Arne Marit kende ijzersterk debuutjaar in WorldTour: 'Heb in de Giro d'Italia nog een rekening openstaan' Wielrennen
Wielrennen

Arne Marit kende ijzersterk debuutjaar in WorldTour: 'Heb in de Giro d'Italia nog een rekening openstaan'

Arne Marit kende ijzersterk debuutjaar in WorldTour: 'Heb in de Giro d'Italia nog een rekening openstaan'

Voor Arne Marit was 2023 zijn eerste volledige jaar op WorldTour-niveau. Op 1 januari jongstleden maakte de 24-jarige coureur officieel de overstap van Sport Vlaanderen-Baloise naar Intermarché-Circus-Wanty. In de Leiderstrui zocht de sympathieke Belg medio september op voor een kort interview!

Ongeveer één jaar geleden werd het bericht de wereld ingeslingerd dat de talentvolle Marit zich vanaf 2023 in bij de ploeg van Aike Visbeek en Hilaire Van der Schueren zou gaan voegen. Het was de professionaliteit van Visbeek die hem destijds overtuigde om de stap te zetten, zo gaf hij te kennen. Bovendien kon hij het gemis van de naar Uno-X verhuizende Alexander Kristoff (deels) opvullen. 'Ik weet wel dat dat een serieuze taak is en het is de bedoeling dat ik direct een vaste lead-out krijg', zo liet hij eind vorig jaar optekenen.

En zo geschiedde: Marit werd naast Biniam Girmay en Gerben Thijssen een van de belangrijkste sprinttroeven van de Belgische WorldTour-brigade. De ploegleiding had direct veel vertrouwen in de Vlaming, die op zijn beurt al vroeg in het seizoen zijn rappe benen liet spreken. In de ouverture van de Tour of Oman werd hij knap vierde en ook in het sprintgeweld van Parijs-Nice was hij meermaals bij de pinken. Het resulteerde er uiteindelijk in dat de man uit Vlaams-Brabant in mei zijn opwachting mocht maken in een grote ronde, zijnde de Giro d'Italia. De staf had hoge verwachtingen van de goed klimmende spurtbom, die in zijn eerste drieweekse wedstrijd opzien baarde met verscheidene ereplaatsen. Ook in het najaar snelde de twintiger naar mooie resultaten, waarbij hij het vooral goed deed in de najaarsklassiekers. Voor de start van een van die eendagskoersen, de Super 8 Classic, ving In de Leiderstrui hem op in de mixed zone.

'Ik heb het gevoel dat ik ook in de tweede seizoenshelft nog met de pedalen kan spelen'

'Over het hele jaar gezien kijk ik best wel positief terug op mijn eerste seizoen op WorldTour-niveau', begint Marit op het marktplein in Brakel aan zijn analyse. 'De eerste zes maanden heb ik vooral gericht op het investeren in mezelf. Ik denk dat dat zich wel uitbetaald heeft. Zo'n zware rittenkoers als de Ronde van Catalonië heeft me in dat opzicht ook echt wel goed gedaan, vermoed ik. Daarnaast heb ik natuurlijk de Giro uitgereden. Dat was echt wel onwijs tof, vooral als je dat kan realiseren in je eerste WorldTour-jaar.'

Lees verder onder de foto!

Arne Marit kende ijzersterk debuutjaar in WorldTour: 'Heb in de Giro d'Italia nog een rekening openstaan'
Marit en een aantal van zijn ploegmakkers bij Intermarché-Circus-Wanty

Die Giro verliep voor Marit van een leien dakje, met drie toptiennoteringen als resultaat. 'Volgens mij heb ik in de openingsmaanden dus wel de juiste stappen gezet. Met het oog op de toekomst is het in de benen hebben van zo'n grote ronde natuurlijk goed. Ook in deze maanden, in de tweede seizoenshelft, heb ik het gevoel dat ik nog wat met de pedalen kan spelen', duidt hij zijn goede vorm. 'Ook in de Renewi Tour kon ik regelmatig met de besten, Marc Hirschi en Tim Wellens, mee. Ik zat er vaak bij in de finale, dus dat is wel lekker.'

Marit zou maar wat graag nogmaals met Rex als lead-out naar Giro d'Italia gaan

Over zijn programma in 2024 heeft Marit nog weinig duidelijkheid, zo benadrukt hij. 'Ik weet nog niet hoe ze de boel gaan verdelen, ook niet richting de grote rondes. Maar als het aan mij ligt, zou ik graag nogmaals de Giro rijden. Dit jaar ging het namelijk wel goed, maar had ik zo nu en dan ook te kampen met pech. De ene keer vloog mijn ketting eraf, de andere keer was het weer iets. Eigenlijk heb ik er nog wel een rekening openstaan, haha!'

Marit reed afgelopen jaar een aantal puike spurts. Logischerwijs zijn er nog wel een aantal puntjes die hij sprint-specifiek zou willen verbeteren. 'Dit jaar was voor mij het plan uitgestippeld om met Laurenz Rex als lead-out te werken. Laurens heeft echter helaas redelijk wat blessures gehad. We hebben dus niet echt veel kunnen oefenen met de sprinttrein zoals die voorzien was. In de Giro ging het dan alsnog wel goed, maar het was wel de enige koers van het jaar waarin we echt in elkaar konden investeren. In het najaar mis ik Laurenz dus wel. Bij het ingaan van de laatste kilometer zit ik vaak top vijftien, terwijl ik eigenlijk top tien moet zitten. Dat is dus wat aan te verre kant. Het is iets waar aan gewerkt dient te worden. Ik kan wel proberen mezelf goed in stelling te brengen, maar dan zit ik met het probleem dat ik geen sprint meer in de benen heb. Kortom, ik heb Laurenz wel nodig', is hij ter afsluiting lovend over zijn 23-jarige sprintaantrekker.

Dat zijn 'met de pedalen spelen'-uitspraak geen gevalletje hoog van de toren blazen was, werd in de dagen na het interview des te meer duidelijk. Marit finishte bijvoorbeeld als zesde en vierde in respectievelijk de Omloop van het Houtland (17 september) en de Grand Prix d'Isbergues (20 september).

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news