Balsamo sprint in regenboogtrui naar overwinning in Trofeo Alfredo Binda Wielrennen
Wielrennen

Balsamo sprint in regenboogtrui naar overwinning in Trofeo Alfredo Binda

Balsamo sprint in regenboogtrui naar overwinning in Trofeo Alfredo Binda

Elisa Balsamo heeft in haar thuisland de Trofeo Alfredo Binda weten te winnen. De Italiaanse was de snelste in een sprint van een uitgedund peloton.

De Trofeo Alfredo Binda was de derde wedstrijd van de WorldTour-kalender voor vrouwen die dit jaar verreden werd. De start vond iets na het middaguur plaats in Cocquio Trevisago, waarna de rensters richting Cittiglio reden. Daar stond een lokaal circuit op het programma, dat vier keer afgelegd moest worden. De heuveltjes daar konden gebruikt worden om het de concurrentie moeilijk te maken.

Drie koploopsters, koers stilgelegd na auto-ongeluk

Drie rensters kozen in de beginfase van de koers het hazenpad. Michaela Drummond, Gulnaz Khatuntseva en Giorgio Vettorello pakten een voorsprong op het peloton, maar heel groot werd deze nooit. Met nog iets meer dan zeventig kilometer te gaan hadden zij slechts een halve minuut voorsprong. Op dat moment werd de wedstrijd door de organisatie stilgelegd, omdat er een auto-ongeluk op het parcours had plaatsgevonden. Na een kort moment van rust werden de rensters omgeleid om de rest van het parcours af te leggen.

Na de onderbreking besloot Drummond haar medevluchtsters te lossen. Ze reed zichzelf er even mee in de picture, maar voor een serieuze dreiging zorgde het niet. Op 54 kilometer van de streep was het namelijk voor haar - maar ook voor Khatuntseva en Vettorello - einde verhaal. Een tegenaanval van Mikayla Harvey had evenmin iets opgeleverd. Het peloton was zodoende weer compleet, dus er kon opnieuw aangevallen worden.

Van Anrooij, Ludwig, Reusser... niemand raakt écht weg

Een korte periode van rust volgde, maar toen besloten enkele rensters toch eens een te kijken wat ze met een demarrage uit konden halen. Onder meer Shirin van Anrooij, Karlijn Swinkels en Amanda Spratt roerden zich en kregen vijf rensters met ze mee. Het peloton liet dit echter niet zomaar gaan, waardoor het ook wel snel uit was met de pret. De tempoversnelling had er nog wel voor gezorgd dat veel rensters moesten lossen. Veel groter dan veertig rensters telde het peloton op dat moment niet meer.

Hoewel de poging mislukte, was de toon wel direct gezet. Hierna waagden nog meer renners een kans, vaak solo. Erica Magnaldi ging als eerste, daarna was het nog aan Marta Cavalli en Niamh Fisher-Black. Het liep echter allemaal spaak. Dat het niet makkelijk was om weg te geraken, werd ook wel bewezen door Cecilie Ludwig. Ook haar poging werd in de kiem gesmoord.

Toen was het aan Marlen Reusser. De Zwitserse greep een voorsprong van twintig seconden bij elkaar en reed enige tijd voor het peloton uit. Een tegenaanval werd op poten gezet door wederom Ludwig, met daarbij Elisa Longo Borghini en Elise Chabbey. De drie haalden de renster van SD Worx in bij het binnengaan van de slotronde, maar groot was de voorsprong op het peloton niet.

Trek-Segafredo houdt boel voor Balsamo bijeen

De heuvels en de snelheid van de wedstrijd hadden ervoor gezorgd dat het peloton op tien kilometer van de streep stevig uitgedund was. Op dat moment moest nog één keer de klim naar Orino overwonnen worden. Nadat de groep eerst wat afwachtend aan deze beklimming begon, zorgde Ashleigh Moolman-Patio voor een verhoging van het tempo. Onder haar aanvoering brak de groep in twee stukken.

Chantal van den Broek-Blaak was een van de zes rensters die voorop was geraakt, maar door het harde werk van Trek-Segafredo in het andere groepje kwam de boel vooraan weer bij elkaar. In het restant van de wedstrijd was er niemand meer in staat om weg te springen uit het peloton, waardoor het aankwam op een groepssprint.

De vrouwen van Trek-Segafredo wisten Balsamo in positie naar de laatste honderden meters te loodsen. Na uitstekend werk van Ellen van Dijk en Van Anrooij, was het aan Longo Borghini om de wereldkampioene af te zetten. Nadat ze even ingesloten leek te zitten, kwam ze er op fenomenale wijze uit. Ze overrompelde daarmee onder meer Van den Broek-Blaak, die te vroeg de sprint was aangegaan.

Uitslag Trofeo Alfredo Binda 2022

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws