Vuelta Vollering: Nederlandse van SD Worx-Protime haalt na vorig jaar haar gram in Spaanse ronde Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vuelta Vollering: Nederlandse van SD Worx-Protime haalt na vorig jaar haar gram in Spaanse ronde

Vuelta Vollering: Nederlandse van SD Worx-Protime haalt na vorig jaar haar gram in Spaanse ronde

Demi Vollering heeft de eerste grote ronde bij de vrouwen van 2024 op haar naam geschreven. De leidende positie in La Vuelta Femenina kwam in de slotrit niet meer in gevaar voor de renster van SD Worx, die de laatste etappe met verve ook nog eens winnend af kon sluiten. Riejanne Markus (Visma | Lease a Bike) werd knap tweede.

Vollering begon de etappe met een relatief geruststellende voorsprong van 52 seconden op Elisa Longo Borghini van Lidl-Trek, terwijl nummer drie Markus (Visma | Lease a Bike) al meer dan één minuut achterlag op haar landgenote. Toch moest ze nog scherp aan de start staan, daar er in de slotrit rondom Madrid nog het nodige klimwerk op het programma stond.

De slechts 89 kilometer lange rit bevatte twee grotere beklimmingen, maar ook in de vlakke openingsfase werd er al stevig doorgereden. Met wind in de rug lag het tempo hoog en werden vele aanvalspogingen teniet gedaan, maar uiteindelijk kon een groep van dertien dames toch het hazenpad kiezen.

Vos present in grote kopgroep

De namen waren Jelena Eric (Movistar Team), Elena Cecchini (SD Worx-Protime), Brodie Chapman (Lidl-Trek), Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ), Abi Smith (Team dsm-firmenich PostNL), Marianne Vos (Visma | Lease a Bike), Alessia Vigilia (FDJ-SUEZ), Flora Perkins (Fenix-Deceuninck), Silke Smulders (Liv-AlUla-Jayco), Sarah Gigante, Mireia Benito (AG Insurance-Soudal), Lily Williams (Human Powered Health) en Magdeleine Vallieres (EF Education-Cannondale), met Vos en Swinkels als interessante namen uit Nederlands perspectief.

Niemand van die dames was gevaarlijk voor het klassement van Vollering, maar in het peloton viel het niet direct stil. Aan de voet van de eerste klim van de dag, de Puerto de la Morcuera, was het verschil één minuut, wat gedurende de col alleen maar minder werd. Chapman, Swinkels en Gigante hielden het het langste vol, maar ook zij bleken een vogel voor de kat door het tempo van Marlen Reusser in de grote groep.

In de afzink kwam Niamh Fisher-Black namens SD Worx-Protime ten val, maar de Nieuw-Zeelandse kwam zonder al teveel schade terug in het eerste peloton. Daar deden de dames het even rustig aan, wat een mooie kans was voor Swinkels om er nog eens van weg te rijden. De concurrentie keek niet op of om en gunde met de klap anderhalve minuut voor aanvang van de sloktlim.

Eenmaal het weer begon te klimmen, werd Swinkels weer ingerekend. De klassementsrenners maakten er namelijk hun koers bij, waarbij Vollering de puntjes op de i leek te willen zetten. Concurrente Longo Borghini kon niet mee en zo reed de Nederlandse vrij simpel naar de dag- en eindzege toe, die ze zo vurig wenste nadat ze vorig jaar in extremis Annemiek van Vleuten voor moest laten gaan.

Uitslag etappe 8 & eindklassement La Vuelta Femenina 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws