Uneken met machtige solo naar ritwinst op VAM-berg, Van Dijk wint Healthy Ageing Tour Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Uneken met machtige solo naar ritwinst op VAM-berg, Van Dijk wint Healthy Ageing Tour

Uneken met machtige solo naar ritwinst op VAM-berg, Van Dijk wint Healthy Ageing Tour

Lonneke Uneken heeft met een machtige vertoning de derde etappe in de Healthy Ageing Tour gewonnen. Na een zeer boeiende rit, met talloze beklimmingen over de VAM-berg, was ze uiteindelijk veruit de sterkste met een indrukwekkende solo in de finale. Ellen van Dijk werd onder druk gezet, maar verdedigde haar leiderstrui met verve.

Op het parcours van het NK in 2020 was het oorlog vanuit de start. Het peloton werd op de klimmetjes meteen fors uitgedund en vooraan was het Jolien D'Hoore die alleen de benen nam. De Belgische van SD Worx had het tempo er goed in zitten, met een dikke anderhalve minuut voorsprong als bewijs na zestien kilometer koers.

D'Hoore krijgt gezelschap, ploeg Van Dijk moet achtervolgen

Dat lieten andere rensters zich dan ook niet gebeuren. Lonneke Uneken, Anna Henderson, Lauretta Hanson en Emma Norsgaard vonden elkaar in een achtervolgend groepje. Na dertig kilometer fietsen was de kloof tussen D'Hoore en de vier achtervolgers gedicht, waarmee we een kopgroep van vijf hadden. Hun voorsprong was echter nog maar 47 seconden naar het peloton, waardoor ook andere rensters de sprong probeerden te wagen.

Mischa Bredewold slaagde er uiteindelijk als enige in om weg te rijden uit het pak, in de achtervolging op de vijf leidsters. Ze kwam tot op twintig seconden van de kopgroep, maar reed het gat nooit helemaal dicht. Bredewold moest haar poging staken in een fase waarin de kopgroep weer tijd nam. Na 55 kilometer was de voorsprong weer een kleine anderhalve minuut. Trek-Segafredo moest om de reden serieus achtervolgen voor klassementsleidster Ellen van Dijk. Norsgaard was in die fase de virtuele eindwinnares.

Peloton loopt in, maar daar gaat Uneken...

Met nog slechts 46 rensters aan boord van het peloton startte de finale, met nog veertig kilometer voor de wielen. Trek-Segafredo slaagde er mondjesmaat in om de achterstand naar de kopgroep te verkleinen en Van Dijk deed daarbij zelf ook stevige beurten. De voorsprong van de vroege vlucht werd teruggebracht tot dertig seconden en uiteindelijk werd het gat zelfs bijna helemaal gedicht. Het was tijd voor nieuwe aanvalspogingen!

Bij D'Hoore was het wel op, maar Uneken, Norsgaard en Henderson hadden nog wat in de tank. Zij kregen vanuit het peloton gezelschap van Karol-Ann Canuel. D'Hoore kwam met Lisa Klein tussen de koplopers en het peloton te zitten. De verschillen waren echter klein. Met nog dertig kilometer voor de boeg gaven Klein en D'Hoore dertien seconden toe, het peloton kwam al op 23 seconden van de leidende vier. Van Dijk had de boel zodoende onder controle, al mocht er niets fout gaan in de absolute finale.

De situatie veranderde snel toen SD Worx de druk begon op te voeren en het peloton volledig uit elkaar werd geslagen. SD Worx zat met bijna de voltallige ploeg nog mee in een groepje van acht, Van Dijk was geïsoleerd en had eigenlijk alleen Lisa Brennauer als bondgenoot in de groep. Uneken zat vooraan met drie andere vrouwen, maar die waren niet in staat om haar te volgen toen Uneken aanzette op 21 kilometer van het einde. Ze had een dikke minuut voorsprong op het peloton, op zestien kilometer van het einde.

Uneken stort beetje in, maar wint wel

Wat nu? In het peloton legde SD Worx de boel plat, totdat het pak werd aangedikt van achteruit. Van Dijk had niet veel bondgenoten, al wilde Kirsten Wild als goede vriendin nog wel wat kopbeurten doen. Het ging echter lang niet snel genoeg, want Uneken liep in de laatste vijftien kilometer alleen maar verder uit, met een maximale voorsprong van drie minuten richting het peloton. Klein probeerde in haar eentje nog wel te redden wat er te redden viel, maar de Duitse kwam niet veel dichterbij dan een dikke twee minuten van Uneken.

Uneken, die de etappe in ging met een achterstand van 1.59 minuten op Van Dijk, was plots virtueel winnares van de Healthy Ageing Tour en dat gaf vleugels. Hoe pijn de klimmetjes van de VAM-berg ook deden, ze beukte op de grote plaat stevig door. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde reed Klein op een dikke twee minuten en kwamen de eersten uit het pelotonnetje op 2.26 minuten door. Daar was Van Dijk al niet meer bij, zij had het steeds moeilijker op de klimmetjes.

Uneken reed virtueel op plek één in het klassement, maar stortte in de laatste lokale ronde toch een beetje in. De strijd om de podiumplaatsen was in de slotronde daarom in volle gang, met naast Van Dijk ook Lisa Brennauer en Amy Pieters nog mee. Klein, Pieters en Van Dijk kwamen bij elkaar richting de laatste klim van de VAM-berg. Uneken had de armen al in de lucht gestoken, toen haar concurrentes er nog aan moesten beginnen. De dagzege was voor haar, maar uiteindelijk toch niet de winst in het klassement. Norsgaard en Brennauer kwamen binnen op 1.16 minuten, Van Dijk beet op haar tanden en sleepte de eindzege tóch binnen.

Uitslag etappe 3 en klassementen Healthy Ageing Tour 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws