Vrouwentak Jumbo-Visma voegt mountainbikester Von Berswordt toe aan ploeg voor 2024 Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vrouwentak Jumbo-Visma voegt mountainbikester Von Berswordt toe aan ploeg voor 2024

Vrouwentak Jumbo-Visma voegt mountainbikester Von Berswordt toe aan ploeg voor 2024

De vrouwentak van Jumbo-Visma wordt voor 2024 versterkt met de uit Alkmaar afkomstige Sophie von Berswordt. De 27-jarige renster maakte recent (deels) de overstap naar de weg en doet dat vanaf komend seizoen dus op het hoogste niveau.

Von Berswordt werd in 2018 zesde op het WK mountainbiken, maar wist zich uiteindelijk net niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat zette haar aan het denken. 'Ik begon me af te vragen wat er nog meer te beleven is in de wielersport. Dus toen ik de kans kreeg om af en toe ook een wegwedstrijd te rijden met het Watersley R&D Road Team greep ik die met beide handen aan', zegt ze bij haar transferaankondiging van Jumbo-Visma. Die Nederlandse ploeg heeft bij de mannentak al goede ervaringen met mountainbikers, gezien de succesvolle overstap van Milan Vader.

'Het tactische aspect van wielrennen vind ik heel interessant', verklaart ze zich nader. 'En het samenwerken, het voor elkáár rijden als teamgenoten, spreekt me aan. Mountainbiken is veel individualistischer. Als je niet wint, heb je het eigenlijk niet goed genoeg gedaan. Dat is in het wegwielrennen anders. Ik kan straks ook zonder te winnen een hele goede wedstrijd rijden als ik een van mijn teamgenoten help.'

Von Berswordt denkt aan zwaardere eendagswedstrijden, maar wil vooral ontdekken

'Dankzij het mountainbiken heb ik een goede beheersing over mijn fiets. Hierdoor kan ik me al redelijk goed handhaven in het peloton. Dat geeft zelfvertrouwen. Al realiseer ik me ook dat ik nog veel moet leren, hoor. Het zal zeker wennen zijn om te koersen in het profpeloton', aldus Von Berswordt. 'Ik verwacht dat ik in de wat zwaardere voorjaarsklassiekers het beste tot mijn recht kom. De Amstel Gold Race, Waalse Pijl, maar ook Strade Bianche. Of dat ook echt zo is, moet ik ervaren. Op korte termijn focus ik me vooral op het sterker worden en ervaring opdoen. Volgend jaar om deze tijd wil ik mijn exacte doelen haarscherp hebben', zegt ze.

Sportief manager Rutger Tijssen is ook in zijn nopjes met de aanwinst. 'We gaan samen ontdekken waar de exacte kwaliteiten van Sophie liggen en welke punten aandacht behoeven. Dat is een proces waarin we wellicht snel stappen kunnen zetten. Sophie heeft op de mountainbike laten zien dat ze talent heeft, technisch sterk is en dat ze beschikt over doorzettingsvermogen. Dat is een heel mooie basis.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws