[Update] Ploeg Van der Poel baalt van regels: 'WT-teams hebben geen verplichting' Vuelta a España
Vuelta a España

[Update] Ploeg Van der Poel baalt van regels: 'WT-teams hebben geen verplichting'

[Update] Ploeg Van der Poel baalt van regels: 'WT-teams hebben geen verplichting'

(16 december 2019) Mathieu van der Poel en Corendon-Circus zouden in 2020 graag hun grote ronde-debuut maken in de Vuelta a Espana, zeker omdat deze in Nederland begint. Maar dat gaat lastig worden, meldt koersdirecteur Javier Guillén aan WielerFlits.

‘Ik ben zeer vereerd dat een wereldtopper als Mathieu van der Poel van start wil in de Vuelta. Maar het is zeer ingewikkeld’, begint Guillén. ‘Ik heb maar twee wildcards over, terwijl er al drie Spaanse teams smeken om deelname.’ Het gaat om Caja Rural, Burgos-BH en Fundación Euskadi. De overige twintig teams worden ingevuld door negentien WorldTour-formaties en Total Direct Energie als beste ProContinentale ploeg.

‘We moeten al één van de Spaanse ploegen teleurstellen, terwijl we het Spaanse wielrennen willen promoten.’ Dat betekent dus dat de kans zeer klein is dat Van der Poel de Vuelta rijdt. Corendon-Circus moet hopen op een wonder voor een wildcard. 'Het wordt bijna onmogelijk om Corendon-Circus uit te nodigen', aldus Guillén.

Update - 17 december 2019 (08.50 uur): Corendon-Circus niet verrast: 'Dit is niet nieuw'

De uitspraak van Vuelta-baas Javier Guillén dat er eigenlijk geen plaats in de Vuelta is voor Van der Poel komt niet als een verrassing voor Corendon-Circus. De kleine ploeg stuit vaker op dat probleem en zeker nu er in 2020 een WorldTour-ploeg extra bij komt, worden de kansen schaars. Dat betekent dat niet alleen de Vuelta in gevaar is.

‘Dit is niet nieuw’, reageert ploegbaas Philip Roodhooft bij Het Nieuwsblad. ‘We weten dat het niet makkelijk is en dat de plaatsen heel beperkt zijn. De organisator heeft ook niet gezegd dat we níet mogen starten. We hebben een ideaal programma uitgestippeld voor Mathieu volgend seizoen en daar zit de Vuelta bij. Maar ik begrijp dat het lastig wordt.’

De schaarse kansen, er zijn slechts twee wildcards, en de grote concurrentie binnen het ProContinentale circuit zorgt ervoor dat er dit jaar meer grote renners op hun neus zullen kijken. ‘Je hebt ook teams als Arkéa-Samsic met Nairo Quintana, die de Giro en de Vuelta won. Wanty-Gobert zit in dezelfde situatie', weet Roodhooft.

En dat kan betekenen dat Corendon-Circus vaker buiten de boot valt. Zo zijn bijvoorbeeld Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo aangekruist door Van der Poel, maar deelname is nog lang niet zeker omdat de wildcards niet voor het oprapen liggen en ook de Italiaanse ploegen met velen zijn.

Update II - 18 december 2019 (10.00 uur): Corendon baalt van reglementen WorldTour

Philip Roodhooft heeft ook in De Telegraaf zijn licht laten schijnen op het waarschijnlijke missen van de Vuelta voor Mathieu van der Poel. De ploegleider van Corendon-Circus neemt de Vuelta-organisatie niets kwalijk, maar de UCI-reglementen des te meer. 'WorldTour-teams hebben geen enkele verplichting wat betreft de renners die er worden opgesteld. Men kan probleemloos coureur 22 tot en met 29 sturen, ook al strookt dat niet met de gedachte dat de koersen van de WorldTour altijd een confrontatie tussen de sterkste coureurs moet zijn.'

Roodhooft wil er maar mee zeggen dat de WorldTour-regels ervoor zorgen dat er straks gemankeerde ploegen rondrijden in de Vuelta, terwijl Corendon-Circus hongerig thuis zit. 'Ondertussen moeten andere ploegen toekijken, terwijl die op en top gemotiveerd zijn én kwalitatief zeker hun mannetje staan. Ook in zo’n zware ronde.' (foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws