Vollering wint Luik-Bastenaken-Luik na geweldig werk van Van der Breggen Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vollering wint Luik-Bastenaken-Luik na geweldig werk van Van der Breggen

Vollering wint Luik-Bastenaken-Luik na geweldig werk van Van der Breggen

Demi Vollering heeft met Luik-Bastenaken-Luik de grootste zege van haar carrière tot nu toe gewonnen. Ze was de snelste in een sprint van een elite-groep, die werd aangetrokken door haar ploeggenote Anna van der Breggen.

In alle vroegte vertrokken de vrouwen voor hun editie van Luik-Bastenaken-Luik. Het duurde 25 kilometer voordat de eerste kopgroep van de dag zich wist te vormen. Claire Faber (Andy Schleck-CP NVST Immo Losch) en Silvia Zanardi (Bepink) pakten een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar, maar lang konden zij daar niet van genieten. Nadat het duo aan was gekomen bij de eerste klimmetjes van de dag verdween hun voorsprong als sneeuw voor de zon. Met nog ruim tachtig kilometer te gaan werden zij alweer ingerekend.

Vanuit het peloton volgde een koersverloop dat we dit klassiekerseizoen vaker zagen voorkomen bij de vrouwenwedstrijden: een middenstuk vol aanvallen. Marianne Vos voorspelde het al en kreeg gelijk. Verschillende vrouwen probeerden weg te springen uit het peloton, vooral Niamh Fisher-Black van SD Worx was superbedrijvig. Zij kreeg echter weinig ruimte van haar concurrentes. In de aanloop naar de Côte de la Redoute klonterde de groep weer samen.

Moolman-Pasio eist hoofdrol op

La Redoute zorgde uiteindelijk voor datgene waar ze voor bedoeld is: een schifting in het peloton. Na de beklimming van deze kuitenbijter kwamen Ashleigh Moolman-Pasio (SD Worx), Lucinda Brand (Trek-Segafredo) en Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ) voorop. Vos merkte dat er gevaar was, maar haar pogingen de sprong naar voren te maken, mislukten. De andere rensters zaten namelijk direct op haar wiel. Het tempo stokte wat, waarna de voorsprong van het drietal kon oplopen tot een halve minuut.

Uiteindelijk kwam er dan toch iets van een achtervolging tot stand. Aan de voet van het volgende obstakel, de Côte des Forges, bleven er nog maar tien seconden van de voorsprong over. Het peloton leek de vluchtsters in te rekenen, maar na een tempoversnelling van Moolman groeide het gat toch weer. Ludwig en Brand konden volgen en bereikten zodoende met zijn drieën de top van de beklimming.

Het zag er niet verkeerd uit voor de drie, maar toen besloot Moolman-Pasio zand in de motor van de kopgroep te strooien. De Zuid-Afrikaanse weigerde nog over te nemen van haar medevluchtsters, waardoor de meute weer kon aansluiten. De reden achter deze keuze van Moolman-Pasio was niet compleet duidelijk. Mogelijk merkte ze dat Ludwig nog makkelijk reed, na haar tempoversnelling op de Côte des Forges.

Vos lost, repareert en lost wéér

De beslissing moest daarom vallen op de Côte de la Roche-aux-Faulcons, met de finish op zo'n dertien kilometer van de finish. Tijdens deze beklimming nam Anna van der Breggen het voortouw en maakte het de hele groep lastig. De wereldkampioene liet de ene na de andere toprenster kraken en vervolgen breken. Ook Vos had het moeilijk. De snelle kopvrouw van Jumbo-Visma beet op haar tanden, maar moest in het zicht van de top lossen.

De groep leek een gezamenlijk belang te hebben in het niet-laten terugkeren van Vos, maar de vrouwen in de voorste groep verstonden elkaar niet. Samen met Ludwig repareerde ze de schade in de afdaling van de klim. Ze leek een gouden kans te hebben om deze wedstrijd na haar zege in de Amstel Gold Race ook te gaan winnen, maar dat was buiten Annemiek van Vleuten gerekend. De Europees kampioene wist nog een moment te vinden om aan te vallen, waarna het finito was voor Vos. Dit keer definitief.

Van der Breggen cijfert haarzelf weg: alle ballen op Vollering

Vos hield het tempo erin, maar de elitegroep met Van Vleuten en Van der Breggen kende geen genade. Samen met Katarzyna Niewiadoma (Canyon), Demi Vollering (SD Worx) en Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) knalde deze groep de laatste kilometers in. Van der Breggen toonde zich een geweldige ploeggenote door een groot deel van het kopwerk op haar te nemen, alles in dienst van de doorgaans rappe Vollering.

Veel mogelijkheden om nog te ontsnappen uit het groepje waren er niet meer, waardoor de vijf de laatste kilometers en groupe ingingen. Van der Breggen leidde de dans, met de anderen in haar wiel. Van Vleuten probeerde de rest te verrassen, maar kon het niet volhouden. Vollering reageerde vlot en kon er ogenschijnlijk eenvoudig overheen. De Nederlandse boekte op deze manier haar grootste zege van haar carrière, met veel dank aan Van der Breggen.

Van Vleuten (tweede) en Longo Borghini vervolledigden het podium in Luik. Niewiadoma werd verrassend genoeg in de sprint geklopt door de drie. Vos eindigde in een groepje uiteindelijk op meer dan een minuut van het vijftal. Zij eindigde uiteindelijk op de zesde plaats in de uitslag. Brand was de laatste Nederlandse vrouw in de top tien, op plek negen.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws