Vroege vluchter Alison Jackson wint knotsgekke Parijs-Roubaix waarin zowat elke favoriete tegen de grond is gegaan Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vroege vluchter Alison Jackson wint knotsgekke Parijs-Roubaix waarin zowat elke favoriete tegen de grond is gegaan

Vroege vluchter Alison Jackson wint knotsgekke Parijs-Roubaix waarin zowat elke favoriete tegen de grond is gegaan

Alison Jackson heeft een knotsgekke Parijs-Roubaix gewonnen. De renster van EF Education-TIBCO-SVB sprintte met zes medevluchters om de overwinning op de piste in Roubaix, nadat ze een hele dag in de aanval hadden gereden. In de achtergrond ging zowat iedere favoriete tegen de grond en kwamen zo net tekort om te sprinten voor de overwinning.

Een dag voor de mannen dokkeren over de kasseien, reden de vrouwen hun derde editie van Parijs-Roubaix. Na het machtsvertoon van de voorbije weken waren de vrouwen van Team SD Worx de te kloppen ploeg, met als exponent daarvan Lotte Kopecky. De tweevoudige winnares van de Ronde van Vlaanderen wilde maar al te graag de Helleklassieker op haar palmares zetten en was vooraf de absolute topfavoriete.

Na een twintigtal kilometer reed er een omvangrijke groep weg uit het peloton. Maar liefst achttien rensters vormden de vroege vlucht, met daarbij onder andere Femke Markus (Team SD Worx), Lisa Klein (Trek-Segafredo), Alice Towers (Canyon//SRAM), Amber Pate (Jayco AlUla), Jesse Vandenbulcke (Human Powered Health) Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck) en Jackson (EF Education-TIBCO-SVB ). De twee sterkste teams, Team SD Worx en Trek-Segafredo, hadden beiden een pionnetje mee, dus was de vraag: wie gaat er rijden in het peloton?

Het antwoord was lange tijd: niemand. De voorsprong van de achttien vluchters liep al snel op richting de vijf minuten bij het aanvatten van de eerste kasseistrook, op tachtig kilometer van de aankomst. Op één van die eerste kasseistroken liep het meteen mis voor Marianne Vos. Een lekke band zorgde ervoor dat ze kilometerslang moederziel alleen moest achtervolgen. Net wanneer Vos terug kwam aansluiten, brak het in het peloton. De Nederlandse zat achter de breuk en kwam in niemandsland te zitten. Ondanks dat ze nog twee ploegmaats in het peloton had, liet niemand zich uitzakken.

Op Auchy-Bersée, op 54 kilometer van de aankomst, begon Team SD Worx aan hun offensief. Lorena Wiebes leidde in, Kopecky nam verschroeiend over. De Belgische reed alleen weg, maar besefte dat ze op haar eentje de 3.30 minuten achterstand op, de kopgroep - waar Daniel Hengeveld er alleen vandoor was - niet zou dichtrijden. In eerste instantie keerden Elisa Longo Borghini en Lucinda Brand terug, ook Pfeiffer Georgi was van de partij. De samenwerking in dat elitegroepje was niet ideaal en zo werd de aanval van Kopecky tenietgedaan.

Door die speldenprikken was de voorsprong van de koplopers gezakt tot een dikke twee minuten, maar toen barstte de chaos los. Elisa Longo Borghini gleed op de glibberige kasseien weg en nam zowat de hele favorietengroep mee in haar val. Kopecky moest bekomen van de harde smakker en miste de aansluiting met de achtervolgende groep. Bij die val leek Sanne Cant er het ergst aan toe, de Belgische had een bebloed aangezicht.

In de kopgroep beseften ze dat dit de uitgelezen kans was om Parijs-Roubaix te winnen, want door die valpartij bedroeg hun voorsprong op 25 kilometer van de aankomst nog steeds meer dan twee minuten op de achtervolgende groep, waarin Lucinda Brand en Georgi Pfeiffer zaten. Een minuutje daarachter sloegen Vos, Kopecky en Wiebes de handen in elkaar en zo kwamen zij langzaamaan terug in koers.

Bij het opdraaien van Carrefour de l’Arbre plooide alles als een accordeon in elkaar. Het groepje Vos-Kopecky naderde tot op twintig seconden van de groep Brand, die op hun beurt op minder dan een minuut van de kopgroep zaten. In die kopgroep waren ze op dat moment nog met zeven rensters: Markus, Truyen, Marta Lach, Katia Ragusa, Eugénie Duval, Marion Borras en Jackson.

Wedstrijd kantelt in het voordeel van de favorieten... of toch niet

Kopecky had ondertussen de sprong kunnen maken naar de achtervolgende groep en bepaalde op Gruson zelfs het tempo. 35 seconden scheidden Kopecky, Vos, Longo Borghini en Brand nog van de kop van de koers. Longo Borghini offerde zich op voor Brand en de voorsprong van de vluchters smolt als sneeuw voor de zon.

Net na de kasseistrook Willems-Hem leek de hergroepering een feit, maar de kopgroep bleef knokken voor wat ze waard was. De voorsprong groeide terug naar de twintig seconden, het werd nagelbijten. Op een oplopende strook plaatste Longo Borghini een snedige aanval en bracht zo de groep terug tot twaalf seconden. Bastianelli besloot zich op te offeren voor Consonni en zo kwamen ze akelig dichtbij.

Maar ze kwamen net tekort en zo zouden de vroege vluchters toch sprinten om de overwinning. Markus kwam knullig ten val op de piste en zo kregen we een sprint met zes rensters. Jackson was daarin de sterkste en zorgde met de overwinning voor de stunt van het jaar. Ragusa werd tweede, Truyen werd derde. Kopecky won de sprint van de achtervolgende groep, goed voor de zevende plaats.

Uitslag Parijs-Roubaix vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws