Ackermann verpest feestje van Merlier en sprint naar de zege in Bredene-Koksijde Wielrennen
Wielrennen

Ackermann verpest feestje van Merlier en sprint naar de zege in Bredene-Koksijde

Ackermann verpest feestje van Merlier en sprint naar de zege in Bredene-Koksijde

Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) heeft vrijdagmiddag de 2022-editie van Bredene-Koksijde op zijn naam geschreven. Na een boeiende koers was de Duitse spurtbom de sterkste in een massasprint, al werd hij nog bijna voorbij gesneld door Hugo Hofstetter en Tim Merlier.

Veel renners ziek, zwak en misselijk en dus veel leuke namen niet aan het vertrek. Taco van der Hoorn moest passen en ook Cees Bol streepten we door. Jammer, maar de koers wacht gelukkig nog steeds op niemand. Na een korte strijd waren het Patrick Gamper (BORA), Adrien Petit (Intermarché), Patrick Lauk (Bingoal Pauwels Sauces WB), Kasper Saver (Minerva Cycling) en Thibau Verhofstadt (Tarteletto - Isorex) die de handen ineen sloegen. De wind stond gunstig en dus lag het tempo enorm hoog. Na één uur was er al een kleine vijftig kilometer afgelegd.

In het peloton ging het echter ook hard, waardoor de maximale voorsprong van de vijf koplopers nooit echt groot werd. Even hadden Gamper en consorten vier minuten voorgift, maar meer werd het nooit. Dat kwam ook door de eerste klimmetjes die er na zeventig kilometer aan kwamen. Het was meteen chaos in het peloton, waar favoriet Merlier het lastig had. Doordat er ook meermaals werd gevallen, scheurde het peloton in deze fase in stukken. Op de tweede keer Kemmelberg waren het Victor Campenaerts (Lotto Soudal), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Mauro Schmid, Jannik Steimle (beide Quick Step), Barnabás Peak (Intermarché) en Rasmus Tiller (Uno-X) die ervoor kwamen te rijden.

Chaos in het peloton bij doorkomst de Moeren

Voor Merlier was het gunstig dat het na de pukkeltjes in het Heuvelland stilviel in het peloton, waardoor alles terug bijeen kwam. De voorsprong van de kopgroep bleef in deze fase ook hangen rond de vier minuten, de achtervolgende groep van zes reed er een tijdje tussenin. Richting de eerste passage in de Moeren (op vijftig kilometer van de streep) zagen Campenaerts en de anderen wel in dat het nu nog te vroeg was, zij lieten zich inlopen. Bij het ingaan van de laatste 75 kilometer hadden we zo - ondanks alle chaos - een compleet peloton, met de vroege vlucht er een kleine drie minuten voor. Hoogtemeters zouden er vanaf nu amper meer gemaakt worden, maar wat deed de wind?

Richting de Moeren - een open gebied waar de wind vrij spel had - ging het tempo in het peloton omhoog. Arkéa-Samsic zat op de voorposten en ook Campenaerts gaf er een flinke snok aan. Het zorgde ervoor dat het peloton in twee stukken brak, met Lotto Soudal, Alpecin-Fenix, Uno-X en uiteraard Quick Step mee in de eerste groep. De elite-groep reed niet ver weg bij het tweede peloton, maar de inspanningen zorgden er wel voor dat de oorspronkelijke kopgroep slechts een dikke minuut overhield. Het effect was dat de boel na de eerste keer de Moeren in elkaar schoof. De kopgroep, de achtervolgers en het peloton konden elkaar ruiken, met nog veertig kilometer voor de wielen.

Koplopers vinden tweede adem, maar zien poging alsnog stranden

Vervolgens was het wachten op het moment van het inrekenen van de koplopers. Dat leek een kwestie van enkele ogenblikken, al wist het vijftal nog wat laatste krachten te verzamelen. Bij opgang van het lokale circuit genoten zij nog altijd van een voorsprong van zo'n vijftien tellen en dat leken er zelfs eerder meer dan minder te gaan worden. Zodoende mochten de mannen nog wat langer van de koppositie genieten, al leek dat zeker niet voor eeuwig te gaan duren.

Dat het peloton speelde met de kopgroep, was dus wel duidelijk. De hergroepering volgde namelijk pas bij het ingaan van de laatste acht kilometer. Hoewel er nog enkele mannen probeerden weg te springen, stonden alle seinen op groen voor een massasprint. Wist de tot topfavoriet bestempelde Merlier de verwachtingen waar te maken, of kwam er nog een vervelende klant opdraven om roet in het eten te gooien? Ploegen als Lotto Soudal, Quick-Step en Intermarché deden er in elk geval alles aan om dat laatste scenario te realiseren.

Die inspanningen werden meer dan beloond, zo zagen we enkele kilometers later. Merlier verkeerde niet in de beste positie en zou nog heel wat krachten moeten bijeenrapen om nog aan het front te geraken. Na een mooie lead-out was het Ackermann die als een duveltje uit een doosje kwam en een schrijnend hoog tempo te pakken kreeg. Hofstetter en Merlier kwamen nog ontzettend kort, maar de Duitser slaagde erin zijn wiel als eerste over de meet te gooien.

Uitslag Bredene-Koksijde 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws