Wiebes rondt perfect werk nationale ploeg af en is Europees kampioene op de weg Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Wiebes rondt perfect werk nationale ploeg af en is Europees kampioene op de weg

Wiebes rondt perfect werk nationale ploeg af en is Europees kampioene op de weg

Lorena Wiebes mag zich het komende jaar Europees wielerkampioene bij de vrouwen noemen. De Nederlandse rondde perfect werk van de voltallige nationale ploeg af in het centrum van München.

De aanwezige dames werden om 11.30 uur afgeschoten in Landsberg am Lech voor hun EK, de laatste wielerwedstrijd van dit toernooi. Omer Shapira (Israël) en Urska Zigart (Slovenië), de vriendin van Tadej Pogacar, zorgden voor enige vorm van spanning het eerste wedstrijduur: zij kozen de aanval.

Het peloton deed het vrij rustig aan in de openingsfase, maar werd wel opgeschrikt door een crash: daar was de Nederlandse Anouska Koster ook bij betrokken, zij moest van schoen wisselen na dit voorval. Dat was dan ook de enige vorm van schade bij de renster van Jumbo-Visma.

Concurrentie maakt het Nederland niet gemakkelijk

In de ietwat heuvelachtigere fase op honderd kilometer van de finish zagen we enkele demarrages van de Duitse dames, maar wegkomen (b)leek een utopie: de Nederland hield de touwtjes stevig in handen met de voltallige groep en gaf maximaal een halve minuut prijs. Opvallend: door dit tempo moest Marta Bastianelli, één van de schaduwfavorieten, vroeg passen.

In het peloton weigerden ze het Nederland makkelijk te maken richting de plaatselijke rondes. Onder meer Lisa Brennauer, bezig aan haar laatste wedstrijd, was - net als de Française Audrey Cordon-Ragot - flink actief met demarrages. Resultaat had het niet direct: met een voltallig peloton doken we München in voor de plaatselijke rondes, precies zoals de oranjehemden wensten.

Nederland nam ook in de binnenstad van München de handschoen op en plaatste alle dames in één rij, met Wiebes als logische afwerker. Ellen van Dijk en co trokken het perfect op een lint en richting de laatste vijf kilometer leek er werkelijk waar geen vuiltje aan de lucht.

De Italianen probeerden Elisa Balsamo nog te brengen, evenals enkele andere landen die hun snelle vrouw er nog tussen trachtten te gooien. De koppositie van de Nederlandse dames werd echter niet serieus bedreigd, waardoor ze in perfecte positie aan de laatste rechte lijn begonnen, zij aan zij met Italië. Wiebes werd afgezet in het wiel van Balsamo en kwam daar in de laatste honderden meters met veel snelheid uit. De twee dames denderden op de meet af, hoewel er niet direct uitsluitsel was over wie er won. Na enkele minuten kwam dan het verlossende woord: Wiebes won!

Uitslag EK wielrennen vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws