[Update] Ploeg Van der Poel baalt van regels: 'WT-teams hebben geen verplichting' Vuelta a Espana

[Update] Ploeg Van der Poel baalt van regels: 'WT-teams hebben geen verplichting'

Door Bram van der Ploeg 18 december 2019 | 10:03


(16 december 2019)  Mathieu van der Poel en Corendon-Circus zouden in 2020 graag hun grote ronde-debuut maken in de Vuelta a Espana, zeker omdat deze in Nederland begint. Maar dat gaat lastig worden, meldt koersdirecteur Javier Guillén aan WielerFlits.

‘Ik ben zeer vereerd dat een wereldtopper als Mathieu van der Poel van start wil in de Vuelta. Maar het is zeer ingewikkeld’, begint Guillén. ‘Ik heb maar twee wildcards over, terwijl er al drie Spaanse teams smeken om deelname.’ Het gaat om Caja Rural, Burgos-BH en Fundación Euskadi. De overige twintig teams worden ingevuld door negentien WorldTour-formaties en Total Direct Energie als beste ProContinentale ploeg.

‘We moeten al één van de Spaanse ploegen teleurstellen, terwijl we het Spaanse wielrennen willen promoten.’ Dat betekent dus dat de kans zeer klein is dat Van der Poel de Vuelta rijdt. Corendon-Circus moet hopen op een wonder voor een wildcard. 'Het wordt bijna onmogelijk om Corendon-Circus uit te nodigen', aldus Guillén.

Update - 17 december 2019 (08.50 uur): Corendon-Circus niet verrast: 'Dit is niet nieuw'

De uitspraak van Vuelta-baas Javier Guillén dat er eigenlijk geen plaats in de Vuelta is voor Van der Poel komt niet als een verrassing voor Corendon-Circus. De kleine ploeg stuit vaker op dat probleem en zeker nu er in 2020 een WorldTour-ploeg extra bij komt, worden de kansen schaars. Dat betekent dat niet alleen de Vuelta in gevaar is.

‘Dit is niet nieuw’, reageert ploegbaas Philip Roodhooft bij Het Nieuwsblad. ‘We weten dat het niet makkelijk is en dat de plaatsen heel beperkt zijn. De organisator heeft ook niet gezegd dat we níet mogen starten. We hebben een ideaal programma uitgestippeld voor Mathieu volgend seizoen en daar zit de Vuelta bij. Maar ik begrijp dat het lastig wordt.’

De schaarse kansen, er zijn slechts twee wildcards, en de grote concurrentie binnen het ProContinentale circuit zorgt ervoor dat er dit jaar meer grote renners op hun neus zullen kijken. ‘Je hebt ook teams als Arkéa-Samsic met Nairo Quintana, die de Giro en de Vuelta won. Wanty-Gobert zit in dezelfde situatie', weet Roodhooft.

En dat kan betekenen dat Corendon-Circus vaker buiten de boot valt. Zo zijn bijvoorbeeld Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo aangekruist door Van der Poel, maar deelname is nog lang niet zeker omdat de wildcards niet voor het oprapen liggen en ook de Italiaanse ploegen met velen zijn. 

Update II - 18 december 2019 (10.00 uur): Corendon baalt van reglementen WorldTour

Philip Roodhooft heeft ook in De Telegraaf zijn licht laten schijnen op het waarschijnlijke missen van de Vuelta voor Mathieu van der Poel. De ploegleider van Corendon-Circus neemt de Vuelta-organisatie niets kwalijk, maar de UCI-reglementen des te meer. 'WorldTour-teams hebben geen enkele verplichting wat betreft de renners die er worden opgesteld. Men kan probleemloos coureur 22 tot en met 29 sturen, ook al strookt dat niet met de gedachte dat de koersen van de WorldTour altijd een confrontatie tussen de sterkste coureurs moet zijn.'

Roodhooft wil er maar mee zeggen dat de WorldTour-regels ervoor zorgen dat er straks gemankeerde ploegen rondrijden in de Vuelta, terwijl Corendon-Circus hongerig thuis zit. 'Ondertussen moeten andere ploegen toekijken, terwijl die op en top gemotiveerd zijn én kwalitatief zeker hun mannetje staan. Ook in zo’n zware ronde.' (foto: Sirotti)

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Alaflip
18 Dec 2019 om 14:06

Van Aert heeft gewoon getekend bij een topteam en heeft al een touroverwinning achter zijn naam. Van der Poel moet bedelen om in de Vuelta te mogen starten. Ik kan er eigenlijk wel om lachen. Van der Poel moet de fout vooral bij zichzelf zoeken. Dingen onnodig gecompliceerd maken, team om zich heen bouwen van PCT niveau, en nog meer van die onzin. Welnu... dan mag hij nu ook op de blaren zitten. Zonde hoe hij met z'n carrière omgaat. Waarom zo moeilijk?

Alaflip
17 Dec 2019 om 10:11

Bij 70% van de WT teams krijgt Mathieu ook carte blanche. En er zijn waarschijnlijk zelfs wel WT teams die zijn contract met Canyon willen afkopen als het moet. Die hele constructie van zonodig een team om je heen willen bouwen is dom. Bovendien heeft het hem zeker twee eindzeges gekost, omdat de ondersteuning bij een PCT team nu eenmaal kwalitatief minder is dan bij een WT team. Mathieu kan een hele hoop zelf oplossen, maar ook hij heeft soms ploegmaten nodig.

Daarnaast gaat de leiding van Corendon-Circus in deze ook niet vrijuit. Hebben constant het beleid verkondigd om niet voor de eerste plek bij de PCT te rijden (een eerste plek die recht geeft op wildcards bij alle Grand Tours). Totdat het vijf voor twaalf was, toen moest het roer plots om en gingen ze wel voor die eerste plaats. Zo erg zelfs, dat Mathieu in allerijl voor nog allerlei wedstrijden werd ingeschreven. Dan heb je je doelen als team dus niet helder. Wel, niet, misschien, een hoop getwijfel. De redenatie was dat ze die eerste plaats niet nodig hadden, omdat ze toch niet het budget hadden om aan alle Grand Tours deel te nemen. Ja, maar je kunt maar beter die wildcards op zak hebben en het vervolgens afzeggen als het budgettair niet uitkomt. Zeer zwak optreden van de ploegleiding aldaar.

Reageer


Meer nieuws