Dit is de pagina over Lotte Kopecky. De Belgische wielrenster komt uit voor SD Worx en heeft ook al een hele hoop successen geboekt op de baan. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Kopecky en houdt tevens haar biografie bij.

1140194386

Kopecky bij de junioren vooral succesvol op de baan

Kopecky is geboren in Rumst en is opgegroeid in zowel Schelle als Niel. Kopecky heeft Tsjechische wortels, haar overgrootvader is naar Vlaanderen verhuisd. Voor ze begon met wielrennen heeft ze eerst heel veel andere sporten geprobeerd. Ze heeft onder andere geturnd, gebasketbald, paardgereden, getennist en gevoetbald.

Op jonge leeftijd legde Kopecky zich al toe op het baanwielrennen. Op haar zeventiende reed ze al haar eerste internationale kampioenschap. Bij het EK voor junioren eindigde ze als achtste op de omnium en als zestiende tijdens de puntenkoers. Op hetzelfde EK een jaar later wist ze samen met Kaat Van Der Meulen, Jesse Vandenbulcke en Saartje Vandenbroucke een bronzen medaille te winnen bij de ploegenachtervolging. Op hetzelfde kampioenschap wist ze verder zowel goud te pakken op de individuele achtervolging, als op de puntenkoers.

Tegelijkertijd was Kopecky ook op de weg een naam voor zichzelf aan het maken. In 2012 won ze de Nationale titel bij de junioren op de tijdrit en werd ze tweede op de wegrit. Op de weg was de Belgische niet zo succesvol bij de junioren als op de baan.

Steeds meer succes op de baan en op de weg voor Kopecky

Kopecky deed vanaf haar zeventiende al mee met elitewedstrijden op de baan. In 2016 wist ze haar eerste grote succes te boeken door samen met Jolien D'Hoore Europees kampioene te worden bij de koppelkoers. Ook wist ze op dit kampioenschap een bronzen medaille te veroveren in het omnium. Eerder in het jaar won ze ook al bij het EK voor de beloften het omnium en de puntenkoers. Kopecky is tijdens de Olympische Spelen van 2016 niet in actie gekomen op de baan. De Belgische formatie wist zich niet te kwalificeren en op het omnium was ze reserve. De Belgische kwam wel uit op de weg. Zowel op de tijdrit als op de wegrit stond Kopecky aan de start. Op de tijdrit eindigde ze als 21e en op de wegrit kwam ze als 45e over de streep.

In 2017 wist Kopecky voor het eerst Wereldkampioene te worden op de baan. Samen met Jolien D'Hoore won ze de koppelkoers. Dit was tevens het jaar waarin ze haar eerste wereldbekerwedstrijden won. Tot en met het jaar 2020 was Kopecky een stuk minder succesvol op de baan. Ze wist in deze periode geen medailles op het EK of WK te veroveren en won in die drie jaar maar één wereldbekerwedstrijd. In deze periode werd ze steeds succesvoller op de weg. In 2019 won ze de Ronde van Valencia en werd ze voor het eerst Belgisch kampioene tijdrijden. In 2020 won ze zowel het Belgisch kampioenschap bij de tijdrit, als op de wegwedstrijd.

Kopecky gaat ieder jaar meer winnen

Vanaf 2021 gaat het erg goed lopen voor de Belgische. Op het Wereldkampioenschap op de baan wint ze de puntenkoers. Op dit kampioenschap wordt ze ook nog eens tweede op zowel het omnium als op de afvalling. Ook op de weg wint Kopecky dit jaar veel wedstrijden. Ze wordt wederom Belgisch kampioene op de weg en op de tijdrit. Verder wint ze onder andere het puntenklassement in de Vuelta.

In 2022 zet ze haar goed vorm door en wordt ze Europees- en Wereldkampioen op de afvalling. Tijdens het EK wint ze ook de puntenkoers. Op het WK is ze verder succesvol door de koppelkoers te winnen samen met Shari Bossuyt. Op de weg wint Kopecky de Ronde van Vlaanderen en wordt ze Belgisch kampioene op de tijdrit.

2023 is voor Kopecky haar meest succesvolste jaar. Ze wordt weer Europees- en Wereldkampioen op de afvalling en daarnaast wint ze ook weer de puntenkoers op het WK. Op de weg werd het voor Kopecky vervolgens een droomseizoen. De Belgische won onder andere de Ronde van Vlaanderen, de eerste etappe in de Tour de France Femmes, Omloop het Nieuwsblad en ze werd Wereldkampioene op de weg. In de Tour de France Femmes eindigde ze in het klassement ook nog eens als tweede, achter haar teamgenoot Demi Vollering.