Afgewezen stagiair van Israel-Premier Tech zorgt voor stunt van het jaar met sprintzege in Parijs-Tours Wielrennen
Wielrennen

Afgewezen stagiair van Israel-Premier Tech zorgt voor stunt van het jaar met sprintzege in Parijs-Tours

Afgewezen stagiair van Israel-Premier Tech zorgt voor stunt van het jaar met sprintzege in Parijs-Tours

Riley Sheehan heeft in Parijs-Tours 2023 voor een daverende verrassing gezorgd. De 23-jarige Amerikaan sprintte als stagiair van Israel-Premier Tech vanuit een kopgroep van vijf naar de zege, vlak voor Lewis Askey van Groupama-FDJ. Bizar feitje: Sheehan zou na z'n stage teruggaan naar het continentale Denver Disruptors, maar we vermoeden dat dat nu weleens anders zou kunnen lopen...

Parijs-Tours is traditioneel de Franse afspraak in oktober op gravel, maar deze zondag jammerlijk tegelijk gepland met het WK gravel in Italië. Dat haalde de glans wel een beetje van de 214 kilometer lange eendagskoers, waarin tien onverharde grindstroken waren opgenomen. Voer voor de klassiekerspecialisten met inhoud dus...

Vijf renners vormden in de eerste 140 kilometer over gewoon asfalt de kopgroep van de dag. Lewis Askey (Groupama-FDJ), Théo Delacroix (St Michel-Mavic-Auber93), Joey Rosskopf (Q36.5), Maxime Jarnet (Van Rysel-Roubaix Lille Métropole) en Axel Narbonne (Nice Métropole Côte d'Azur) vonden elkaar. De vijf reden een kleine vier minuten voorsprong bij elkaar.

De ploegen met een sprinter aan boord verzorgden de controle in het peloton, met onder meer Jumbo-Visma (Christophe Laporte) en Lotto-Dstny (Arnaud De Lie) daarbij. Bij het ingaan van de laatste zeventig kilometer was het verschil 3.30 minuten en doemde met de Côte de Limeray de eerste hindernis van de dag op. Vanaf hier zou het niet meer stoppen met hindernissen...

Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Nadav Raisberg (Israel–Premier Tech) waren de eerste twee die vanuit het peloton wegreden richting de finale. Op de eerste onverharde strook wilden ze de chaos voor zijn, want die ontstond bijna vanzelfspreken. Danny van Poppel was namens BORA-hansgrohe het belangrijkste slachtoffer door een val. De Nederlander ging overigens wel verder.

Lees verder onder de video

Askey krijgt gezelschap, De Lie geeft op

Vooraan was het Askey die duidelijk de sterkste was. Hij reed alleen weg van z'n andere medevluchters en achter hem kreeg Campenaerts gezelschap van sterke jongens zoals Rasmus Tiller (Uno-X), Matteo Trentin (UAE), John Degenkolb (DSM) en Mike Teunissen (Intermarché). Dat werd het peloton iets te gortig. De achtervolgende groep werd ingerekend, net als vier van de vijf vroege vluchters. Askey bleef als dappere solist als enige vooraan, met nog twintig kilometer voor de wielen.

Er moest iets gebeuren vanuit het peloton en zo geschiedde. Oliver Le Gac ging als ploegmaat van Askey in het tegenoffensief. Hij kreeg Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Riley Sheehan (Denver Disruptors) en Joris Delbove (St Michel-Mavic-Auber93) mee. Ze achterhaalden Askey op elf kilometer van de streep, waarmee we vijf leiders hadden. Het peloton volgde op 25 seconden, zonder De Lie. De topfavoriet was door lekke banden op achterstand geraakt.

Lees verder onder de video

Wie wint in finale over louter asfalt?

Met de laatste onverharde strook op dertien kilometer van het einde werd de situatie in de laatste tien een stuk overzichtelijker. De vijf leiders moesten hun kleine voorgift zien te verdedigen, met Cofidis en Arkéa-Samsic die de achtervolging leidden. Dat deden ze allebei met één mannetje, waardoor het verschil constant dik twintig seconden bleef. Pas richting de laatste vijf kilometer werd het minder.

De vijf vooraan gingen het halen als ze niet meer zouden pokeren en met twee van Groupama-FDJ aan boord was die kans nihil. Le Gac deed nog een stevige beurt om de sprint aan te trekken voor Askey, die echter de hele dag in de vlucht had gezeten. Kon hij wel winnen? Nee dus, want het was Sheehan die uiterst koel bleef en op het perfecte moment eruit kwam. Overwinning van z'n leven!

Uitslag Parijs-Tours 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws