Vliegende Mohoric krijgt gehoopte Van Aert-scenario en blaast tegenstand vervolgens weg bij WK gravel Wielrennen
Wielrennen

Vliegende Mohoric krijgt gehoopte Van Aert-scenario en blaast tegenstand vervolgens weg bij WK gravel

Vliegende Mohoric krijgt gehoopte Van Aert-scenario en blaast tegenstand vervolgens weg bij WK gravel

Matej Mohoric heeft op machtige wijze het WK gravel bij de elite mannen gewonnen. De Sloveen maakte deel uit van een sterke kopgroep van drie en reed in de finale weg bij Florian Vermeersch, die het zilver pakte. Wout van Aert kwam door een valpartij nooit in het stuk voor, zoals Mohoric van tevoren al een beetje hoopte: 'Volgens mij gaat Van Aert gewoon winnen, tenzij hij zeven keer lek rijdt', zo klonk het. Van Aert werd uiteindelijk nog knap achtste.

Het WK gravel ging bij de mannen over 169 kilometer, met onderweg ook een hoop geasfalteerde beklimmingen. Om die reden zagen we bij de vrouwen op zaterdag al wegrensters bij de eerste drie en dat was ook zondag bij de heren het geval.

Toen de eersten na 49 kilometer voor het eerst de finishlijn passeerden, was er nog sprake van een grote groep van zestig. Die dunde in de fase daarna echter rap uit. Van Aert viel weg na een crash en vooraan waren het simpelweg de sterksten die overbleven. Na 69 kilometer waren dat er nog acht (met onder meer ook Alejandro Valverde), maar uiteindelijk reden Mohoric, Vermeersch en de Brit Connor Swift weg.

Het drietal draaide uitstekend rond en bouwde rap een veilige voorsprong op van anderhalve minuut. Dat gat werd richting de finale alleen maar groter. Bij Valverde en consorten (een achtervolgend stel van zes) wisten ze dus dat het niet voor het podium ging zijn voor hen. De strijd om het goud, zilver en brons werd vooraan uitgevochten.

Lees verder onder de video

Mohoric rijdt weg bij de rest, Vermeersch richting zilver

Swift was in de absolute finale de eerste die moest passen op de beklimming van Le Serre. Het was de plek waar Mohoric doortrok en ook Vermeersch moest passen. In de afzink had de Sloveen logischerwijs geen angst, waardoor het gat naar z'n achtervolger steeg naar vijftien seconden. Daar kwamen nog eens vijf bij toen Vermeersch door kettingpech even van de fiets moest.

Het leek gelopen, met nog één stevige klim voor de boeg. Op de Collagu (1,7 kilometer aan dik 11 procent gemiddeld) viel Mohoric niet meer stil, waardoor hij overtuigend naar de regenboogtrui reed. Daar deed een schuiver in een bocht op 3,3 kilometer van het einde niets meer aan af. Vermeersch kwam uiteindelijk op een klein minuutje als tweede over de streep. Het brons ging naar de moegestreden Swift.

Uitslag WK Gravel 2023 - Elite mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws