Update | šŸŽ„ ComplottheorieĆ«n weerlegd: beelden tonen lekke band Evenepoel Vuelta a EspaƱa
Vuelta a EspaƱa

Update | šŸŽ„ ComplottheorieĆ«n weerlegd: beelden tonen lekke band Evenepoel

Update | šŸŽ„ ComplottheorieĆ«n weerlegd: beelden tonen lekke band Evenepoel

(6 september 2022) Remco Evenepoel had zich de momenten vlak voor en vlak na de finish van de zestiende Vuelta-etappe waarschijnlijk iets anders voorgesteld. Op twee kilometer van de meet reed hij lek en direct hierna werd hij op diverse kanalen beschuldigd van het faken van deze lekke band. 'Ik ben niets aan het verzinnen', stelt de leider in het algemeen klassement direct na afloop van de rit tegenover Sporza.

De finale van de door Mads Pedersen gewonnen rit stond in het teken van behoorlijk wat spectaculaire momenten. Zo viel Primoz Roglic aan en viel hij in het zicht van de finish. Ook de lekke band van leider Evenepoel liet menig wielervolger wellicht even op het puntje van zijn of haar stoel zitten. Evenepoel reed namelijk lek op het moment dat Roglic een gat had geslagen op zijn directe concurrenten, waaronder natuurlijk Evenepoel.

Gelukkig voor Evenepoel reed hij lek binnen de laatste drie kilometer en was deze regel op dit voorval van toepassing. Dit betekent dat hij dezelfde tijd krijgt als degenen die in het peloton - of wat daar nog van over was - finishten. Zodoende blijft hij leider in de algemene rangschikking en verliest hij slechts acht seconden op de gehavende Roglic. Door verschillende journalisten en vooral op social media wordt geopperd dat de timing van de lekke band net iets tƩ toevallig was.

Evenepoel zegt zelf dat hij juist mee ging doen om ritwinst

Op de vraag wat er precies gebeurde, antwoordt hij met een enigszins cynische 'Een platte band, dat gebeurt er.' Evenepoel zat naar eigen zeggen iets te ver op het moment dat Roglic zijn aanval plaatste, ergens tussen positie 20 en 30. 'Ik zet op dat moment aan en mijn achterwiel gleed gewoon weg. Dan weet je dat het een leegloper is. 'Ik ben niet een persoon die zal faken of valse dingen zal claimen', aldus een verdedigende Evenepoel.

'Ik had juist goeie benen vandaag en ik wilde meedoen voor de ritwinst', benadrukt de Vlaming. Evenepoel ging direct na de finish kijken hoe het met Roglic ging. 'Ik ben zelf ook gevallen de afgelopen weken. Ik weet wat de gevolgen kunnen zijn. Ik hoop dat hij gewoon goed kan herstellen en zijn wedstrijd kan verderzetten. Deze aankomst was ook niet de meest propere aankomst', stelt hij met een lichte ondertoon.

Update - 7 september 2022 (08.20 uur): Beelden tonen lekke band Evenepoel

Dat ook de wielerwereld niet gevrijwaard is van complottheorieƫn bleek na de zestiende etappe van de Vuelta a EspaƱa. Terwijl Primoz Roglic in de finale ontsnapte, maakte Evenepoel melding van een lekke band. Omdat het in de laatste drie kilometer was reed hij de rit rustig uit. Volgens sommigen viel het allemaal net wat te goed samen. Beelden van een toeschouwer laten echter zien dat de band van Evenepoel wel degelijk lek was. Wanneer Evenepoel tijdens de video zijn fiets even optilt en neerzet is te zien dat er minder lucht dan gebruikelijk in de achterband zit. Bekijk de beelden hieronder:

Tekst gaat verder onder het filmpje.

Volgens Christoph Vandegoor ā€“ verslaggever van Sporza ā€“ kan Evenepoel ook niet zomaar een lekke band faken. Een jurylid moet het incident namelijk bevestigen. ā€˜Ik hoorde hier een ex-renner en een supporter insinuaties maken over het incident, maar we kunnen die verdachtmakingen meteen de kop indrukken. De UCI labelde de lekke band van Evenepoel zonet als een ā€œerkend incident".ā€™

ā€˜Bovendien wordt zoā€™n incident eerst door een commissaris gecontroleerd voor het erkend wordt. Meestal is dat het jurylid op de motor, die is het meest mobiel. Ook dat werd gedaan. Zo staat het ook neergeschreven in het verslag. Een erkend incident, dus. Einde discussieā€™, aldus een stellige Vandegoor.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws