ze voorin mee in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem, wat haar veelzijdigheid schetst.

Na haar vertrek bij Jumbo-Visma voelt de 25-jarige Swinkels zich bevrijd. In dat opzicht is ze dus ook maar wat blij met de overstap naar de vrouwentak van UAE Team Emirates, de ploeg van uithangbord Tadej Pogacar. 'Mijn nieuwe ploeg doet het tegenovergestelde van wat ik gewend was', verklaart ze zich nader. 'Ikzelf ben wispelturig en onvoorspelbaar, waardoor een vast stramien minder goed bij me past. Bij Jumbo-Visma was er veel te veel structuur, bij UAE stukken minder. Ik houd van avontuurlijk en speels rijden. Vandaag doe ik zus, morgen doe ik zo.'

Zelfde rennersprofiel als Vos

Swinkels stelt dat ze in zekere zin over hetzelfde rennersprofiel beschikt als provinciegenoot en voormalig ploegmaatje Marianne Vos, die uiteraard nog wél het geelzwart van de killer bees vertegenwoordigt. 'Daardoor reed ik in koersen die mij liggen vaak in dienst van Marianne. Al wil ik mezelf absoluut niet met Vos vergelijken. Voor deze ploeg kan ik op dat soort dagen voor mezelf gaan.'

De dame uit Handel komt ten slotte nog één keer terug op haar vertrek bij Jumbo-Visma (en de gedachtegang erachter). 'Als ik een bikefitting in Nederland wil, omdat dat mijn positie op de fiets beter kan, dan denkt de ploegleiding mee en krijg ik een meting. Bij mijn oude ploeg werd er geen budget voor vrijgemaakt', klinkt het glashelder.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws