Lorena Wiebes

Dit is de pagina over Lorena Wiebes. De jonge Nederlandse komt uit voor het team van SD Worx en is één van de grootste talenten in het peloton. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Wiebes en houdt tevens haar biografie bij.  

1140187373

Wiebes actief op de baan en op de weg

Wiebes is geboren op 17 maart 1999. Al op jonge leeftijd was het duidelijk dat Wiebes een groot talent was. In 2016 wist ze bij de junioren voor het eerst Nederlands kampioen te worden op de weg. Een jaar later werd ze zelfs Europees kampioen op de weg bij de junioren. Naast het succes dat Wiebes behaald op de weg, is ze ook nog eens actief op de baan. Bij het NK voor junioren wint ze de scratch en staat ze op het podium bij de sprint en bij de tijdrit. In 2017 doet Wiebes voor het eerst mee bij de senioren op het NK baanwielrennen. In haar debuut weet ze gelijk de bronzen medaille mee naar huis te nemen op het onderdeel scratch. 

Hoewel ze haar debuut bij de elite op de baan in 2017 beleefde, doet ze dat op de weg pas in 2018. In haar eerste twee jaar als profwielrenner komt Wiebes uit voor Parkhotel Valkenburg. Vanaf de eerste dag staat ze er en op negentienjarige leeftijd wint Wiebes voor het eerst bij de profs. In de 7-Dorpenomloop Aalburg weet ze als eerste de finishlijn te passeren. Verder weet ze dit jaar nog te winnen in Omloop van de IJsseldelta en de Parel van de Veluwe. Na deze indrukwekkende prestaties vertrok Wiebes als kopvrouw naar het Europees kampioenschap op de weg in Glasgow. In de finale zat ze alleen te ver van achteren waardoor ze geen rol van betekenis kon spelen in de massasprint. Haar lead-out Marianne Vos wist de zilveren medaille mee naar huis te nemen. 

Voor het eerst Nederlands kampioen

In 2019 kent Wiebes haar definitieve doorbraak. Ze wordt voor het eerst in haar loopbaan de Nederlands kampioene op de weg. In Ede is Wiebes te sterk voor Vos en Amy Pieters. Ook weet ze dit jaar goud te winnen op de Europese Spelen in Minsk. Ook hier is het Vos die samen met haar het podium deelt. Andere hoogtepunten voor de vrouw uit Mijdrecht zijn drie etappeoverwinningen en het eindklassement in de Ronde van Chongming, de winst in de Nokere Koerse en de SPAR Flanders Diamond Tour. Door in totaal vijftien keer te winnen dit seizoen, eindigt Wiebes op de tweede plek in het WorldTour klassement. 

Het jaar erop gaat WIebes gewoon verder met waar ze gebleven was. Op 1 maart wint ze, mede door de coronapandemie, haar laatste wedstrijd in dienst van Parkhotel Valkenburg. In de massasprint is de de snelste in Omloop van het Hageland. Op 1 juni 2020 maakt ze definitief de overstap naar Team Sunweb. Ze weet dit seizoen vanzelfsprekend minder te winnen dan de afgelopen jaren. Toch is ze dit jaar de sterkste in de GP Euromat, de Driedaagse Brugge-De Panne en in de eerste  etappe van de Madrid Challenge. 

Naast het succes dat ze boekt op de weg, is ze ook nog steeds actief op de baan. Hoewel ze niet meedoet aan EK'S en WK'S, doet ze wel vaak mee aan de Nederlandse kampioenschappen. In de periode van 2017 tot en met 2019 weet ze ieder jaar op het podium te komen. Na de edities van 2020 en 2021 overgeslagen te hebben, wint ze in 2022 in totaal vijf keer goud. Toch doet ze ook dit jaar niet mee aan het EK of aan het WK. 

Nieuw team 

In 2021 heeft Wiebes de overstap gemaakt naar Team DSM. Ook namens deze ploeg is de Nederlandse weer zeer succesvol. Zo wint ze in haar eerste jaar namens haar nieuwe ploeg twee etappes in de Giro Rosa, wint ze de Scheldeprijs en is ze ook de sterkste in de Ronde van Drenthe. In 2022 gaat het nog voortvarender voor Wiebes en wint ze weer de Scheldeprijs, de Ronde van Drenthe en de Nokere Koerse. Deze overwinningen behaalt ze in het begin van het seizoen. Later in het seizoen weet ze ook nog eens twee etappes in de Tour de France Femmes te winnen en wordt ze Europees kampioene op de weg. 2022 is voor Wiebes tot dusver het absolute hoogtepunt van haar carrière.

Hoewel 2022 een uitstekend jaar was voor Wiebes, is ook 2023 een jaar waarin ze veel wist te winnen. Ze rijdt vanaf dit jaar ook voor het succesteam SD Worx. De Nederlandse wint onder meer een etappe in de Tour de France Femmes. In de massasprint had de Wiebes de snelste benen. Ook in de Ronde van Italië weet de renster van SD Worx weer een etappe te winnen. Verder wint ze voor de derde keer op rij de Scheldeprijs en wint ze ook weer de Ronde van Drenthe en Omloop van het Hageland. Aan het einde van het seizoen weet ze net niet haar Europese kampioenschapstrui te verdedigen en eindigt ze in Drenthe als tweede achter Mischa Bredewold. Nog na het EK weet Wiebes nog de Europese titel te pakken op gravel. Hoewel ze de wedstrijd niet wint, wordt ze wel Europees kampioene. Tiffany Cromwell wist de wedstrijd te winnen, alleen komt zij uit Australië

Lorena Wiebes Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties