Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2024 | VAM-berg weerzien voor Wiebes en Bredewold! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2024 | VAM-berg weerzien voor Wiebes en Bredewold!

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2024 | VAM-berg weerzien voor Wiebes en Bredewold!

De Ronde van Drenthe voor mannen wordt dit jaar helaas niet verreden, maar bij de vrouwen is het zondag wel gewoon koers. Na de Acht van Westerveld is het zondag tijd voor de Miron Ronde van Drenthe voor vrouwen op en rondom de VAM-berg, waar In de Leiderstrui je het een en ander over bij probeert te brengen!

Door de gebrekkige politie-inzet in Noord-Nederland staan de koersen aldaar onder druk, maar met een noodverband heeft de organisatie van de Ronde van Drenthe er alsnog voor kunnen zorgen dat er dit weekeinde gekoerst gaat worden. De wedstrijd is onderdeel van de Women's WorldTour en kan dus net als de afgelopen jaren rekenen op een mooi deelnemersveld.

Praktische informatie Ronde van Drenthe 2024

  • Zondag 10 maart 2024
  • Deelnemers 
  • Klassering: Women's WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaressen Ronde van Drenthe

2023 Lorena Wiebes
2022 Lorena Wiebes
2021 Lorena Wiebes
2020 Niet verreden
2019 Marta Bastianelli
2018 Amy Pieters
2017 Amalie Dideriksen
2016 Chantal van den Broek-Blaak
2015 Jolien D'Hoore
2014 Lizzie Deignan

Parcours, weer en tijden Ronde van Drenthe 2024

De Ronde van Drenthe heeft een vrij simpel parcours, daar het voor het overgrote deel van het 156,5 kilometer lange parcours bestaat uit een lokale omroep van iets meer dan 41 kilometer. Deze moet meerdere malen afgewerkt worden, waarbij de VAM-berg in en rond Drijber centraal staat. Daar zal ook de aankomst zijn, net als op het EK wielrennen van vorig jaar.

Vanuit de start in Beilen is het voor de rest oppassen op de Drentse banen, waar het met het draaien en keren elk moment cruciaal kan zijn. Dat de finish ditmaal op de VAM-berg is, is een significant verschil ten opzichte van de afgelopen jaren. Toen kwam men standaard aan in Hoogeveen, waar vaak gesprint werd om de overwinning. Van de VAM-berg weten we van verschillende kampioenschappen natuurlijk wat voor invloed het kan hebben op het koersverloop!

ronde van drenthe

Beklimmingen
8,5 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)
39,0 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)
68,0 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)
97,5 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)
127,5 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)
156,5 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)

Weer
Het is dit weekeinde prima weer in Nederland en dat is in Drenthe niet anders. Het kwik komt boven de 10 graden Celsius uit, maar ondanks het ontbreken van neerslag kan het door een redelijke oostenwind wel wat kouder aanvoelen.

Tijden
Start: 13.45 uur
Finish: ongeveer 17.45 uur

Favorieten Ronde van Drenthe 2024

De Ronde van Drenthe staat voor een deel toch wel in het teken van het weerzien van Lorena Wiebes en Mischa Bredewold op de VAM-berg. Afgelopen jaar stonden beide dames samen op het podium van het EK wielrennen op de vuilnisbelt, maar daar ging niet alles helemaal naar wens. Bredewold won het kampioenschap met een aanval in de laatste ronde, terwijl Wiebes daarachter naar plek twee sprintte.

Wiebes wilde echter maar wat graag ook winnen, wat de sfeer na afloop een beetje ongemakkelijk maakte. Beide dames doen namens SD Worx-Protime nu ook mee aan deze Ronde van Drenthe, waar ook Chantal van den Broek-Blaak, Femke Markus, Elena Cecchini en Christine Majerus zullen rijden namens de machtige damesploeg.

van den broek blaak 3

Elisa Balsamo (Lidl-Trek) en Charlotte Kool (dsm-firmenich PostNL) zijn in theorie de grootste tegenstanders als het aankomst op een sprintje, terwijl we types als Puck Pieterse, Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck), Vittoria Guazzini (FDJ -Suez) en Karlijn Swinkels (UAE) wel mee koers zien maken. Die laatste heeft met Chiara Copponi ook nog een snelle vrouw achter de hand.

Ook Victoire Berteau (Cofidis), Nienke Vinke (dsm-firmenich PostNL), Marta Lach (CERATIZIT) en Daria Pikulik (Human Powered Health) en Annina Athosalo (Uno-X) zullen zich nog willen tonen in het Drentse land.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorietes voor de Ronde van Drenthe 2024?

Topfavoriete: Lorena Wiebes (SD Worx-Protime)
Outsiders: Elisa Balsamo (Lidl-Trek), Mischa Bredewold (SD Worx-Protime) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
Long shots: Vittoria Guazzini (FDJ-Suez), Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck), Chantal van den Broek-Blaak (SD Worx-Protime), Chiara Copponi (UAE), Victoire Berteau (Cofidis) en Charlotte Kool (dsm-firmenich PostNL)

TV Ronde van Drenthe 2024

De Ronde van Drenthe is zondag te volgen via Eurosport en RTV Drenthe. De sportzender is er vanaf 16.00 uur bij op de online platformen, om één uurtje later in te schakelen op het hoofdkanaal. De regionale omroep schakelt vanaf 15.45 uur in.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws